„Az első narancsot, az igazit, minden esztendőben úgy várják az emberek, mint a sísport barátai az első havazást. A nyári vagy koraőszi narancs nem sok örömet nyújt, s a narancskedvelők inkább csak megvárják a november-decembert, mikor az első halovány példányok után megérkezik a fényes, sötétsárga is, a kínai származású, illóolajokban gazdag, fűszeres gyümölcs, mely nyilván őshazája révén, mandarinnak neveztetik (…) valójában pompás, zamatos gyümölcs” – írja a Mikulás puttonyában érkező gyümölcsökről Magyar Elek, az Ínyesmester 90 évvel ezelőtt. És bár azóta jócskán megváltozott a déligyümölcsökhöz, így a narancshoz való viszonyunk is, azt mi is mind tudjuk, az érett narancsnál nincs is jobb...
Egykor a szűkös honi gyümölcskínálatot voltak hivatottak színesíteni a narancs és társai. Ma szinte mindig hozzá lehet jutni, és
a dietetikusok szerint – lévén a narancs hűsítő étel – inkább nyáron kellene fogyasztanunk… a szokás mégis nagyobb úr, így a karácsonyi ünnepkörben ott a helye a narancsnak, a mandarinnak is.
Ráadásul az ünnepváró dekorációban is felhasználhatjuk, mégpedig úgy, hogy semmi sem vész el, legfeljebb átalakul.
Narancsokkal arany ragyogásban
Számomra a legszebb karácsonyi asztal arany színben pompázik és fő díszei a szegfűszeggel tűzdelt narancsok. Ezt nagyon egyszerűen lehet elkészíteni: akár elő is rajzolhatjuk a héjon, ha bonyolultabb mintát tervezünk. Egy villa vagy hústű segítségével szúrjuk elő a lyukakat a szegfűszegeknek, majd egyenként helyezzük be a kis fűszereket a lyukakba, és már készülhet is az attraktív kompozíció!
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Az asztalunkat leheletfinom arany fóliával borítottuk, a közepén arasznyi széles csíkban selyemszalag fut végig rajta. A bőséget mutató gazdag díszítést erre helyeztük el. A középpontot vesszőből font, finoman aranyozott fenyőfa formájú dekorációs elemek jelentik. Körülötte a sok mindenféle, kisebb-nagyobb csoportokba rendezve: dió, mogyoró, mandula, szegfűszeg-mintákkal telitűzdelt narancsok, szárított narancs-karikák, aszalt almakarikák. Illatos karácsonyi fűszerek, amelyek a szemnek is gyönyörűségek: csillagánizsok, fahéjrudak, babérlevelek. Közéjük kecses méhviasz gyertyákat szúrtunk, s itt-ott egy-egy csillogó arany fenyődísz bújik meg. Az elszórt kis arany csillagok teszik a határozott vonalú dekorációt és az egyszerű, fehér terítéket teljes egységgé.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A sokféle finomság különös illategyüttest hoz a karácsony estére. Az ágaskodó gyertyák közt díszítő ropogtatnivalókat az éjszakába nyúló beszélgetések alatt bizonyára lesz, aki elcsemegézi. A narancsokat is, ha dekorációs feladatukat beteljesítették, természetesen elfogyaszthatjuk.
Mécsestartó narancshéjból
A citrusfélék héjából kedves mécsestartót készíthetünk, akár „last minute” ajándékba is. Az ünnepi előkészületek során számtalan gyümölcshéj landol a kukában – ezek kelhetnek így új életre. Elkészítése pofonegyszerű: a félbevágott gyümölcsből óvatosan vágjuk ki a gyümölcshúst, vagy hámozzuk meg úgy, hogy egy fél héj egészben maradjon. Állítsunk bele egy teamécsest, a körülötte lévő üreget pedig töltsük ki olvasztott viasszal. Ha kicsi a gyümölcs, ez utóbbi nem is szükséges.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Mandarint ajándékba
A „mit vigyek neki ajándékba” kérdésre jó felelet: gyümölcsöt. Gyümölcskosarat, gyümölcsdobozt. Ezzel (szinte) mindig örömet lehet szerezni, hiszen van, aki diétázik, alkoholt nem iszik, tartózkodik a laktóztól, gluténtól, meg amúgy is, nem akarunk porfogó díszt venni... szóval a gyümölcs jó választás!
Ilyentájt akár koszorú formában is újragondolhatjuk a gyümölcskosarat. Kell hozzá egy hosszabb celofándarab, esetleg egy celofánzacskó hosszában felvágva, madzag és egy szép szalag. A gyümölcsöket helyezzük egymás mellé a celofánra, és hengerítsük fel. A gyümölcsök közt kössük meg a celofánt madzaggal. A két végét a madzag segítségével fogjuk össze, így lesz belőle karika-forma. Ide kerülhet egy szép masni, szalagbokréta, fenyőág, és máris kész a csinos ajándék.
Narancshéj- és narancskarika-díszek
A lehámozott narancshéjból szúrjunk ki formákat, figurákat, és a fűtőtestre téve szárítsuk meg őket. Ugyanígy járhatunk el néhány citrom- vagy narancskarikával is.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ezeket a szárított, illatos díszeket tehetjük asztaldíszbe, felakaszthatjuk a karácsonyfára, felragaszthatjuk a grincsfára.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Grincsfa házilag
Ha érdekel, azt is megmutattuk már, grincsfa hogyan készül:
Narancshéjcsiga
Régebben a karácsonyi ünnepek egyik édes finomsága volt a cukrozott narancshéj, hiszen nem hagytak semmit kárba veszni (a boltok pedig nem roskadoztak millióféle édességtől). Ma ehhez bionarancsot kell beszereznünk, olyat, amelynek nem kezelték vegyszerrel a héját – minden narancsos édesség ettől lesz igazán jó!
A narancsok héját cikkekben bontjuk le a gyümölcsről, és feltekerve, cérnára fűzve gyűjtjük össze. Akár egy héten át is gyűjtögethetjük, mindig növelve a füzér hosszát.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ha elegendő narancshéj gyűlt össze, a füzért hideg vízbe áztatjuk 3-4 napra. A vizet naponta cseréljük rajta. Végül leszűrjük, megmérjük, és amennyi a súlya, annyi cukorból sűrű szirupot főzünk. Kevés citromlével ízesítjük, majd a füzérről lehúzott csigákat a szirupba szórjuk és lassan gyöngyözve 5 percig főzzük, lefedve hűlni hagyjuk. Másnap újból felforraljuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ha kihűlt, lecsöpögtetjük, és cukorba forgatva hagyjuk megszáradni. Celofánba, vagy zsírpapírral bélelt dobozba csomagoljuk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: