Otthon

Gyertyát gyújtani élmény és ajándék is lehet

A pislákoló gyertyafény bensőséges hangulatot varázsol otthon és melegséget hoz a léleknek. A paraffinnal készült gyertyák helyett a szójagyertya okos választás lehet azok számára, akik környezetkímélő megoldást keresnek, ugyanis a természetes szójaviasz alapú gyertyák semmilyen káros kémiai anyagot nem bocsátanak ki, míg paraffinos társaik égésükkel emelik a levegő szén-dioxid-tartalmát.

A gyertyák fényét, illatát régóta szeretem – a borongós őszi-téli délutánok fűtött szobáiban ugyanúgy, mint a tücsökciripeléstől hangos nyári estéken. Süthet a nap, tombolhat vihar, eshet a hó: a gyertyaégetés számomra egész éves elfoglaltság. Megnyugtató tevékenység – segít lelassítani a gondolataimat és befelé figyelni.  

Amikor egy illat emlékeket idéz

Van olyan gyertyám, melyet az őszi erdő inspirált. Pont olyan az illata, mint  a ködös novemberi erdőnek, mielőtt beköszöntene az este és fázósan összehúznám magamon a kabátot. Amikor könnyű nyári fuvallatot akarok érezni, ösztönösen a fügéset választom, ha pedig a tavaszt idézném, jöhet az esőáztatta föld és a frissen vágott fű zamata egy gyertyába zárva.

Advent tájékán sokat égettem a mézeskalács illatút – ezzel tökéletesen megtévesztve bármilyen vendéget, aki a lakásba érve hamarosan csalódottan vette tudomásul, hogy mégsem kap frissen sült süteményt.

Tavaly váltam igazán szenvedélyes gyertyagyűjtővé. Foghatnám a pandémia okozta bezártságra és az egyre szűkülő lehetőségekre, de semmi köze ehhez. Az ok az, hogy megtaláltam a szójagyertyákat, vagyis talán inkább a szójagyertyák találtak meg engem és érdeklődésem a környezettudatos módon készített növényi viasz változatok felé fordult.

Miért éppen szójaviasz? 

Ez a lágy, száz százalékban növényi eredetű természetes viasz lassabban, kevesebb füsttel, visszafogottan ég, és nem tartalmaz kőolajszármazékokat.

Nem kormol, nem szennyezi be a bútort. A szójagyertyákhoz nem szükséges semmilyen adalékanyag: tiszta lángjuk sokkal hosszabb ideig élvezhető, mint a paraffinos változatoké. Külföldi térhódításuk után szerencsére egyre több itthoni vállalkozás készít a környezetet nem terhelő, csodafinom illatú gyertyákat.   

Csapó Ildi, a GreenWay Candle megálmodója elkötelezett híve és évek óta lelkes készítője a szójagyertyáknak. Lélekre gyakorolt hatásukról így mesél:

„A tűz, a láng őrzése tulajdonképpen az emberiséggel egyidős. Tűz mellett énekelni, beszélgetni, olvasni mindig jó dolog. 

Azt hiszem kimondhatjuk: az otthonainkban meggyújtott gyertya megnyugvást hoz, énidővel ajándékoz meg bennünket és melegséget áraszt. Lelkünk megpihen és új erőre kap.”  

A gyertyaalkotás kimeríthetetlen inspirációforrása a természet: Ildi rajong a növényekért, kislánykorában rengeteg időt töltött a kertben, az emlékeit pedig szívesen felhasználja az ötletelés során. Gyertyái illataiban egy-egy nosztalgikus pillanat vagy életérzés él tovább. Ilyen például a nyár elején virágzó budapesti hársfák bódító aromája vagy a gyermekkort idéző sós karamell otthonos esszenciája. A természetes illóolajokkal való kísérletezést a folyamat egyik legizgalmasabb szakaszának tartja: „Jelenlegi abszolút kedvencünk a kubeba illóolaj: üdítően citrusos jellege mellett akad benne némi fűszeresség is. A másik igazi befutó a földes pacsuli, ami erős alapul szolgál a gyertyaillatok kikeveréséhez.” 

Műhely, ahol az illatok születnek

A gyertyaöntést misztikus boszorkánykonyhának képzelem, ahol illóolajoktól súlyos a levegő és sistereg a viasz, miközben szorgos kezek dolgoznak. De vajon hogyan zajlik valójában ez a folyamat, és mennyi idő alatt születik meg a kollekció egy-egy új darabja? 

„Az ötlettől számítva néha akár fél év is eltelhet. Arra is volt már példa, hogy hónapokon keresztül dolgoztunk, mire azt tudtuk mondani, hogy kellően valósághű az illat, de olyan is előfordul, hogy véletlenszerűen jön az ihlet és azonnal elkezdünk dolgozni. A munka mindig a viasz olvasztásával kezdődik. Amíg olvad a viasz, elrendezzük az üvegeket, rögzítjük a kanócokat. A megolvadt viaszhoz hozzáadjuk az illatokat, alaposan elkeverjük és kiöntjük az üvegekbe. Ezután egy viszonylag hosszabb periódus következik: a gyertyák minimum egy napot pihennek, majd visszavágjuk a kanócokat a végső méretre és kezdődhet a címkék felhelyezése, majd az árusítás. Bárhogyan is alakul a munka egy-egy illat mögött, a végeredmény mindig nagyon boldoggá tesz minket” – vallja Csapó Ildi, a GreenWay Candle alapítója. 

 
Az egyre változatosabb illatú szójagyertyák között élmény szemezgetni. És nagyon jó érzés tisztában lenni azzal, hogy az otthonomba kerülő természetes, kézzel öntött dekoráció nem bántja a környezetet.

Nyitókép: Samantha Gades/Unsplash 

 

 

Már követem az oldalt

X