Füstölj inkább hazai gyógynövényekkel! – Hogyan készíthetsz füstölőrudat, és miből érdemes?

Otthon

Füstölj inkább hazai gyógynövényekkel! – Hogyan készíthetsz füstölőrudat, és miből érdemes?

A növényekkel való füstölés ősi múltra tekint vissza. A készen kapható ilyen füstölő pálcák és rudak alapja legtöbb esetben a fehér zsálya, ami nálunk nem található meg, de van egy sereg olyan gyógynövény a kertünkben, amelyekből magunk is készíthetünk füstölőt. Lássuk, hogyan! 

A növény fajtájától függően lehet óvó, frissítő, serkentő vagy éppen nyugtató és tisztító hatású. Kizárólag illatos, természetesen tiszta növényeket válasszunk. Az ágakat, szárakat, hajtásokat  vágjuk nagyjából egyforma, 20-25 centiméteres darabokra. Készítsük elő a használni kívánt leveleket, szirmokat és egy legalább két méter hosszú, természetes anyagból készült kötözőt: kenderspárgát, vagy raffiát.

A növényi részeket szépen rakosgassuk hosszú kötegbe, vegyesen. Ha elérte a három centiméteres vastagságot, jó szorosan kötözzük körbe a madzaggal. Közben néhány levéllel, virágszirommal gazdagíthatjuk. Végül jó erősen megkötözzük. Nem szükséges, hogy a növények teljesen szárazak legyenek, könnyebb is dolgozni a még csak szikkadt levelekkel, szárakkal. Füstölésig viszont szárítsuk ki őket, szellős, meleg helyen, hogy véletlenül se penészedjenek meg.

Milyen növényeket válasszunk?

  • Zsálya: fertőtlenít és kiegyensúlyozza az energiákat
  • Levendula: megnyugtat, tisztít, harmonizál
  • Rozmaring: antibakteriális, serkentő
  • Citromfű: rovarűző, nyugtató
  • Üröm: védelmező, álmokat elősegítő
  • Orbáncfű: feszültségoldó
  • Rózsa: harmonizál, romantikus hangulatba visz

A birs levelei kellemesen illatoznak, a hibiszkusz vagy az aranyvessző virágai szépséget és harmóniát kölcsönöznek a füstölőknek. A vadszőlő gyönyörű levele sokáig megőrzi az ősz vörösét. A cipruska, az olasz szalmagyopár, a cickafark, a barátcserje terméses hajtásai finoman illatoznak, nőies üzeneteket hordoznak.

A füstölőrúd használata

A száraz füstölőrudat tegyük egy tűzálló cserép- vagy fémtálba. Ügyeljünk arra, hogy a környezetében ne legyen gyúlékony tárgy: könyv, papír, terítő. Gyújtsuk meg a végét, és ha belobbant, fújjuk el, hogy éppen csak finoman füstöljön. Mivel száraz növényekből áll, óvatosan bánjunk vele. Tűzveszélyes, ezért kisgyermekek, házi kedvencek közelsége különös felügyeletet igényel!

A régi, keleti szokások szerint a füstölés rituáléjának vannak különleges indikációi, mint a napforduló, a születés vagy az eltávozás. Az ősökkel való találkozás, a lélek tisztítása, a meditáció vagy az otthon tisztító szertartásai megkívánják a növény szellemének jelenlétét. A parázs segít az átalakulásban, a szétáradó füstgomolyag tartalmazza a növényi lényeget. A füstölés ideje alatt a fehéren gomolygó növényszellemben elmerülhet a szem, belélegezhetjük a finom, és mindig más jegyeket hordozó illatot. Van, ahol a szerelmi együttléteket is füstöléssel vezetik be, ehhez speciálisan a lelket simogató, a vágyakat serkentő növényeket érdemes alkalmazni.

 

Ajánljuk még:

Krétafestéstől a kárpitozásig – így lehelj új életet a bútoraidba!

Van, aki környezetvédelmi megfontolásból, más kreativitásból kezd bele a bútorok felújításába, de idén biztosan lesznek olyanok is, akik az elszabadult árak miatt döntenek úgy, hogy új komód vagy fotel vásárlása helyett inkább tatarozzák a régit – vagy szükség esetén beszereznek egy használt darabot. Nézzük, mivel ügyeskedhetünk!

 

Már követem az oldalt

X