Otthon

Elhalasztott döntések és elakadás: ezt jelenti a rendetlenség a feng shui szerint

Olykor rám tör a rendrakás érzése, olyankor kiszemelek egy szekrényt, amiben megszüntetem a káoszt. Sokkal jobb érzés utána hátradőlni a kanapén. A feng shui szerint pedig ennek egészen konkrét oka és háttere van.

Az év vége mintha valamilyen láthatatlan határ lenne, húzunk mi is egy képzeletbeli vonalat, és elhatározzuk, hogy jövőre másképp lesz. Egészségesebben élünk, többet sportolunk, jobban dolgozunk, igyekszünk boldogabbak lenni és teljesebb életet élni, mint tavaly. Nem elég azonban csak az elhatározás, az év első hónapjaiban tenni is szeretnénk valamit, lehetőleg valami látványosat. Ilyenkor szanálunk, takarítunk, rendezkedünk, és (jó esetben) csak azt hagyjuk meg, amire valóban szükségünk van.

Lomtalanítani sokféle módon lehet. Több elmélet és gyakorlat segít abban, hogy hozzákezdjünk, és a lehető leghatékonyabban végezzünk is vele. A távol-keleti népek hagyományosan a feng shuit hívják segítségül, ami az otthonuk berendezésében is útmutatásra szolgál. A kínai hagyomány és egyben térrendezési rendszer a természet és az egyén közötti egyensúlyt szeretné visszaállítani úgy, hogy az emberben helyre tolja a pozitív és negatív energiákat. Amiben nagy szerepe lehet otthonunknak illetve az ott felhalmozott tárgyaknak is.

A feng shui elve: ahol a rendetlenség, ott a gond

A rendetlenség a feng shui szerint nem más, mint az „elhalasztott döntések és a továbblépés képtelensége”. Vagyis az alapján, hogy hol és mit halmozunk fel, főleg, hogy mekkora kupacot, állítólag megtudhatjuk, hogy életünk mely területén van valamilyen elakadásunk.

Tanaik szerint, ha rendetlenség van…

  •  az otthonunk bejáratánál: lehet, hogy eltitkoljuk a kapcsolatoktól való félelmeinket;
  •  a szekrényekben: lehet, hogy nem vagyunk hajlandók megvizsgálni érzelmeinket;
  •  a konyhában: a gondoskodás iránti haragot jelképezheti;
  •  az ágy mellett: a változás vagy a menekülés vágyát szimbolizálhatja;
  •  az ágy alatt: a kapcsolatoktól való félelem jelképe lehet;
  •  az íróasztalon: frusztrációról, az elengedéstől való félelemről és az irányítás szükségességéről árulkodhat;
  •  az ajtó mögött: a másoktól való elszakadást jelentheti;
  •  a szekrények alatt: a megjelenéssel kapcsolatos aggodalmat jelezheti;
  •  a pincében: halogatásról árulkodhat;
  •  a padláson: a múltban való életet szimbolizálhatja;
  • … a garázsban: arra utalhat, hogy képtelenek vagyunk kihasználni a lehetőségeinket;
  • … mindenhol: haragról és alacsony önbecsülésről árulkodhat.

A bejáratnál rendben állnak a cipők, és az íróasztalomon is rend van. Nálam két helyen gyűlnek a holmik, rendszeresen, ha nem figyelek oda: az ágy alatt és a hálószobában található fotelen – ez utóbbit hetente megszabadítom a terhétől, az ágy alatt azonban hónapokig is gyűlhetnek az elrejtett, ilyen-olyan dobozok. Megnéztem hát, mit mond a feng shui, de nem állítanám, hogy félek kapcsolatot kialakítani másokkal, vagy hogy görcsösen ragaszkodnék bárki jelenlétéhez az életemben. De lehet, hogy éppen ez a probléma: talán jobban kellene értékelnem egyes embereket magam mellett, s félek attól, hogy másoktól (például érzelmileg) túlságosan is függő helyzetbe kerüljek. Vannak barátaim, akikkel megosztom a titkaimat, és úgynevezett „haverok és ismerősök” is vannak az életemben, akikkel időnként összefutok vagy tudatosan felveszem a kapcsolatot – mégis lehet hiányosságom ezen a téren. Talán érdemes lenne kielemeznem az egyes kapcsolataimat, hátha akkor az ágy alatt is felszabadulna a hely...

A feng shui egyik alapelve, hogy semmi új nem áramlik az életünkbe, amíg nem csinálunk helyet annak, a rendetlenség pedig mindenféle befejezetlen, fel nem használt, megoldatlan vagy reménytelenül rendezetlen dolgot szimbolizál. A rendetlenség az energia stagnálását is jelenti, a múltban tart, halogatásra ösztönöz, fáradtnak, levertnek, zavartnak, dühösnek, problémáinkban tapicskolónak érezhetjük tőle magunkat. Ennek átérzéséhez talán nem is kell filozófiai mélységekbe merülni: ha belegondolunk, milyen a tiszta otthonba belépni vagy éppen a kitakarított konyhába főzni, szemben azzal, mikor mindig a lábunk alatt van valami, és ragadnak a használati tárgyak, akkor könnyen felismerhetjük a rendezettség, tisztaság lelkünkre gyakorolt áldásos hatását.

Hol is kezdjük a rendrakást?

Könnyű elhatározni, hogy változtatunk, de érdemes felkészülni a pakolásra: vigyünk bele valamilyen rendszert, különben néhány óra elteltével úgy érezhetjük, hogy mindjárt sírva fakadunk egy rakás holmival a szoba közepén... Ilyenkor általában nagyobb a rendetlenség, mint valaha, és lehet, egy óra múlva visszadúrunk mindent oda, ahol korábban is volt, még nagyobb káoszt hagyva magunk mögött. 

A gardrób felfrissítése, az egyes helyiségekben felhalmozott dolgok szelektálása beosztható az egyes napokra, délutánokra vagy a hétvégére, attól függően, hogy mikor, mennyi időt tudunk rá szakítani. Haladjunk lépésről lépésre, úgysem tudjuk az egész lakást rendbetenni néhány óra alatt.

A feng shui utat mutathat abban is, hogy mely helyiségek rendbetétele milyen változást hozhat az életünkbe. Ha nem szeretnénk egyszerre nekiveselkedni a pakolásnak, válogathatunk az alábbi szempontok szerint is:

  • Tegyünk rendet a bejáratnál. Azonnal hatással van ránk az a tér, ahová belépünk. Ha ez rendezett, tiszta és kedves számunkra, akkor máris jobb érzés lesz hazaérni, otthon lenni.
  • Szüntessük meg a rendetlenséget ott, ahol a legtöbb időt töltjük. Azon helyek energiái, ahol a legtöbb időt töltjük, ugyancsak befolyásolják a hangulatunkat, a rendetlenségben mi magunk is káoszt és zűrzavart élhetünk meg önmagunkban.
  • Takarítsunk ki a hálószobában. Az alvás minőségét nagyban befolyásolja a hálószoba állapota. Egy rendetlen helyiségben az alvás sem olyan pihentető, mint amikor egy rendezett hálószobában hajtjuk álomra a fejünket.
  • Szabaduljunk meg azoktól a tárgyaktól, amiket nem kedvelünk. Miért tartanánk meg bármit is, amire ránézni sem szeretünk? Ez minden egyes alkalommal a negatív energiákat erősítheti. Ha ajándékba kapott tárgyról van szó, egyszerűen csak tegyük olyan helyre, ahol nem látjuk.
  • Ki a selejttel! Ha valami elromlott vagy nem úgy működik, ahogyan kellene, két dolgot tehetünk: vagy megjavítjuk (megjavíttatjuk) vagy kidobjuk. Mindkét opció jobb, mint kerülgetni a diszfunkcionális holmit...
  • Figyeljünk a részletekre. Rejtsük el a szemünk elől azokat a dolgokat, amik a rendetlenség érzetét kelthetik. Ilyenek lehetnek például a kábelek vagy vezetékek, esetleg a szennyestartó, a szemetes, a fogkefék a tükör előtt vagy a rengeteg papír és irat az íróasztalon.
  • Tüntessük el a rossz emlékeket. Ha rendszeresen látjuk azokat a tárgyakat, amelyekről valamilyen rossz, fájdalmas emlék vagy kudarc jut eszünkbe, az folyamatosan negatív energiát adhat nekünk. Ha eltüntetjük ezeket, egy csapásra könnyebb lesz a szívünk, mikor szétnézünk a szobában.
Mindenki követ el hibákat, nem szükséges ezekért folyamatosan szemrehányást tenni magunknak.
  • Pakoljunk össze mindent, amit nem használunk. Ha az elmúlt egy évben nem vettük elő, de még eszünkbe sem jutott egy tárgy, bármi legyen is az, valószínűleg nincs szükségünk rá. Tegyük dobozba ezeket, s ha nem is szabadulunk meg véglegesen tőlük, tároljuk a garázsban még egy évig. Ráérünk majd akkor kidobni.

Ha segítségre lenne szükséged a rendrakásban, hasznos tudni például, hogy milyen a rendszerezési stílusod – ha ezzel tisztában vagy, sokkal praktikusabban tudod majd elrendezni a holmikat! 

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X