Otthon

Nyolc növény, ami szerencsét és gazdagságot hozhat az otthonodba a keletiek tanítása szerint

Bármit tartogasson is számunkra az új év, egy kis extra szerencse mindig jól jön. Állítólag már a megfelelő szobanövény beszerzésével is sokat tehetünk azért, hogy az életünk kicsit vidámabb legyen. Hihetjük is, meg nem is, mi mindenesetre összegyűjtöttünk néhányat azon virágok közül, amelyek segíthetnek a szerencsét becsalogatni a mindennapjainkba.

Még sosem volt ötösöm a lottón, nem nyertem milliókat sorsjegyeken, nem sorsoltak ki nekem sem autót, sem utazást, semmilyen nagyobb tárgynyereményt. Mégsem hiszem, hogy nincs jelen a szerencse az életemben, inkább csak másképp, vagy kisebb mértékben. Szerencsésnek érzem magam, amikor találok egy üres helyet a tömött parkolóban, vagy amikor olcsóbban tudok repülőjegyet vagy szállást foglalni, de annak is nagyon örülök, amikor a kedvenc fogkrémem éppen akciós a drogériában. Szerencse, hogy a fodrásznál van szabad időpont, amikor túl későn jut eszembe bejelentkezni, és szerencsének tartom azt is, amikor épp hazaérek, mielőtt kitörne a vihar. Jó érzés olykor arra gondolni, milyen mázlista vagyok, még ha csak ezekben a kis dolgokban is.

A szerencsét lehet kísérteni és elüldözni, de egyes nézetek szerint akár becsalogatni is. Nem kell hozzá kéményseprők után kutatni vagy fekete macskákat kerülgetni. Elegendő lehet a megfelelő (szoba)növényeket beszerezni – és ápolni, hogy velük együtt a szerencse és a siker is állandó lakójává váljék az otthonunknak vagy éppen az irodának.

1. Bambusz

A bambusz a feng shui és a kínai kultúra szerint is az egyik legszerencsésebbnek számító növény, főleg, ha ajándékba kapjuk. Állítólag az sem mindegy, hány szálat nevelgetünk belőle:

  • két szár a szeretetet jelképezi;
  • három szár a boldogságot, a gazdagságot és a hosszú életet jelenti;
  • öt szár az élet olyan területein segít, amelyek a gazdagságot befolyásolják;
  • hat szár jelképezi a szerencsét és a gazdagságot;
  • hét szár képviseli az egészséget;
  • nyolc szár növekedést jelent;
  • kilenc szár a szerencsét jelenti;
  • tíz szár jelenti a tökéletességet;
  • huszonegy szár pedig erős áldást.

Fontos megemlíteni, hogy négy szál bambuszt nem adnak egymásnak a kínaiak, mert a „négy” szó nagyon hasonlít a „halál” szavukhoz. Ha valakinek 4 szárat ajándékozunk, az olyan, mintha a halálát kívánnánk.

2. Pénzfa (Pachira aquatica)

A már említett feng shui egyik legismertebb növénye, szerencsefának is nevezik. Állítólag, ha a ház délkeleti részébe helyezzük, a családnak soha nem lesz gondja a pénzzel, mert a Pachira hatalmas jóléti energiát sugároz. Az egyik legelterjedtebb történet a „pénzfa” elnevezésről, amely szerint egyszer egy szegény ember pénzért imádkozott, majd megtalálta ezt a „különös” növényt. Hazavitte, mintegy jelként tekintve arra, és pénzre tett szert eladásával. A növény gondozása ráadásul egyszerű: beltéri növény, nem igényel sok vizet, elegendő csak annyira megöntözni, hogy a talaj félig nedves maradjon. Nem mérgező sem az emberre, sem az állatokra nézve, szereti a fényt, viszont nem szabad közvetlen napfénybe tenni. Ha van egy arra alkalmas hely otthon, szerencse ide vagy oda, érdemes beszerezni egy ilyet.

3. Jáde fa (Crassula)

Dús és örökzöld levelek jellemzik a jáde fát, amit akár úgy is vághatunk, mint egy bonsai fát. Hosszú életű növény, akár nemzedékeken keresztül is megmaradhat, olyan magasra nőhet, mint egy ember. Vastag levelei kiválóan raktározzák a vizet, és szabályozzák a vízellátást. Szereti a fényt és a világos helyeket. Mint minden növény, a jáde fa esetében is fontos utánaolvasni a gondozásának, ráadásul az a hír járja, hogy ez a növény azok házába hoz pénzt, akik odaadóan gondozzák.

4. Szobafikusz (Ficus elastica)

Érmékre emlékeztető lekerekített levelei miatt úgy tartják, hogy a szobafikusz szerencsét, gazdagságot és bőséget hozhat az otthonunkra. Másik ismert neve a gumifa: az őshazájában a lecsapolt nedvéből gumit készítenek. És bár természetes légtisztító hatásával tisztíthatja a beltéri levegőt (ahogyan ezek a növények is), a már említett tejnedve rendkívül mérgező, ezért olyan helyre kell tenni, ahogy sem kisgyerek, sem háziállat nem férhet hozzá!

5. Szobai futóka (Epipremnum aureum)

Ugyancsak pénzt és szerencsét hozhat az otthonunkba, ha beszerzünk és gondosan ápolunk (ami meglehetősen egyszerű) egy szobai futókát. Ha jól érzi magát, állítólag jelentősen csökkentheti a lakás negatív energiáit és a benne lakók szorongásszintjét amellett, hogy gazdagságot is hozhat számukra. Kültéren és beltéren egyaránt jól érezhetik magukat, akár a fürdőszobában is tarthatjuk.

6. Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Az anyósnyelv sárga szélű változatáról is úgy tartják, hogy szerencsét hoz a házra. Ráadásul könnyű gondozni, a sötét kivételével szinte mindenféle körülményt elvisel. Ezek a növények ugyancsak megtisztítják a beltéri levegőt a méreganyagoktól, és csökkenthetik a levegőben jelenlévő allergéneket – már emiatt is szerencsésnek tekinthető az az otthon, ahol anyósnyelvet nevelgetnek.

7. Kancsóka (Nepenthes)

A hosszútávú gazdagság egyik legnépszerűbb növénye a kínai kultúrában a kancsóka. S bár a nevét a rovarfogásra kancsó alakúvá módosult leveléről kapta, azokat a béke vagy a biztonság táskáinak (zacskóinak) is szokták nevezni (minél több zacskója van, annál jobb). Érdemes lehet tehát ezt a növényt is beszerezni, hogy a segítségével pozitív energiákat és jólétet vonzzunk a házunkba. Mivel meglehetősen kényes egyedre is bukkanhatunk, mindig nézzünk utána alaposan, hogy hogyan kell gondozni, és adjunk neki havonta egy-két rovart, hogy maradéktalanul boldog legyen…

8. Bazsalikom

Nem csak azért érdemes bazsalikomot tartani otthon, mert akár frissen is isteni ízt ad az olasz ételeknek. Azt is mondják róla, hogy egy szál bazsalikom a pénztárcánkban tartva szerencsét hozhat a pénzügyeinkben. Ha pedig kiültetjük a ház köré, megvédheti az otthonunkat a gonosztól. Költözés után is kiváló ajándék egy cserépbe ültetett bazsalikom a lakás új tulajdonosának.

Hihetjük, hogy a szobanövények szerencsét és gazdagságot hoznak, és nem is. Az mindenesetre igaz, hogy gyönyörűvé varázsolhatjuk általuk az otthonunkat, különösen, ha megfelelő helyre tesszük és gondosan ápoljuk azokat. S ha emellé még egy kis pozitív energiát, szerencsét és jólétet is belopunk velük az életünkbe, ám legyen!

 

Már követem az oldalt

X