Miért (ne) ültess bambuszt a kertedbe?

Kert

Miért (ne) ültess bambuszt a kertedbe?

Távol-keleti utazásokon és filmekben általában mindenki megcsodálja a bambuszkerteket, bambuszerdőket, és aztán felsóhajtanak: ilyet akarok én is a kertembe! A bambuszok ellenállóak, kevés gondozást igényelnek, a mi éghajlatunkon is szépen díszítenek. És hamar átveszik a hatalmat a kert felett.

Ez az örökzöld fűféle a Távol-Keletről került Európába. Az arasznyi, kis kedves talajtakaróktól egészen a már erdőt formáló, négy-öt méter magasra megnövő fajtákig sokféle megjelenési formája létezik. A szára vagy törzse akár 20 cm vastag is lehet, zöld, sárga vagy vörösbe hajló árnyalatokban pompázhat.

Levélzetének színe és mintázata szerint is válogathatunk a fajták között. Alphonse Karr, kedvenc íróim egyike (Utazás a kertem körül) egy hűvösebb éghajlaton virágot is hozó, közepes méretű bambuszfajta keresztapja. A növény arany törzsével és arany-zöld csíkos leveleivel igazán méltó a névadóhoz!

Akár arasznyi vastagra is megnőhet a bambusz törzse – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A kínai kertkultúrában különleges szerepe van a bambusznak, mert nemcsak a növény küllemét, magasságát, terebélyességét, színét veszik számításba a kert megtervezésekor. Nagy figyelmet fordítanak a fajták kiválasztásánál arra is, hogy miként susognak a levelek a szélben, hogyan dobolnak egymáson az ágak, az egymáshoz ütődő törzsek, milyen hangokat keltenek az esőcseppek a leveleken, a kert téli összhangját hogyan emeli a hóban hintázó örökzöld levéltömeg.

A bambuszt őshazájában számtalan módon használják fel. Kora tavasszal kis hegyes rügyeit megeszik, párolva, sütve kerül a tányérba. Leveleit a pandák előszeretettel fogyasztják. A növény szárát, leveleit a textilipar használja, de készül belőle horgászbot, íj, bútor is. A vastagabb, 11-15 cm átmérőjű, erős törzseket Ázsiában épületek állványozásánál alkalmazzák.

Itthon ilyenről ne álmodozzunk, mert hazai körülmények közt a bambusz jó, ha eléri az öt centiméteres vastagságot. Talajban nem válogatós, de előnyben részesíti a jó tápanyag-ellátottságú, nedvesebb földet. Szereti a napsütést, de árnyékban is megél. Ha a bambusz mellett döntünk, ültetését bízzuk szakemberre!

Bambuszváza – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A gyökérzetet gondosan a földbe ásott bambuszszegéllyel, gyökércsapdával kell körülbástyázni. Ebben elég egyetlen kis repedés, rés, és a bambusz megállíthatatlanul utat tör magának. Egy fickós növény, a föld alatti rizómájával feltörheti a járdát, kiszúrhatja a szigetelést, tönkreteheti a díszburkolatot. A gyökérrendszer tíz-tizenöt méterre is képes elérni, és ha nem vagyunk résen, átveszi a hatalmat a kert felett. Éppen ezért alaposan meg kell gondolni, mielőtt bambusz telepítésébe fogunk: vajon kordában tudjuk-e tartani, nem bosszúság lesz-e a vége? Néhány kertészeti portál a rendszeres és totális vegyszeres gyomirtó-kezelést ajánl a bambusz túlszaporodása ellen, de a tudatos kertészkedőnek nem ez az üdvözítő megoldás.

A körültekintően telepített bambuszkertben legyen állandó társunk a metszőolló, a kézifűrész, amelyekkel a törzseket ritkítjuk. A szorgalmasan levágott ágaiból virágkarók, kerti támrendszerek készülhetnek, a lehullott lombbal télen növényeket takarhatunk be. Kreatív kezek pedig varázsolhatnak belőlük pompás dekorációkat is.

A vastag törzsek könnyen fűrészelhetők. Lehet néhány törzsdarabból egyszálas váza – mert az minden otthonban szükséges. A fűrészelésnél ügyeljünk arra, hogy a váza alja egyenes legyen, és a törzs szárcsomója, a nódusz a darabka aljára essen, mert így lesz a bambuszszár zárt, így tartja meg a vizet.

Így készül a bambusz képkeret – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A feldarabolt bambuszszárak fiatalos, modern, keleties hangvételű alkotások készítésére ihletik az alkotó embert. Az egymás mellé állítgatott bambuszdarabkák hozzá passzoló tálon, egy dekoratív asztaldísz alapját képezhetik. A tálba öntsünk vizet, mert a bambusz és a víz szinte elválaszthatatlanok. Néhány virág, levél vagy egy apró leveles inda, és készen is van egy látványos, lelket lecsendesítő, békés sugalló kompozíció.

A bambuszdarabokkal szépen keretezhetünk tükröt, képet. Ha van kéznél egy üres sajtos doboz, erre ragaszthatjuk a képet, majd körben, szorosan egymás mellé rögzítsük ragasztópisztoly segítségével a zöld bambuszdarabkákat. Így készült nemrég egy falikép az egyik legjobban sikerült bambuszfestményemből.

 

Bambusz képkeret – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ha bambusz-vágyunkban egy szerencsebambuszt látnánk szívesen, azért jó ha tudjuk, hogy e vízkultúrában nevelt növény valójában a fehérszélű sárkányfák egyike, tehát a szerencsebambusz valójában nem bambusz.

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!