Otthon

Egy igazi magyar klasszikus: a lángos

Ha egy külföldi turistát megkérdeznénk, melyik magyar ételt ismeri, egészen biztos, hogy benne lenne az első háromban. Nemzeti gasztronómiánk hagyományos, kelt tésztából sült lepénye, ami nem hiányozhat a nyári strandolások klasszikus életérzéséből. S habár ezerféleképpen el lehet készíteni, mégiscsak az az igazi, piacos-féle lángos a legjobb mind közül.

Egy kis lángostörténelem

Történészek szerint a lángos megjelenése a kenyérsütés kultúrájának térhódításával egy időre tehető. Neve a láng szóból ered, ami elkészítésének módjára utal: a lángosokat ugyanis a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Akkoriban a kenyeret általában 5-7 naponta sütötték, így amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották.

Az 50-es évektől már olajban sütik, és az évtized végére a kisiparosok így kínálták a piacokon. A 70-es évektől indult strandbüféket meghódító útjára, és népszerűsége azóta is töretlen.

A klasszikussá vált, bő zsírban sütött piaci lángost eleinte csak sóval szórták meg a kisütés után. Kínáltak hozzá lereszelt fokhagyma, kevés víz, só felhasználásával készült mártást is. Ez egyébként nagyon hasonlít az Erdélyben elterjedt muzsdéj egyik változatára, ezért sokak szerint innen eredeztethető. A városokban a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején terjedtek el a tejfölös, reszelt sajtos változatok, majd még később folyamatosan érkeztek az extra feltétek is.

Ma már kevésbé ismert változata, viszont nagyon finom a káposztás lángos: ebben az esetben a hozzáadott alapanyagokat (feltéteket) a tésztába keverik, és azzal együtt sütik ki. Az apróra vágott párolt káposztával kevert, borssal ízesített káposztás lángos a hetvenes években volt népszerű – de egy-egy antikváriumban fellelt recepteskönyvben még ma is megtalálható.

Lángos a nagyvilágban

Azt, hogy magyar eredetű vagy sem – talán sosem tudjuk meg biztosan. Az viszont kétségtelen, hogy a lepényre formázott kelt tészta számos kultúrában nagy népszerűségnek örvend, így a lángosnak több tucatnyi távoli rokonát lelhetjük fel a nagyvilágban. Az olasz vidékeken a Pizza Fritta hódít, ami legjobban Lazio és Avellino tartományokban hasonlít magyar rokonához. Pugliában a Panzerotto (olajban sütött pizzatészta töltve), az Ibériai-félszigeten a Buñuelo (bő zsírban sült élesztős tészta) a kedvelt változat. De Kanadában kóstolhatjuk meg a BeaverTail vagy Queue de Castor ételeket, amelyek hódfarok alakú, olajban kisütött tészták – akárcsak az Inuit bannock, ami a Kanada északi területein élő inuitok által bő zsiradékban sütött lapos kenyérféle. Tiroli változat a Kiachl, amit sósan párolt savanyú káposztával, édesen vörösáfonya-dzsemmel fogyasztanak. A Knieküchle Frank is egy lángosféle Észak-Bajorországból, amit édesen és sósan is esznek.

Finnországban a Lihapiirakkát darált hússal és rizzsel töltik, a Lörtsy pedig nem más, mint hússal vagy édesen almával töltött, bő zsírban sült félkör alakú tészta. Dél-Afrikában a Vetkoek hódít, a törökök pedig a lapított tésztagolyókra, a Lokmákra esküsznek, de a lengyelek sem aprózzák el: a darált marhahússal vagy savanyú káposztával és gombával töltött Pasztecik igazi különlegesség.

A leghíresebb magyar lángos

Strandbüféink kedvelt étele az évek során meghódította az egész világot, ám az igazi, klasszikus receptek alapján készített magyar lángos New York utcáin került igazán reflektorfénybe, Prepuk Zsoltnak köszönhetően. Zsoltról 2015 júniusában hozott le egy beszámolót a The New York Times című amerikai napilap internetes kiadása. A Budapestről világot látó Prepuk Zsolt több mint húsz éve próbált szerencsét New Yorkban: több étteremben is pincérkedett, majd fejébe vette, hogy megismerteti az amerikai embereket gyerekkorának kedvelt ételével.

A lap cikke szerint a magyar vállalkozó háromfajta lángost kínált: fokhagymás-sajtos-tejfölöset, ötszínű kaliforniai paprikával megszórtat, és olyat, amit szűzpecsenyével, savanyú uborkával, jalapeno paprikával és ázsiai chiliszósszal hintett meg. Azt, hogy a hét során melyik utcában bukkan fel a Langos Truck, a Twitteren, Facebookon vagy telefonon lehetett megtudni az elszánt lángoskedvelőknek.

De nemcsak New Yorkban, hanem az Ausztráliai Perth-ben is büfékocsis vállalkozással teszik népszerűvé a magyar lángost. Bogár Péter és párja, Erika az Ausztráliában töltött idő alatt azt tapasztalták, hogy a perth-i átlagember szeret éttermekben enni, és vágyik az új ízekre, ezért vettek egy nagy levegőt, és belevágtak saját vállalkozásukba. Az étlapon természetesen megtalálható a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos, de a lazacos és grillezett zöldséges lángos is megjelenik, sőt, desszertként nutellás-banános lángost is választhatnak az arra járók.

Lángos, ahogy mi szeretjük

Lángost nem is olyan egyszerű sütni, mint ahogyan azt sokan gondolják. Sok apró praktika kell hozzá, hogy igazán finom legyen, de aggodalomra semmi ok, receptválogatásunkban többfajta változat elkészítését is leírtuk:

Ajánljuk még:

A grillező tisztán tartásának alapszabályai: 8 lépés, amit ne hagyj ki

Szuper nyári program a grillezés, aki csak teheti, igyekszik a szabadban sütögetni családi, baráti társaságban. Viszont állandó nyűg a rács és a grillhez való eszközök tisztítása. Sokan azt hiszik, nincs is szükség erre, mert a magas hőfokon úgyis leég minden szennyeződés. Van egy rossz hírünk: ez sajnos nem igaz. Mutatunk néhány ötletet a grilleszközök megfelelő tisztításához!

 

Már követem az oldalt

X