Gasztro

Lángos kétféleképpen: kefires és top lángos

Borbás Marcsi receptje.

Kefires lángos

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1,5-2 dl kefir
  • 1 tk só

Top lángos

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • kb. 1,5 dl langyos víz

 

  • a sütéshez 1,5 liter olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lángos esetében kulcsfontosságú a tészta megfelelő állaga. Igyekezzünk minél lágyabbra dagasztani, hogy éppen összeálljon, és még éppen kezelhető legyen. Ezért nagyon figyeljünk az arányokra.

Mindkét változat esetében felfuttatjuk az élesztőt egy kevés tejben egy kanál cukorral. Ezután a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Figyelmesen adagoljuk a folyadékot a tésztához, és ha szükséges, akkor a receptben leírtaknál adjunk hozzá egy kicsivel több vizet. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd langyos helyen hagyjuk kelni.

Ha megkelt a tészta, akkor a gyúródeszkánkat leolajozzuk, és szintén olajos kézzel kiadagoljuk a tésztát. Ezután hagyjuk pihenni a tésztaadagokat, amíg felmelegítjük az olajat. Figyeljünk, hogy az olaj ne legyen forró, és hogy legyen az edényünkben megfelelő mennyiség, amiben úszni tudnak a lángosok.

Ha mindennel előkészültünk, akkor a kezünkkel óvatosan megformázzuk a lángosokat, vagyis két kézzel megfogjuk, és a levegőben tartva óvatosan körbeforgatjuk, közben pedig finoman kihúzzuk a kívánt méretre. Az már ízlés dolga, hogy egyenletes vastagságú vagy középen vékonyabb lángosokat sütünk. Ha kész a formázás, az olajban szép aranybarnára sütjük őket.

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.