Lángos kétféleképpen: kefires és top lángos

Gasztro

Lángos kétféleképpen: kefires és top lángos

Borbás Marcsi receptje.

Kefires lángos

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1,5-2 dl kefir
  • 1 tk só

Top lángos

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • kb. 1,5 dl langyos víz

 

  • a sütéshez 1,5 liter olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lángos esetében kulcsfontosságú a tészta megfelelő állaga. Igyekezzünk minél lágyabbra dagasztani, hogy éppen összeálljon, és még éppen kezelhető legyen. Ezért nagyon figyeljünk az arányokra.

Mindkét változat esetében felfuttatjuk az élesztőt egy kevés tejben egy kanál cukorral. Ezután a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Figyelmesen adagoljuk a folyadékot a tésztához, és ha szükséges, akkor a receptben leírtaknál adjunk hozzá egy kicsivel több vizet. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd langyos helyen hagyjuk kelni.

Ha megkelt a tészta, akkor a gyúródeszkánkat leolajozzuk, és szintén olajos kézzel kiadagoljuk a tésztát. Ezután hagyjuk pihenni a tésztaadagokat, amíg felmelegítjük az olajat. Figyeljünk, hogy az olaj ne legyen forró, és hogy legyen az edényünkben megfelelő mennyiség, amiben úszni tudnak a lángosok.

Ha mindennel előkészültünk, akkor a kezünkkel óvatosan megformázzuk a lángosokat, vagyis két kézzel megfogjuk, és a levegőben tartva óvatosan körbeforgatjuk, közben pedig finoman kihúzzuk a kívánt méretre. Az már ízlés dolga, hogy egyenletes vastagságú vagy középen vékonyabb lángosokat sütünk. Ha kész a formázás, az olajban szép aranybarnára sütjük őket.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.