Gasztro

Az igazi lángos

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • cukor
  • negyed zacskó szódabikarbóna
  • fél kocka élesztő
  • 1 dl tej
  • annyi víz, amennyit a tészta felvesz (6,5-7 dl)
  • olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba rakjuk, majd hozzáadunk ízlés szerint a cukrot és sót. A keverékhez hozzáöntünk egy negyed zacskó szódabikarbónát, hogy igazán könnyű és ropogós tésztát kapjunk. Közben egy fél kocka élesztőt egy nagyobb bögrébe belemorzsolunk és egy kis langyos cukros vízzel vagy langyos tejjel felfutattjuk.

A felfutott élesztőt hozzáadjuk a liszthez, egy kevés tejet öntünk hozzá, majd a vizet fokozatosan adagolva jó alaposan begyúrjuk az egészet. Mikor a tészta összeállt, elválik az edény falától, akkor meleg helyre rakva megkelesztjük.

Egy kis tálba kiöntünk egy kevés étolajat, majd ezzel kenjük be a kezünket. Így sokkal egyszerűbb lesz a megkelt tésztát formázni. A kiszaggatott pogácsákat egy kicsit pihentetjük, közben egy serpenyőben előmelegítjük az olajat. A pihentetett gombócokat a kezünkkel kicsit kinyújtjuk, hogy szép formát kapjunk, majd a felforrósított bő olajban mind a két oldalát aranybarnára sütjük.

Ízlés szerint sóval, fokhagymával tejföllel és sajttal is tálalhatjuk.

Ezt a receptet Borbás Marcsi ebben a videóban készíti el.

Ajánljuk még:

Szerencsehozó szokások az új esztendőre

Annyira várjuk már, mint talán még soha, hogy végre a számláló eggyel többet mutasson a naptárban – ezzel talán a világ minden táján így vannak az emberek. Abban viszont nagyon is különbözünk, ahogy köszöntjük az új esztendőt, ahogy igyekszünk biztosra varázsolni a szerencsénket. A teljesség igénye nélkül idézünk fel pár érdekességet itthonról és a világ népeinek hagyományaiból.