Az igazi lángos

Gasztro

Az igazi lángos

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • cukor
  • negyed zacskó szódabikarbóna
  • fél kocka élesztő
  • 1 dl tej
  • annyi víz, amennyit a tészta felvesz (6,5-7 dl)
  • olaj (a sütéshez)

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba rakjuk, majd hozzáadunk ízlés szerint a cukrot és sót. A keverékhez hozzáöntünk egy negyed zacskó szódabikarbónát, hogy igazán könnyű és ropogós tésztát kapjunk. Közben egy fél kocka élesztőt egy nagyobb bögrébe belemorzsolunk és egy kis langyos cukros vízzel vagy langyos tejjel felfutattjuk.

A felfutott élesztőt hozzáadjuk a liszthez, egy kevés tejet öntünk hozzá, majd a vizet fokozatosan adagolva jó alaposan begyúrjuk az egészet. Mikor a tészta összeállt, elválik az edény falától, akkor meleg helyre rakva megkelesztjük.

Egy kis tálba kiöntünk egy kevés étolajat, majd ezzel kenjük be a kezünket. Így sokkal egyszerűbb lesz a megkelt tésztát formázni. A kiszaggatott pogácsákat egy kicsit pihentetjük, közben egy serpenyőben előmelegítjük az olajat. A pihentetett gombócokat a kezünkkel kicsit kinyújtjuk, hogy szép formát kapjunk, majd a felforrósított bő olajban mind a két oldalát aranybarnára sütjük.

Ízlés szerint sóval, fokhagymával tejföllel és sajttal is tálalhatjuk.

Ezt a receptet Borbás Marcsi ebben a videóban készíti el.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X