Otthon

Az élet sója – 12 recept sóval készült házi szerekhez

Nem is gondolnánk, hány területen milyen hasznos, szinte univerzális eleme az életnek a só: hajmosáshoz, testradírhoz, fürdővízhez, gargalizáláshoz, folttisztításhoz. Kipróbáltuk!

Ahogy írtuk egy másik cikkünkben, a sót ugyanúgy szeretjük, mint a cukrot, nagyon hasznos és fontos élelmiszer, de csak akkor, ha ésszel használjuk.

Én a következő praktikákat jó szívvel osztom meg veletek, nagy részüket magam is kipróbáltam már, de saját tapasztalattól függetlenül is úgy gondolom, ahogy az ételben is, úgy egyéb területeken is csínján kell bánni a sóval, csak akkor használni, amikor nincs jobb megoldás. Ugyanis természetközeli, natúr megoldás, de közvetlen érintkezése a természettel nem mindig hasznos. Én például biztosan nem irtanék gyomot sóval – ilyen tippek is vannak az interneten –, biztosan nem vezet jóra sóval behinteni a veteményeskertünket, ahol számtalan életforma próbál boldogulni. Szintén nem ajánlom sóval elintézni a meztelen csigák elszaporodását, inkább vennék néhány indiai futókacsát, ha ilyesmi fenyegetne.

Ám a következő praktikák ártalmatlanok, ha figyelünk a használt só mennyiségére és az alkalmazás gyakoriságára:

  1. Testradír: Sokféle alapanyagból készíthetünk testradírt, de a só ezek között élen jár. Ha kókuszolajat és sót keverünk össze, akkor olyan spéci testradírt kapunk, amely nemcsak hatékonyan távolítja el a elhalt hámsejteket, de egyben ápolja is a bőrünket. Fontos, hogy közepes szemű legyen, és ne durva szemcséjű, az ugyanis bántaná a finom hámszövetet.
  2. Fürdővíz: Egy pohár tengeri só a fürdővízben nagyon jó hatással van a szervezetre. Próbáld ki a natúr sós fürdőt, nem fogod megbánni! Egyáltalán nem kíván a só plusz adalékot, de ha szeretnénk, rakhatunk bele extrákat is, például egy kis citromfüvet vagy kamillát, az utóbbi felfázáskor is segít. A rózsaolaj sóval pedig ellazít.
  3. Hajmosás: Valahol olvastam a sós hajmosásról, most a cikk kedvéért ki is próbáltam. Tényleg jobb a tartása a hajamnak a sótól és biztos vagyok benne, ha korpás lenne a hajam, azon is segítene. Ugyanis elvileg a sós fejbőrmasszázs eltünteti a korpát.
  4. Hajspray: ha nincs idő hajmosásra, oldjuk fel tengeri sót vízben. Nekem bevált, már korábban is megfigyeltem, hogyha tengerben fürdöm, extra erős lesz a hajam. De azért szerintem a só szárítja is a hajat, így csak akkor vessétek be ezt a praktikát, ha nincs más megoldás.
  5. Gargalizálás: gyerekkorunk kéményseprője volt a sós vizes gargalizálás, egy pohár langyos vízben feloldottak nekünk egy kiskanál sót, ha azzal öblítettük át a fájós torkunkat, tényleg kevésbé fájt.
  6. Fogkrém: a szódabikarbónás, sós fogkrém remek alternatív megoldás, ha elfogyott a fogkrém, de ezt se használjátok rendszeresen, mert a só marja a fogakat.
  7. Lábfürdő: a fáradt, meggyötört lábak garantáltan felfrissülnek, ha egy sós vízzel teli lavórban áztatjuk őket egy fél óráig.
  8. Folteltávolítás: A bor- vagy kávéfoltos edények, poharak, továbbá a virágvíztől bezöldült vázák, cserepek megtisztulnak a sóval való dörzsélés után.
  9. Dezodor: egyszer-kétszer simán bevállalhatjuk, tényleg kevésbé szagos a hónalj, ha sóval kezeljük. De itt is fontos tanács, hogy a testápolás ezen fázisát ne csak sóra alapozzuk.
  10. Cipők szagtalanítása: ártalmatlan és remek megoldás. Ha beleizzadt a lábunk a cipőbe, szórjuk be sóval, hagyjuk úgy pár órára – amikor kiöntjük a sót, a szagok is elillannak.
  11. Szőnyegtisztítás: a szőnyegből a kiömlött vörösbort egyszerűen eltávolíthatjuk, ha bőven szórunk rá sót. Dörzsöljük bele, hagyjunk időt arra, hogy magába szívja a bort, majd gondosan porszívózzuk ki a szőnyeget.
  12. Hangyák: a küszöbre szórt só távol tartja a hangyákat

Ajánljuk még:

5+1 hiba, amit selejtezés közben a legtöbben elkövethetünk

Olykor rám tör a késztetés, hogy leválogassam a dolgaimat. A leggyakrabban a gardróbomhoz megyek ilyenkor, rendre leselejtezem a ruháimat. De a konyhaszekrény sem ússza meg úgy az évet, hogy legalább egyszer ne pakoljak ki belőle mindent! Észrevettem magamon, hogy nem mindig sikerül a tervem, sőt, előfordult, hogy kudarcba fulladt az egész rendrakás. Utánanéztem hát, mi lehetett ennek az oka? Íme 5 + 1 hiba, amit selejtezés közben a legtöbben elkövethetünk! 

 

Már követem az oldalt

X