Egészség

Micsoda? Kávéba só? Jó, hogy nem benzin!

Sok gasztronómiai őrültségről olvasni, de a sós kávé egyenesen szentségtörésnek hangzik. Vagy mégsem? Élelmiszer-szakértők és baristák elismerően vallanak a szokatlan párosításról. Itt az ideje a cukrot sóra cserélni, és élvezni a reggeli feketénk valódi zamatát.

Az alapízek közül a keserű talán a legérdekesebb, hiszen ez okozza a konyhában a legnagyobb fejtörést. Egy étel vagy ital keserűségét általában megpróbáljuk elkerülni vagy különböző módszerekkel csökkenteni, esetleg más ízekkel teljesen elfedni azt. Léteznek azonban olyan élelmiszerek, amikben kifejezetten kedveljük ezt az aromát: az alkohol, a tea, a kakaó és természetesen a kávé. Ez utóbbi a világ egyik legnépszerűbb keserű itala. Ennek ellenére sokan sokféleképpen igyekeznek csökkenteni a kávé kesernyés ízét. Legyen szó tejszín, méz vagy vaj hozzáadásáról vagy hideg főzésről, ezek a variációk mind a keserű íz ellen dolgoznak. A keserű ízt azonban a kávé valódi aromájának teret engedve a só is képes elrejteni. Próbáljuk ki, és tegyünk egy csipet jó minőségű sót a kávéőrleménybe közvetlenül a lefőzés előtt, vagy ízesítsük vele a már kész kávénkat, a végeredmény majd magáért beszél.

Hiszed vagy sem, ez nem egy új trend

Mielőtt azt gondolnád, csak egy újabb gasztronómiai hóbortról van szó, jobb, ha tudod, hogy a sós kávénak régi hagyománya van például Észak-Skandináviában, Szibériában és Törökországban is. Az olyan régiókban, ahol a folyók találkoznak a tengerrel, az emberek régóta használják az enyhén sós vizet a kávéfőzéshez, így a végeredmény ízletesebb és habosabb lesz.

A „sózd meg a kávédat” trend 1997-ben kezdett elterjedni, miután a Nature című lapban publikáltak erről egy tanulmányt. A kísérletben részt vevőkkel különböző alapíz kombinációkat kóstoltattak meg, majd meglepetésükre azt tapasztalták, hogy a só hatékonyabban csökkenti a keserű ízt, mint a cukor. A só mindemellett fokozta az édes íz érzékelését is. A nyelv felületén több ezer ízlelőbimbó található, amelyek mindegyike képes azonosítani a négy alapízt. Az ízlelés során az étel a nyelven egyfajta kémiai reakciót indít be, ami a szájüregben található ízreceptorokon keresztül továbbjut az agyba, ahol azonosításra kerülnek az ízek. A só rejtélyes módon felülírja az ízlelőbimbók reakcióját, és meggátolja, hogy a keserű íz jele az agyig eljusson.

Miért hatásos a só a keserű íz ellen?

A só képes az ízek fokozására, és a kellemetlen ízek enyhítésére is. Már egy kevés is blokkolja a keserű ízek érzékelését, és ez pontosan így működik a kávéval is. A só az ízreceptorokhoz kötődik, így megakadályozza, hogy a keserű vegyületek a keserű ízreceptorokhoz kapcsolódjanak. Már egy csipetnyi sóval is egyensúlyba hozhatjuk az ízeket, és élvezhetjük a kávé valódi aromáját, ami a savassága és keserűsége mögött rejlik.

Önmagában azonban a só sem megoldás mindenre. Nem hozza helyre a kávéfőzés során elkövetett hibákat, és a rossz minőségű kávé sem lesz tőle sokkal élvezhetőbb. A túlfőzött, vagy a nagyon forró vízzel készült kávé pedig kifejezetten keserű lesz. A túl finomra őrölt kávészemek, a rossz minőségű kávébab, és a nem kellőképpen megtisztított eszközök használata is kellemetlen ízt fognak eredményezni.  

Nincsenek szabályok vagy receptek a sós kávé elkészítésével kapcsolatban. Mindenkinek megvan az egyedi küszöbértéke, ezért érdemes az arányokkal kísérletezgetni, és megtalálni a számunkra legízletesebb variációt. Használjunk jó minőségű sót és kávét, és ezzel az apró trükkel mi is ínyenc kávéfogyasztóvá válhatunk.

Ajánljuk még:

Lábbusszal, pedibusszal suliba – program az egészségesebb gyerekkorért

Immár Magyarországon is elindult a Pedibusz-program, méghozzá Gödöllőn – és ez egy olyan fantasztikus kezdeményezés, amiről érdemes hosszabban is szót ejteni. Egészségesebb és szociálisabb is, mint az autó: a gyerekek nem egyedül mennek, hanem csoportosan, nyugdíjas kísérőkkel. Máris jobban indulhat így a nap!

 

Már követem az oldalt

X