Egészség

Micsoda? Kávéba só? Jó, hogy nem benzin!

Sok gasztronómiai őrültségről olvasni, de a sós kávé egyenesen szentségtörésnek hangzik. Vagy mégsem? Élelmiszer-szakértők és baristák elismerően vallanak a szokatlan párosításról. Itt az ideje a cukrot sóra cserélni, és élvezni a reggeli feketénk valódi zamatát.

Az alapízek közül a keserű talán a legérdekesebb, hiszen ez okozza a konyhában a legnagyobb fejtörést. Egy étel vagy ital keserűségét általában megpróbáljuk elkerülni vagy különböző módszerekkel csökkenteni, esetleg más ízekkel teljesen elfedni azt. Léteznek azonban olyan élelmiszerek, amikben kifejezetten kedveljük ezt az aromát: az alkohol, a tea, a kakaó és természetesen a kávé. Ez utóbbi a világ egyik legnépszerűbb keserű itala. Ennek ellenére sokan sokféleképpen igyekeznek csökkenteni a kávé kesernyés ízét. Legyen szó tejszín, méz vagy vaj hozzáadásáról vagy hideg főzésről, ezek a variációk mind a keserű íz ellen dolgoznak. A keserű ízt azonban a kávé valódi aromájának teret engedve a só is képes elrejteni. Próbáljuk ki, és tegyünk egy csipet jó minőségű sót a kávéőrleménybe közvetlenül a lefőzés előtt, vagy ízesítsük vele a már kész kávénkat, a végeredmény majd magáért beszél.

Hiszed vagy sem, ez nem egy új trend

Mielőtt azt gondolnád, csak egy újabb gasztronómiai hóbortról van szó, jobb, ha tudod, hogy a sós kávénak régi hagyománya van például Észak-Skandináviában, Szibériában és Törökországban is. Az olyan régiókban, ahol a folyók találkoznak a tengerrel, az emberek régóta használják az enyhén sós vizet a kávéfőzéshez, így a végeredmény ízletesebb és habosabb lesz.

A „sózd meg a kávédat” trend 1997-ben kezdett elterjedni, miután a Nature című lapban publikáltak erről egy tanulmányt. A kísérletben részt vevőkkel különböző alapíz kombinációkat kóstoltattak meg, majd meglepetésükre azt tapasztalták, hogy a só hatékonyabban csökkenti a keserű ízt, mint a cukor. A só mindemellett fokozta az édes íz érzékelését is. A nyelv felületén több ezer ízlelőbimbó található, amelyek mindegyike képes azonosítani a négy alapízt. Az ízlelés során az étel a nyelven egyfajta kémiai reakciót indít be, ami a szájüregben található ízreceptorokon keresztül továbbjut az agyba, ahol azonosításra kerülnek az ízek. A só rejtélyes módon felülírja az ízlelőbimbók reakcióját, és meggátolja, hogy a keserű íz jele az agyig eljusson.

Miért hatásos a só a keserű íz ellen?

A só képes az ízek fokozására, és a kellemetlen ízek enyhítésére is. Már egy kevés is blokkolja a keserű ízek érzékelését, és ez pontosan így működik a kávéval is. A só az ízreceptorokhoz kötődik, így megakadályozza, hogy a keserű vegyületek a keserű ízreceptorokhoz kapcsolódjanak. Már egy csipetnyi sóval is egyensúlyba hozhatjuk az ízeket, és élvezhetjük a kávé valódi aromáját, ami a savassága és keserűsége mögött rejlik.

Önmagában azonban a só sem megoldás mindenre. Nem hozza helyre a kávéfőzés során elkövetett hibákat, és a rossz minőségű kávé sem lesz tőle sokkal élvezhetőbb. A túlfőzött, vagy a nagyon forró vízzel készült kávé pedig kifejezetten keserű lesz. A túl finomra őrölt kávészemek, a rossz minőségű kávébab, és a nem kellőképpen megtisztított eszközök használata is kellemetlen ízt fognak eredményezni.  

Nincsenek szabályok vagy receptek a sós kávé elkészítésével kapcsolatban. Mindenkinek megvan az egyedi küszöbértéke, ezért érdemes az arányokkal kísérletezgetni, és megtalálni a számunkra legízletesebb variációt. Használjunk jó minőségű sót és kávét, és ezzel az apró trükkel mi is ínyenc kávéfogyasztóvá válhatunk.

Ajánljuk még:

Lelkünk állapota a tányéron: ez állhat a zugevés, túlevés, stresszevés hátterében

Az olyan étkezési zavarok, mint az anorexia, bulimia vagy orthorexia talán már sokaknak ismerősek. De mi van akkor, ha diagnosztizálható zavarról nem beszélhetünk, mégis gondjaink vannak az étkezés területén? Mi a zugevés és miért csináljuk? Miért esszük túl magunkat? Mitől függ, hogy stresszevők vagyunk, vagy egy falat sem megy le a torkunkon olyankor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!