Otthon

A vagány műbőr – így tisztítsd, hogy sokáig használható maradjon

Dzsekik, nadrágok, szoknyák cipők és táskák is készülnek műbőrből. Olcsóbbak, mint a valódi, és kevésbé kényesek, ez mégsem jelenti azt, hogy nem kell óvatosan bánnunk velük.

Lassan tíz éve már, hogy vettem egy fekete, műbőr motoros dzsekit. Rögtön az egyik kedvenc ruhadarabommá vált. Nagy bánatomra azonban alig néhány hétig tudtam hordani, olyan hirtelen lett jó idő. Ősszel, majd a következő években örömmel túrtam elő a gardrób mélyéről arra a néhány hétre, amíg az időjárás engedte, majd gondosan visszaakasztottam a megszokott helyére. Alig telt el 5-6 év, amikor észrevettem, hogy a gallérja elkezdett foszlani. Fekete műbőrdarabok maradtak a kezemen, a szőnyegen, mindenfelé – végtelen szomorúsággal vettem tudomásul, búcsút kellett mondanunk egymásnak azzal a menő és vagány bőrdzsekivel.

Ha többet foglalkoztam volna vele, tisztítgattam, ápoltam volna, valószínűleg meghosszabbíthattam volna valamelyest az élettartamát. Ahogyan az a műbőr bokacsizma is majdnem tíz éven keresztül velem volt, amit rendszeresen törölgettem, mielőtt elkezdett lekopni róla a műbőr réteg. Igaz, a használat miatt jellemzően koszosabb és sarasabb is volt, mint a dzsekim. Talán ezért bántam vele gondosabban.

Miért a műbőr?

Olcsóbb, mint a valódi, ráadásul nem is olyan kényes. Igaz, a valódi bőr élettartama szinte végtelen, legfeljebb festetni kell elvinni, ha például kikopik a válla a táska miatt. Állatbarát megoldás, és a műanyagból készültek mellett most már létezik vegán műbőr is, ahogy arról korábban is írtunk. A „környezetbarát” kijelentéssel azonban érdemes csínján bánni, amíg nincsenek megdönthetetlen tények arra vonatkozóan, hogy bármilyen műbőr kabát előállítása kevesebb kárt okoz általában véve a környezetben, mint a valódi bőrből készülté.

Általános tisztítás

A mindennapos használat közben inkább csak poros lesz a műbőr, esetleg saras –  ezt könnyen letörölhetjük róla. Nem árt azonban az óvatosság, nehogy sérülést okozzunk az anyagban.

1. lépés: Töröljük le róla a port egy puha, száraz ruhával. Használhatunk hozzá mikroszálas kendőt. Közben ellenőrizzük, nincs-e rajta bármilyen folt, ami esetleg rászáradhatott. Ha van, óvatosan kapargassuk le.

2. lépés: Tisztítsuk meg kabátot szappanos vagy mosószeres vízzel. Használjunk hozzá meleg vizet. Öntsünk körülbelül 1 evőkanálnyi mosószert egy kis tál vízbe, keverjük össze, majd mártsuk bele a puha, tiszta ruhát. Csavarjuk ki, maradjon nedves. Töröljük át vele a műbőr kabátunkat, különös tekintettel a különféle foltokra. Végül töröljük át egy száraz ruhával.

Feketeöves megoldások

Bármennyire is odafigyelünk, sajnos előfordulhat a műbőr nadrággal, szoknyával és dzsekivel is, hogy ráömlik valamilyen étel, ital vagy egyéb szennyeződés. Nagyobb kihívás, mint a sártól megszabadítani, de nem lehetetlen. Állítólag ilyenkor az a legjobb, ha tisztítás előtt fehér ecettel vagy alkohollal előkezeljük a problémás részeket.

Olajos foltok esetén tegyünk egy flakonba másfél deci langyos vizet, és két és fél deci fehér ecetet. Permetezzük a foltra a keveréket, majd dörzsöljük meg egy mikroszálas kendővel. Ha vízbázisú folttal állunk szemben, például tintával, nedvesítsünk meg egy mikroszálas törlőkendőt alkohollal, majd ezzel dörzsöljük be a kabátot egy olyan helyen, ami nincs szem előtt. Ha nem hagy foltot, nem veszi ki a kabát színét, akkor „nekimehetünk” vele a foltnak is! Ez az eljárás kizárólag erős idegzetűeknek és feketeöves folteltávolítóknak ajánlott. Ha mi nem vagyunk ilyenek, vigyük a ruhát tisztítóba.

Ha sikeresen leküzdöttük a pacákat, visszaléphetünk a start mezőre, és áttörölhetjük az egész ruhát egy langyos vízzel benedvesített, mikroszálas kendővel. A címkéken lévő jelzések olykor megengedik a mosógépes mosást is a műbőr termékeknél, bár én nem tenném, túl félős vagyok az ilyesmihez. Ha valaki mégis belevág, alacsony hőfokon és extra (két vonalas) kímélő programon tegye. Érdemes lehet kifordítva mosógépbe tenni, és a mosózsák használata is megfontolandó. A vegytisztítás vagy a szárítógép azonban ezekben az esetekben is tilos, és a centrifuga intenzitását is érdemes végiggonolni, mivel könnyen gyűrődhet, törhet az anyag.

Majd jöhet a szárítás

Tegyük ki a levegőre. Száríthatjuk fektetve vagy vállfán, de semmiképp ne csipeszeljük, mert a műbőr jellemzően könnyen kinyúlik. Éppen ezért a vállfa is legyen megfelelő méretű, ha túl nagy, megnyúlhat tőle a kabát vállrésze.

Utókezelés

Beszerezhetünk az üzletekben olyan műbőrre kifejlesztett kondicionáló termékeket, amelyek ápolják és védik az anyagot a kiszáradástól. Ezeket is érdemes lehet előbb a ruhadarab egy olyan részén kipróbálni, amelyik nincs szem előtt így ha bármilyen nem kívánt elváltozást okoz az anyagon, nem megy tönkre a ruhánk. Hagyjunk legalább egy óra hatóidőt a szernek, s ha úgy ítéljük meg, hogy minden rendben, a használati utasításnak megfelelően alkalmazhatjuk az egész felületen. Az utókezelés egyébként azért hasznos, mert

a műbőr egyik legnagyobb ellensége a kiszáradás – főleg emiatt kezdhet el idő előtt repedezni.

Használhatunk kis mennyiségű baba-, olíva- vagy kókuszolajat is, de ebben az esetben is érdemes előbb egy kis területen kipróbálni, és aztán kezelni vele az egész felületet.

Vasalni is lehet

Használat, tárolás és tisztítás közben is keletkezhetnek gyűrődések, ráncok a műbőr ruhadarabon, ezeket vasalóval kisimíthatjuk. De nem mindegy, hogyan! Állítsuk a vasalót a lehető legkisebb hőfokra, és az extra védelem jegyében tegyünk textilt a szoknyánkra, kabátunkra. Ezután óvatosan vasaljunk, ügyelve, hogy a fém talp semmiképp ne érintkezzen a műbőr anyaggal. Ne tartsuk hosszan a vasalót egy helyben, folyamatosan mozgassuk, nehogy túlmelegedjen alatta az anyag.

Izzadás a műbőrben

Nagyon kellemetlen, mégis bárkivel előfordulhat, hogy a reggeli hűvös időben még jólesik a bőrdzseki melege, napközben viszont már kényelmetlenebb (de a szettünk azzal tökéletes, ezért magunkon tartjuk, míg haza nem érünk benne). Az izzadságszag érződik, a dezodorokkal pedig nem biztos, hogy sikert érünk el annak elnyomásában. Ahhoz, hogy eltüntessük a szagot, fektessük le a kabátot és tegyünk a bélés problémás részeire szódabikarbónát. Hagyjuk hatni akár egy egész éjszakán keresztül, majd alaposan tisztítsuk meg a kabát belsejét, akár egy kis kézi porszívóval.

A tárolás sem mindegy

Tároljuk a műbőr ruhákat és kiegészítőket hűvös, sötét helyen. Ne hajtogassuk össze, és ne zsúfoljuk be szűk helyekre őket, mert könnyen ráncolódhatnak, gyűrődhetnek, kirepedezhetnek. A műbőr táskákat és cipőket fektetve tároljuk a dobozukban vagy a szekrény aljában, papírral vagy más puha anyaggal kitöltve, hogy sokáig megőrizzék az alakjukat.

Ajánljuk még:

A grillező tisztán tartásának alapszabályai: 8 lépés, amit ne hagyj ki

Szuper nyári program a grillezés, aki csak teheti, igyekszik a szabadban sütögetni családi, baráti társaságban. Viszont állandó nyűg a rács és a grillhez való eszközök tisztítása. Sokan azt hiszik, nincs is szükség erre, mert a magas hőfokon úgyis leég minden szennyeződés. Van egy rossz hírünk: ez sajnos nem igaz. Mutatunk néhány ötletet a grilleszközök megfelelő tisztításához!

 

Már követem az oldalt

X