Otthon

10 apróság, amitől azonnal rendezettebbnek látszik az otthonod

Több cikkben vállaltam már: nem én vagyok a háziasszonyok gyöngye. Viszont így ötven felett, négy gyerek felnevelése után tudom, mitől néz ki úgy a lakás, ahogy nem kellene kinézzen. 

Mire kell figyelni, hogy alapvetően elfogadhatóan nézzen ki az otthonunk? Melyek azok a kritikus pontok, amik végül meghatározzák, rendezettnek látjuk-e a teret? Nekem e kérdések eldöntésében az segít, ha egy vendég szemével térképezem fel a lakásom – úgy rögtön meglátom azt, ami felett máskor elsiklik a tekintetem.

Néha eljátszom azzal a gondolattal is, hogy valaki váratlan ötlettől vezérelve csak úgy felugrik egy kávéra, vajon mit tapasztal nálam?

Igyekszem úgy élni, hogy ne érjen túl nagy meglepetés – se engem, se a betoppanó vendéget. Mégsincs mindig rend. De erre a tíz dologra odafigyelek:

1. Bejárati ajtó

Néha be se kell lépni lakásba, már jelzi a külső tér, hogy belül bizony a káosz az úr. Ha a bejárati ajtó koszos (nem, nem poros, koszos!), az szerintem gondot jelez. Ha a kilincs környékén százéves kosz van, maga a kilincs ragad, és látszik, pont száz éve festették utoljára az ajtót, akkor lehet, nincs is kedvünk oda bekopogni. Szóval, legalább a kilincs legyen fényes!

2. Cipősereg

Lehangoló aztán, ha a lakásba lépve szétdobált cipők hada fogadja a vendégeket (meg a hazatérőt), és engem lelomboz az is, ha sár van a szőnyegen, vagy ha csak gyűrött, rongyos az. Hiába patyolat ilyenkor a konyha, meg rendezett az ágyneműs láda, egyszerűen úgy érzem, rendetlen otthonba érkeztem. Néha e problémát már az megoldja, amikor elpakoljuk a cipősereget. Ha nincs más megoldás, akkor tegyük átlátszó, műanyag dobozokba a szekrénybe nem férő cipőket. Zárt dobozok esetén azonban a cipők szellőzését meg kell oldani – nehogy a nyirkosan belerakott cipőknek bajuk essen. Ha annyira kicsi az előszoba, hogy cipős szekrény se fér el, akkor nincs mese, csak annyi cipő sorakozhat ott, amennyit aktuálisan felveszünk – mondjuk lakónként egy cipő, egy papucs.

3. Konyhai alapok: a mosatlan, a kuka és a pult

Morzsák az asztalon meg a földön, koszos kuka, amiből kifolyik a szemét, a kuka mellett halmozódó szemetes zacskók – ez egy használatba vett konyhában előforduló, de nem elegáns állapot. Rossz képet fest rólunk, ha ilyen a konyha, de ha a mosogatóban a mennyezetig ér a mosatlan, az igazi öngól. Ugyanez igaz a tűzhelyre is – ha az koszos, foltos, odaégett étel meg zsírfoltok tarkítják, az kellemetlen. Mindezek összerámolása (egy szemeteszsákcsere, a hulladék kivitele, a mosogatás és a nagy felületek, mint a konyhapult és tűzhely letörlése) összesen negyed órát, ha igénybe vesz. Ha naponta elvégezzük az éppen szükséges lépést, még kevesebb, és máris nem lesz kellemetlen, ha egy váratlan vendéget le kell ültetni a konyhában.

4. Nappali: kanapé, ruhák

A legtöbb nappaliban helyet kap egy kanapé – amire olykor le se tudjuk ültetni a nem várt vendéget, mert a bútor tele van a beszedett és vasalásra váró ruhákkal. Az, hogy rendszeresen porszívózunk-e, hogy mikor mostunk fel utoljára, hogy locsoljuk-e tisztességesen a virágokat – az mind nem feltétlenül látszik. Ám a ruhahalom a nappaliban, az stratégiailag fontos helyen van, és hamar tönkrevágja az egész lakás rendezettségét. A ruhát tehát érdemes olyan zugban rejtegetni, ami nincs szem előtt. Akár egy sarokban egy csinos kis paraván is lehet erre megoldás – mögötte talán a vasalódeszka is elfér...

5. Koszos és félkoszos ruhák

A tiszta ruhák halmainál egy fokkal még kellemetlenebb, ha már viselt ruháink lógnak szerte-széjjel. Például a pulcsi, ami már túl koszos a szekrénynek, de még túl tiszta a szennyesnek... Ezek elpakolása is fontos, és érthető, hogy nem suvasztanánk őket a szekrénybe –

jó hely lehet a számukra egy szekrény oldalára ragasztott akasztó (mondjuk a szekrény és a fal között, ahol senki sem látja), vagy egy ajtóra szerelhető kampó. 

6. Fürdőszoba, vécé

Mindkettő kényes terület, és nagyon rossz képet mutathat rólunk akkor is, ha a lakás egyéb pontjain egyébként nagyjából rendben van az otthonunk. Ha a vécécsésze koszos, nos, az bizony nagyon-nagyon kellemetlen következtetésekre adhat okot. A csempe közti fúga állapota is beszédes, illetve a penészfoltok is igen szembeötlőek. Legalább ezekre figyeljünk oda – nem is a vendég, inkább magunk miatt.

7. Vetetlen ágy 

Én úgy tanultam, hogy be kell ágyazni – az ágyneműtartóba el kell rakni az ágyneműt, vagy, ha az az ágyon kap helyet az ágynemű, akkor azt le kell takarni. Persze nem megyünk be mindenki hálószobájába, az amúgy is intim tér, nem sok dolga van egy beeső vendégnek a háziak hálószobájában. De ha kicsi a lakás, ha a nappaliban alszunk, igenis érdemes rászánni azt a napi pár percet, és összedobni az ágyat.

9. Otthonunk szagai

Lehet akármilyen szép, rendezett egy lakás, ha a szag kellemetlen, ha ritkán szellőztetnek, az éppolyan kínos tud lenni, mint a koszos vécécsésze vagy a szétdobált cipők az előszobában.

9. Koszos bögrék (tányérok stb.)

Meg szót ejtenék koszos bögrékről, amik a lakás számos pontján ott maradnak. A nappaliban az asztalon, a számítógépasztalon az ablakpárkányon, az előszobában – mert van az úgy, hogy a háziak közül valaki az ajtóban hörpinti fel az utolsó korty kávéját. Számomra érthető a sietség. De ha vendég érkezik a házhoz, az a koszos bögrét látja meg először, nem örülünk majd neki.

10. Őszi ellenség: a zsepik mindenhol

Őszi náthakorszakban, amiben most is vagyunk, könnyen elképzelhető, hogy a zsebkendők beterítik a lakást. Egy pihen az asztalon, egy az éjjeliszekrényen, egy meg a fürdőszobapolcon – szerencsés esetben még használatlan állapotban. Így élünk, és rendben is van ez, de ha vendég érkezik, kapjuk össze ezeket gyorsan. Ahogyan a listában szereplő többi pont teljesítése, úgy ez is nagyjából egy-öt percet vesz igénybe a lakás méretétől függően. Ne csak a vendégek miatt szánjunk rá pár percet, hogy rendezett otthonunk legyen – mi magunk is hatékonyabbak és nyugodtabbak leszünk tőle a kutatások szerint!

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X