Megosztó

Vörös fonal a bal csuklón: egy vallási szimbólum, ami védelmet ígér

Egy időben nagy divat volt piros fonalat kötni a bal csuklóra és még mindig sokan hordják „védelmező karkötőjüket”. Hogy miért piros és miért a bal csuklóra kell kötni? Ennek jártunk utána!

Néhány évvel ezelőtt, amikor a párom külföldre ment dolgozni, az indulás előtt néhány nappal megkértem, hogy kössön a bal csuklómra egy piros karkötőt. Nemcsak egy szál fonal volt, hanem három: három szál fonalból készítettem el saját magamnak ezt a karkötőt. 

„Átlagos felhasználóként” annyit tudtam róla, hogy egyes vallások, vallási irányzatok szerint ez a piros fonal védelmet nyújt a viselője számára – persze csak akkor, ha megfelelő rituálé kíséri a felhelyezését. Akkor nem néztem ennek utána pontosan, sokkal inkább amolyan romantikus gesztusnak szántam, egy hirtelen ötlet volt, mégis valahol a lelkem mélyén úgy éreztem, hogy mágikus ereje is lehet.

Nos, a szóban forgó vörös fonal valójában egy olyan védelmet nyújtó eszköz, ami a kabbala révén került be a köztudatba. Az eredeti elgondolás szerint kétszeres védelmet nyújt: egyrészt megvédi a viselőjét a rontástól, mások irigy tekintetétől, másrészt megvédi attól is, hogy ő maga féltékeny vagy irigy legyen másokra. Hagyományosan egy vörös gyapjúszálat alkalmaznak erre, amit egy olyan személynek kell felkötnie a bal csuklónkra, akiben megbízunk és akit szeretünk, s akire ez viszont is igaz. 

Miért vörös?

A vörös színnel kapcsolatban számtalan hiedelem létezik. A vörös a legalacsonyabb rezgésszámú szín, a kabbalában a szélsőséges negativitást jelöli. Használata állítólag hasonló elven alapul, mint amikor legyengített kórokozókkal oltanak be bennünket egy betegség ellen: a fonal vörös színe a negatív energia legyengített változata, ami immunissá tesz minket a gonosz, negatív energiákkal szemben, valamint átfordítja azokat pozitív történésekké.

A kabbala hívei számára azért is fontos jelkép a vörös fonal vagy szalag, mert az általuk a világ ősanyjának tartott Ráhel sírját egykor vörös szalaggal tekerték körbe. Ráhel legfőbb vágya az volt, hogy megvédje a gyermekeit a gonosztól – s van-e hatalmasabb erő a világon, mint az anyai szeretet? A hívők a sír köré tekert szalagot szétvagdosták, a darabjait rákötötték a bal csuklójukra.

Miért a bal kéz?

Azért erre az oldalra kell kötni ezt a fonalat, mert míg a jobb kar és kéz az adakozást, addig a bal kar és kéz az elfogadást jelképezi – ez az oka annak, hogy a negatív energiák a bal oldalunkon keresztül juthatnak be a testünkbe. A csuklóra kötött piros fonallal azonban

már a belépés pillanatában el tudjuk kapni ezeket a negatív erőket és át tudjuk alakítani őket pozitív energiává.

Arról már volt szó, hogy a fonalat egy olyan személynek kell felkötnie a bal csuklónkra, akiben megbízunk és akit szeretünk, s akire ez viszont is igaz. Ráadásul hét csomót is kell rá kötnie: ezek a szivárvány hét színére és a hét spirituális dimenzióra utalnak. A hét szín az azokból összeálló fehér fényt, általa a világosságot jelképezi.

A fonal felhelyezésével a kabbala hívei megfogadják, hogy mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a negatív gondolatok, az irigységet és a féltékenységet, akármilyen erős is a kísértés. Ugyanakkor azt is, hogy alázatosan viselkednek, s nem dicsekednek másoknak a sikereikről, nem kérkednek.

Nem csak a kabbala 

A hinduk körében (olykor sárga vagy fehér) fonalat viselnek a bal csuklójukon azok a nők, akik férjhez mentek, a férfiak és a hajadon lányok pedig a jobb kezükön viselik azokat. A piros fonalat szentnek tekintik, és számos hagyományos és vallási ünnepségen alkalmazzák. A szerencse és a védelem szimbólumaként hordták.

A tibeti vadzsrajána buddhizmusban a szertartások során elterjedt a piros fonal csukló köré kötése. Ezt a fonalat a vezetőjük megáldotta, és a tanítványoknak adta, hogy emlékeztesse őket a fogadalomtételükre. Hagyományosan ebben az esetben is a szerencse és a védelem jelképeként szolgál a karkötő.

Az ősi kínai legenda szerint a sors vörös fonala láthatatlan: azokat köti össze, akiknek az élete összefonódik. A házasság kínai istene, Yue Lao irányítja azt, mivel elsősorban két, egymással házasságkötésre szánt ember közötti kapcsolatot jelképezi.

Divatba jött

A vörös fonal a 2000-es évek elején került be a köztudatba, amikor olyan hírességek bal csuklóján volt látható, mint például Madonna, Leonardo DiCaprio, Michael Jackson, Britney Spears vagy Ariana Grande. A vallási közösségből többen fel is emelték a hangjukat, tiltakoztak az ellen, hogy egy számukra fontos szimbólum tömegcikké váljon. Később úgy vélték, nem baj, ha a kabbala bölcsességeit a tömegek is megismerik, hiszen nem szabad hagyni, hogy a hit és a vallás háttérbe szoruljon az emberek életében. Hiszik, hogy a tudást és a bölcsességeket nem szabad elrejteni, azt mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni – ezért lehet az, hogy húsz év után is van, aki vörös fonallal a kezén jár.

Hogy hite szerint ki mit talál helyesnek s működőnek, változó. Mindenesetre egy világjárvány idején határozottan kérünk mindenkit: ne csak egy fonalra hagyatkozzon egészsége védelmekor. Tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a karkötő valóban védené viselőjét!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X