Megosztó

Vörös fonal a bal csuklón: egy vallási szimbólum, ami védelmet ígér

Egy időben nagy divat volt piros fonalat kötni a bal csuklóra és még mindig sokan hordják „védelmező karkötőjüket”. Hogy miért piros és miért a bal csuklóra kell kötni? Ennek jártunk utána!

Néhány évvel ezelőtt, amikor a párom külföldre ment dolgozni, az indulás előtt néhány nappal megkértem, hogy kössön a bal csuklómra egy piros karkötőt. Nemcsak egy szál fonal volt, hanem három: három szál fonalból készítettem el saját magamnak ezt a karkötőt. 

„Átlagos felhasználóként” annyit tudtam róla, hogy egyes vallások, vallási irányzatok szerint ez a piros fonal védelmet nyújt a viselője számára – persze csak akkor, ha megfelelő rituálé kíséri a felhelyezését. Akkor nem néztem ennek utána pontosan, sokkal inkább amolyan romantikus gesztusnak szántam, egy hirtelen ötlet volt, mégis valahol a lelkem mélyén úgy éreztem, hogy mágikus ereje is lehet.

Nos, a szóban forgó vörös fonal valójában egy olyan védelmet nyújtó eszköz, ami a kabbala révén került be a köztudatba. Az eredeti elgondolás szerint kétszeres védelmet nyújt: egyrészt megvédi a viselőjét a rontástól, mások irigy tekintetétől, másrészt megvédi attól is, hogy ő maga féltékeny vagy irigy legyen másokra. Hagyományosan egy vörös gyapjúszálat alkalmaznak erre, amit egy olyan személynek kell felkötnie a bal csuklónkra, akiben megbízunk és akit szeretünk, s akire ez viszont is igaz. 

Miért vörös?

A vörös színnel kapcsolatban számtalan hiedelem létezik. A vörös a legalacsonyabb rezgésszámú szín, a kabbalában a szélsőséges negativitást jelöli. Használata állítólag hasonló elven alapul, mint amikor legyengített kórokozókkal oltanak be bennünket egy betegség ellen: a fonal vörös színe a negatív energia legyengített változata, ami immunissá tesz minket a gonosz, negatív energiákkal szemben, valamint átfordítja azokat pozitív történésekké.

A kabbala hívei számára azért is fontos jelkép a vörös fonal vagy szalag, mert az általuk a világ ősanyjának tartott Ráhel sírját egykor vörös szalaggal tekerték körbe. Ráhel legfőbb vágya az volt, hogy megvédje a gyermekeit a gonosztól – s van-e hatalmasabb erő a világon, mint az anyai szeretet? A hívők a sír köré tekert szalagot szétvagdosták, a darabjait rákötötték a bal csuklójukra.

Miért a bal kéz?

Azért erre az oldalra kell kötni ezt a fonalat, mert míg a jobb kar és kéz az adakozást, addig a bal kar és kéz az elfogadást jelképezi – ez az oka annak, hogy a negatív energiák a bal oldalunkon keresztül juthatnak be a testünkbe. A csuklóra kötött piros fonallal azonban

már a belépés pillanatában el tudjuk kapni ezeket a negatív erőket és át tudjuk alakítani őket pozitív energiává.

Arról már volt szó, hogy a fonalat egy olyan személynek kell felkötnie a bal csuklónkra, akiben megbízunk és akit szeretünk, s akire ez viszont is igaz. Ráadásul hét csomót is kell rá kötnie: ezek a szivárvány hét színére és a hét spirituális dimenzióra utalnak. A hét szín az azokból összeálló fehér fényt, általa a világosságot jelképezi.

A fonal felhelyezésével a kabbala hívei megfogadják, hogy mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a negatív gondolatok, az irigységet és a féltékenységet, akármilyen erős is a kísértés. Ugyanakkor azt is, hogy alázatosan viselkednek, s nem dicsekednek másoknak a sikereikről, nem kérkednek.

Nem csak a kabbala 

A hinduk körében (olykor sárga vagy fehér) fonalat viselnek a bal csuklójukon azok a nők, akik férjhez mentek, a férfiak és a hajadon lányok pedig a jobb kezükön viselik azokat. A piros fonalat szentnek tekintik, és számos hagyományos és vallási ünnepségen alkalmazzák. A szerencse és a védelem szimbólumaként hordták.

A tibeti vadzsrajána buddhizmusban a szertartások során elterjedt a piros fonal csukló köré kötése. Ezt a fonalat a vezetőjük megáldotta, és a tanítványoknak adta, hogy emlékeztesse őket a fogadalomtételükre. Hagyományosan ebben az esetben is a szerencse és a védelem jelképeként szolgál a karkötő.

Az ősi kínai legenda szerint a sors vörös fonala láthatatlan: azokat köti össze, akiknek az élete összefonódik. A házasság kínai istene, Yue Lao irányítja azt, mivel elsősorban két, egymással házasságkötésre szánt ember közötti kapcsolatot jelképezi.

Divatba jött

A vörös fonal a 2000-es évek elején került be a köztudatba, amikor olyan hírességek bal csuklóján volt látható, mint például Madonna, Leonardo DiCaprio, Michael Jackson, Britney Spears vagy Ariana Grande. A vallási közösségből többen fel is emelték a hangjukat, tiltakoztak az ellen, hogy egy számukra fontos szimbólum tömegcikké váljon. Később úgy vélték, nem baj, ha a kabbala bölcsességeit a tömegek is megismerik, hiszen nem szabad hagyni, hogy a hit és a vallás háttérbe szoruljon az emberek életében. Hiszik, hogy a tudást és a bölcsességeket nem szabad elrejteni, azt mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni – ezért lehet az, hogy húsz év után is van, aki vörös fonallal a kezén jár.

Hogy hite szerint ki mit talál helyesnek s működőnek, változó. Mindenesetre egy világjárvány idején határozottan kérünk mindenkit: ne csak egy fonalra hagyatkozzon egészsége védelmekor. Tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a karkötő valóban védené viselőjét!

Ajánljuk még:

Fogadott tesók meg pótanyák – néha a nem igazi az igaz

Nemrég belefutottam egy posztba, ahol egy fiatal anyuka pótnagyszülőket keresett nemrég született kislányának. Eszembe jutott, hogy milyen nagyon-nagyon sokáig vágytam rá, végül bele is kóstolhattam az örömbe, amikor az igazi helyett lett pótanyukám. Nem is egy, ahogy teltek az évek, itt is meg ott is szárnyaik alá vettek szerető szívek.