Megosztó

Valóban a tevetejé a jövő?

Divatőrületek és egészségtrendek jönnek-mennek, mi pedig saját meggyőződésünk szerint fogadjuk vagy utasítjuk el a legújabb elméleteket. Egy biztos: a fogyasztói piacon nem lehet unatkozni. A tejipar legújabb őrületének kutatása során azt sem tudtam, mit higgyek el és mit ne. Még most sem tudom hova tenni magamban a tevetej fogyasztásának nagy kérdéseit. Elhoztam mindent, amit megtudtam róla, és őszintén érdekel az olvasók véleménye: valóban a tevetejé a jövő?

Afrikában, a Közel-Keleten vagy éppen Ázsiában az emberek évszázadok óta szimbiózisban élnek a tevékkel, ismerik és elismerik a tevetejfogyasztás előnyeit. Ez a történelembe visszanyúló hagyomány kezdett el nemrégiben újjáéledni a modern fogyasztói világ keretei között, ugyanis Amerikában egyre nagyobb a kereslet a tevetej és az abból készült termékek iránt – olyannyira, hogy a kereslet bőven túlszárnyalta a kínálatot.

A legfőbb ok, ami miatt elterjedt használata az, hogy nem tartalmaz bizonyos tejallergiát okozó fehérjéket. Emellett az Australian Camel Industry Association szerint a tevetej ötször annyi C-vitamint és tízszer annyi vasat tartalmaz, mint a tehéntej.

A tevetej kémiai összetételének és tápanyag-minőségének vizsgálata során a kutatók azt találták, hogy a nátrium-, kálium-, cink-, vas-, réz-, mangán-, niacin- és C-vitamin-szintje magasabb, mint a tehéntejnek, míg a tiamin, riboflavin, folacin, a B12-vitamin-, a pantoténsav-, az A-vitamin-, lizin- és a triptofánszint relatíve alacsonyabb volt, mint a tehéntejben. A Food Safety Helpline jelentése szerint a tevetej alacsony zsírtartalmú, de nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Emellett olyan összetevők is megtalálhatók benne, mint a hosszú láncú immunglobulinok, amelyek a szakemberek szerint elősegítik az immunitás erősítését. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FOA) szerint az összes rendelkezésre álló adatból egyértelműen látszik, hogy

a teve tápláló tejet termel, ami emberi fogyasztásra is maximálisan alkalmas. 

Fél csésze (120 ml) tevetej a következő fontosabb tápanyagokat tartalmazza:

  • Kalória: 50 kcal
  • Fehérje: 3 gramm
  • Zsír: 3 gramm
  • Szénhidrát: 5 gramm
  • Tiamin: a napi érték 29%-a
  • Riboflavin: a napi érték 8%-a
  • Kalcium: a napi érték 16%-a
  • Kálium: a napi érték 6%-a
  • Foszfor: a napi érték 6%-a
  • C-vitamin: a napi érték 5%-a

HONNAN A TEVETEJ?

A piac friss: az Egyesült Államokban csak 2012-ben mondta ki az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, hogy a tevetej árusítható a fogyasztóknak.  A Technavio piackutató cég felmérése azt jósolta, hogy a 2018-2022-es időszakban a tevetej globális piaca éves szinten 6,84 százalékkal fog növekedni. Az elemzők szerint lassan megérkezhetnek a tevetejes csokoládék és fagylaltok, a tevekefir, valamint a tevetejből készült szappanok.A tevetejtermékek iránti kereslet várhatóan magas marad az előrejelzési időszakban, mivel a fogyasztók egyre jobban ismerik a tevetej egészségügyi előnyeit” – állítja az elemző.

Van egy közösség, akinek ezúttal történelmi előnye van ebben a szektorban: ez Ausztrália. Az 1840-es években tevéket vittek a kontinensre, hogy segítsék a felfedezőket az utazásaik során. Aztán

a vonatok és az autók megjelenésével megcsappant a tevék iránti igény, és szabadon engedték őket, hogy bebarangolják a hatalmas kontinenst.

Mintegy 1 millióan barangolnak vadon környezeti pusztítást okozva, ezért a kormány szeretne megszabadulni tőlük. A vadon élő tevék kifoghatók és háziasíthatók, ezt pedig az ambiciózus vállalkozók ki is használják. 

MILYEN A TEVETEJ?

Egyesek szerint a tevetej édes és finom, mások szerint jó az íze, de fogyasztásakor érezni egy csipetnyi sós utóízt. Mások azt mondják, hogy óvatosságból csak egy pohárral kezdjük fogyasztani, lassan szoktassuk hozzá magunkat. Aztán persze vannak olyanok is, akik szerint borzalmas az íze. Természetesen, bármilyen tejről is van szó, az íze nagymértékben függ attól, hogy mit eszik az állat, és hogyan gondoskodnak róla. Az ízét az is befolyásolhatja, hogy a fejési művelet, a feldolgozás és a tároló létesítmények mennyire higiénikusak, honnan és hogyan kerül a termék az asztalunkra. Az általános leírások szerint a tevetej normál szagú, átlátszatlan fehér színű és sós ízű folyadék. 

GYÓGYÍR IS

Reuven Yagil és Yosef Shabo, a Ben-Gurion University of the Negev kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a tevetej hasznos kiegészítője lehet az autizmus terápiájának. „Az autizmus és a tevetej mint terápia etiológiája ” című értekezésükben egészen elképesztő megállapításokat tesznek a témában, az antioxidáns hatások és antitestek viselkedésének tudománya a laikusok számára is megdöbbentő lehet, érdemes hosszabban is tanulmányozni.

A tevetej jelentősége olyan betegségek kezelésében is kiemelkedő lehet, mint a malária, sárgaság, gyomor-bélrendszeri rendellenesség vagy az erős köhögés, tüdőgyulladás és a tuberkulózis.  

Tanulmányok kimutatták, hogy a tevetej a rákos sejtek (HepG2-MCF7) leküzdésében is segítségünkre lehet,

mivel a nagy mennyiségben tartalmaz laktoferrineket, immunglobulinokat és vaskötő glikoproteint. Ezek a komponensek daganatellenes hatást fejtenek ki, ami az RNS szintézis fokozásán, valamint a protein kinázok és a differenciálódás gátlásán keresztül történik. 

BŐRRE IS

Egy tevetejről szóló kozmetikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a tej bőrbarát és öregedésgátló anyagokat tartalmaz, amelyek kellemes érzést keltenek a bőrszövetben.  A tevetej kozmetikai készítményeinek aktivitása a tej specifikus összetevőinek köszönhető, melyek hatékonysága hosszútávon megmarad. A kórokozóktól mentes tevetej használatával a készítmények probiotikusak és gyorsan behatolnak a bőr külső rétegeibe, hogy a mélyebb rétegekben is aktívak lehessenek, az úgynevezett tevekrémek megakadályozzák a bőr nedvességvesztését.

NEM CSAK JÓ

A tevetej globális elterjedésének azonban vannak buktatói is, egyik ilyen a közel-keleti légúti szindróma (MERS) vírusa. A tevepopulációkban gondot okozó vírus átterjedhet az emberre a tevékkel való érintkezésből vagy a nyers tevetej fogyasztásából, ezért potenciálisan veszélyes is lehet. A tenyésztők, termelők és a tudomány szakemberei együtt dolgoznak azon, hogy ezt az emberek által több mint hatezer éve fogyasztott csodálatos nedűnek tartott folyadékot minél nagyobb értékben megőrizhessék, mindezt úgy, hogy közben kiküszöbölik az egészségügyi szempontból rizikós vagy veszélyes tulajdonságait.

Talán első körben hajlamosak vagyunk hitetlenül legyinteni, mondván: csak egy újabb divatőrülettel állunk szemben. Azonban hosszasan tanulmányozva a tevetej összetételére és fogyasztási hatásaira irányuló tanulmányokat, azt kell mondanom, hogy az eredmények igen meggyőzőek. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X