Télvégi – nem csak pincejáró – túra Etyeken

Kult

Télvégi – nem csak pincejáró – túra Etyeken

Etyekről a bor és a Korda filmstúdió ugrik be elsőnek, ugye? Mit lehetne ott csinálni, mint kóstolgatni kellemes borokat, vagy a filmforgatás világában elmerülni? Pedig van itt még látnivaló bőven, a napsütötte télvégi, koratavaszi napok szinte csábítanak arra, hogy felkerekedjünk a szőlőhegyi kalandokra. Akár még két keréken is a főváros szőlőskertjébe.

A főváros közelsége miatt Etyek kellemes célpont lehet – többek között éppen ez a közelség tette a települést oly vonzóvá a borkedvelők körében. Az Etyek-Budai borvidék legjelentősebb települése méltán lehet büszke szőlőtermesztési hagyományaira, amelyeket a Törley pezsgőgyár alapozott meg. Ma több mint 800 hektáron érik a szőlő, amelynek egy része a budafoki pezsgők alapanyaga, másrészt pedig a népszerű etyeki borok készülnek belőle. Ebből is látható: aki Etyeken koptatja a bakancsát, borospincék, szőlőskertek közt fog kanyarogni, kis szerencsével a nyitott pincékben friss borokat kóstolni.

Az odaút bármilyen közlekedési eszközzel is felér egy jókora élménnyel! A Bubin tekerve kellemes bemelegítés, busszal pedig egyórás zötyögés. Közben persze felfedezhetjük Pest vármegye nyugati részét, bár Etyek már Fejér vármegye terültére került. Nekem könnyű dolgom van, mert tőlünk nincs messze – viszont se kerékpárút, se közvetlen buszjárat nem visz oda, gyalogszerrel pedig mégiscsak nagy a távolság.

Etyek központjában máris a látnivalók közepébe csöppenünk, itt parkoló is van, ahol letehetjük az autót, és gyalogszerrel indulunk el felfedezni, amit csak lehet. A vasárnapot termelői piac színezi, elsőrangú lángoshoz lehet jutni, baráti áron.

Érdekes látványosság a csordogáló vízű Magyar-kút. Kulacsot ne töltsünk belőle, de hálás fotótéma a klasszicista kútház, amelynek párját alig találjuk kis hazánkban. Átellenben a Kálvária-domb, amire érdemes felsétálni, mert odafentről körbetekintve Etyek egyik részének festői képében gyönyörködhetünk. Közben a mozaikos stációk is megérnek egy-egy pillantást.

Az etyeki Magyar-kút – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Innen, a központból számos irányba indulhatunk, sőt, kellemes körtúrákat is tehetünk. Északi irányban, Botpuszta felé egy horgásztó és az azt körülvevő vízi világ várja a kirándulókat. A Magyar-kútból eredő patak duzzasztásával hozták létre a tavat víztározónak az 1970-es években, hogy a Törley szőlőültetvényeinek öntözését biztosítsák. Később halakat telepítettek bele: ma a környék kedvelt horgászvize. A tóparti sétányon nyárfák árnyában kellemes pihenőpadok kínálnak uzsonnázóhelyet. A tó felett a kedves Boti kápolna magasodik, igaz, hogy ajtaja zárva, de méltóságteljesen tekint a világba.

Etyek-botpusztai kápolna – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Borvidéken a pincékre vetjük leginkább vigyázó szemeinket, és ezekből Etyeken számtalan található. Mindenképpen érdemes megnézni a történelmi jelentőségű körpincéket, amelyek – a nevükhöz hűen – körben állnak, közrefogva egy kellemes, borkóstolásra alkalmas teret.

Az Öreghegy szépen felújított öreg pincéket és mészkőből épített présházakat rejt. Van, amelyiket befutotta a borostyán, de olyan is akad, amelyen tél végén csuda sárgán virít a téli jázmin. Az új borászatok épületei, hívogató teraszai kedves színfoltjai az etyeki szőlőhegynek. A kilátó sajnos zárva van, de azért így is gyönyörű panorámában lehet részünk! A távolban egészen a fővárost körülölelő Budai hegységet is becserkészhetjük szabad szemmel. Jól kivehetők Etyek házai és a későbarokk Sarlós Boldogasszony templom, a kőfalkerítéssel övezett református templom.

Ki ne hagyjuk az Újhegyi pincesort se! A Gasztrosétány hangulatos pincesorán szép pincék sorakoznak, ha nincs éppen Etyeki piknik, akkor remek sétát tehetünk. Egészen más arcát mutatja, mint amikor sok ezer ember vonul tömött sorokban, kiélvezni a borvidék adta örömöket, a fesztiválhangulatot. A télvégi csöndben jó elgondolni, hogy pihen a bor alant a pincékben, és csöndben ébredeznek a rügyek a hegyoldalra futó tőkéken.

A hátunk mögött, a dombon túl a Korda filmstúdió hatalmas épülettömbje magasodik. A Korda Filmpark Látogatóközpontja előzetes bejelentkezéssel várja a filmezés szerelmeseit. Játékos élmények során tekinthetünk be a nemzetközi filmipar rejtelmeibe, megismerhetjük, hogyan készül egy szuperprodukció. Fotózkodhatunk a díszletvárosban, filmekből ismert installációk között, vagyis egy látogatás a filmes birodalomban olyan élmény, ami után egészen másként fogunk nézni a mozivászonra!

Aki azon aggódik, hogy hogyan is fűzze fel a látnivalókat egymás után, annak jó hírem van! Hamarosan elkészül az etyeki pincejárás a Borivók túraprojekt keretében. A jelzett turistaúton két, egyenként 6-6 kilométeres jól jelzett szakaszon barangolhatjuk be egész Etyeket, meglátogatva a nevezetes pincéket. Persze, nem csupán a borról szól a borvidéki túra, mert van itt sajtműhely, sonkamester, pálinkaház, és minden titkot előre nem is árulhatok el. Mert mindig kell valami meglepetés is, ami felteszi a koronát a kirándulásra!

Ajánljuk még:

„27 éve gyűrjük egymást, a lelkünket és a verseket” – a Kossuth-díjas Misztrál Együttessel beszélgettünk

Magyar és külföldi költők verseinek magas színvonalú és eredeti hangzásvilágú megzenésítésével a magyar zenei kultúrát gazdagító, értékes és sokoldalú művészi tevékenységük elismeréseként 2024. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesültek az 1997-ben alakult, Liszt Ferenc- és Magyar Örökség-díjas Misztrál Együttes tagjai, akik a megtisztelő kitüntetést az Országház kupolatermében, Sulyok László köztársasági elnöktől vehették át. A díj és az együttes történetéről a Misztrál három alapítótagjával Heinczinger Miklós „Mikával”, Tóbisz Tinelli Tamással és Török Mátéval beszélgettünk.

 

Már követem az oldalt

X