Kult

Gödöllőre érkeztek Schönbrunn kincsei – a nagyszabású Sisi-kiállítást nem csak a rajongóknak ajánlunk

Minden ízében szép tárlat nyílt a napokban a Gödöllői Királyi kastélyban: nem csak Sisi-rajongók számára költözött ide egy időre Schönbrunn gazdag gyűjteménye. Ajánlónk.

Vajon mit gondolna Sisi, ha megtudná, hogy Schönbrunn ékes utazó kiállítását Gödöllőn mutatják be elsőre, az ő kedves kastélyában? Erről beszélgettünk Káli-Rozmis Barbarával, Erzsébet királyné kutatójával, miközben az őszi pompában virító kastélyparkon át sétáltunk a megnyitó helyszínére. Az őszi napfényben fürdő kastély a rózsaszínben pompázó leanderekkel úgy festett, mintha egy mesébe érkeztünk volna.

A gödöllői és a schönbrunni kastélyok közt szoros történelmi-, és az utóbbi években baráti kapcsolat szövődött. Mindkét intézmény tagja az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének, amelynek vezetői  képviseltették magukat a pompás ünnepségen a schönbrunni múzeum és a versailles-i kastély munkatársaival együtt. A megnyitó impozáns ünnepélyként tisztelgett Erzsébet királyné előtt. Különleges zeneművek csendültek fel, mint Strausz Antal Gödöllői esték - ő csász. és kir. Felségének Erzsébet Magyarország királynéjának című műve, Johann Strauss Kék Duna keringőjének kórusmű változata, és záróakkordként stílusosan Josef Strauss Andrássy indulója.

Az Erzsébet császárné nevet viselő kollekció több mint 1000 tételével a világ legnagyobb Sisi-gyűjteménye. Ennek legérdekesebb darabjaiból állt össze az utazó kiállítás, amelynek első külföldi útja Gödöllőre vezetett. A választás nem volt véletlen, hiszen ez volt Erzsébet legkedvesebb kastélya. „Nem tudjuk, Sisi milyen volt valójában, de ezek a kiállítások, a tárgyak segítenek abban, hogy közelebb kerülhessünk hozzá, és megértsük a Sisi-kultusz titkát” – mondta Klaus Panholzer, a Schönbrunn Gruop igazgatója a megnyitón. A 125 éve elhunyt Sisi sokkal több, mint egy szépségideál, egy frizura-legenda, egy film- vagy regényhős. Rendkívül művelt, modern nő volt, aki szépségével és eleganciájával, kitartásával és hűségével vívta ki az emberek csodálatát, nem is csak a külcsín miatt néznek rá fel mai napig. Rajongói a világ minden táján szívesen olvasnak róla, szenvedéllyel nézik meg újra és újra a róla szóló filmeket. 

Néhány kép a gödöllői tárlatról:

Sisi első húsz évének esszenciája az első teremben tárul a látogatók elé, a személyes tárgyak sorában keresztelő ruhácskáján és főkötőjén akad meg a szemünk. A falakon fiatalkori portréi kaptak helyet, bájos arccal tekint ránk a finom vonású leány. A második terem A császárné és királyné címet viseli, itt találhatjuk többek közt azt az aranyozott szelencét, amely az 1867-es koronázási domb földjéből őriz néhány rögöt. Megcsodálhatjuk a Velencében készült arany medalionokat, amelyeket karácsonyra ajándékoztak gyermekei Erzsébetnek. Láthatunk írásos dokumentumokat, amelyek a szépségápolási titkokat tárják fel, személyes leveleket, amelyeket szívesen kezdett és fejezett be Sisi magyarul.

Csipke fátylak, míves legyezők, különleges napernyők és Erzsébet királyné gimnasztikanadrágja is helyet kaptak a meseszép ruhák mellett. Ha figyelmesen elolvassuk a tablókat, és meghallgatjuk a tárlatvezetőket, akkor megtudjuk azt is, tévhit, hogy a császárné fia, Rudolf, a trónörökös halála után csak feketében járt. Sőt, minden oldalról szemrevételezhetjük azt a ruhát is, amit többek közt korfui tartózkodása alatt viselt szívesen. A záróteremben Horovitz Lipót Erzsébet-portréját állították ki, azt a képet, amelyet Erzsébet halála után festett Ferenc József kívánságára.

Annak is érdemes felkeresni a gödöllői tárlatot, aki már látta a schönbrunni kastélyban a Sisi-kiállítást, ugyanis e hely sok szempontból hat ránk. Óhatatlanul elgondolkodik az ember Sisi életének kérdésein és tragédiáin. Azokat a köveket koptatva, amiken ő járt, mi magunk is könnyen átérezzük, milyen esendő az ember, milyen esetleges sorsunk alakulása. Jó elmélázni azon, mi változott, és mi maradt ugyanolyan nemcsak e kastélyban, de annak falain túl.

A kiállítás január végéig látható a Gödöllői Királyi kastélyban, azután továbbutazik:

először Kínában, majd Korfun tárják a kíváncsi szemek elé.

Schönbrunn kincseit végignézegetni nem csak azoknak nagy élmény, akik valóban Sisi-rajongók, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeret egy kicsit visszautazni a múltba, kilépni a hétköznapok szürkeségéből, akit vonz a szépség, az időtlen elegancia. És most ezért nem kell Bécsig utazni, elég kiruccanni a bájos Gödöllőre.

Ajánljuk még:

Karácsonyi filmes klisék, amiket milliószor láttunk, mégis szeretünk

A legtöbbünknek van kedvenc filmje, amit minden évben, hagyományszerűen megnéz karácsony környékén azért, hogy ünnepi hangulatba jöjjön. Ezekben általában esik a hó, valaki szerelmes lesz, karácsonyi csoda történik vagy valakinek meg kell mentenie az ünnepet – ismerős, ugye?

 

Már követem az oldalt

X