Filmajánló a még mindig kétkedőknek

Kult

Filmajánló a még mindig kétkedőknek

Ezúttal olyan filmekkel készültünk, amelyek bebizonyítják, hogy valóban változásra van szükségünk a természettel és környezetünkkel kialakított kapcsolatunkban. Az élet és a környezeti problémák más-más területét ölelik fel, máshogy mutatják be és más-más korosztálynak szólnak, de egytől egyig azt üzenik: valaminek véget kell érnie, hogy egy sokkal konstruktívabb, sokkal élhetőbb jövő épülhessen.

Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth)

Egy 12 éven felülieknek ajánlott amerikai dokumentumfilm 2006-ból, aminek fő mondanivalója, hogy az emberiség egy időzített bombán ül. A film fő cselekményszála mindösszesen tíz földi évre épül- ennyi van vissza jövőnkből. Legalábbis akkor, ha a tudósoknak igaza van. Extrém időjárás, árvíz, aszály, járványok és halálos hőhullámok lebegnek a fejünk felett, azonban van valaki, aki nem a tévhitek és félelemkeltés világában él, hanem tettekre akar buzdítani, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy a józan észt hívja segítségül a klímaváltozást körbe ölelő kommunikációban és cselekvésekben.

A divat igazi ára (Clothes To Die For)

Egy ismeretterjesztő film 2014-ből, ami a divatipar valódi arcát igyekszik előtérbe hozni. A film kiindulópontja egy szörnyű katasztrófa: 1129 munkás vesztette életét a ruhaipar történelmének legborzasztóbb tragédiájában. A történet során megismerjük egy bangladesi ruhagyár összeomlásának történetét, méghozzá úgy, hogy a túlélők és az áldozatok hozzátartozói is megszólalnak. Előtérbe kerül a divatipar erkölcsi dilemmája, az elfogadhatatlan feltételek, az embertelen körülmények, a felfoghatatan bánásmód és annak a nagy kérdése, hogy mi a valódi ára a fejlett világ külsőségeinek és divatimádatának.

Ételünk és életünk

A Netflix 2018-as sorozata, ami az élelmiszeripar ellátási láncát vizsgálja meg, méghozzá kellemetlen igazságok és rejtett erők felfedése által. A dokumentumsorozat két évaddal büszkélkedik, a második 2019-ben debütált. A különböző epizódokban megismerhettük a csokoládéipar és az avokádótermesztés piszkos ügyeit, a palackozott víz valódi előállítási költségeit, a szőlőtermesztés és a marihuána, mint élelmiszeralapanyag bekerülési költségeit- természetesen társadalmi és emberi oldalról. Talán a legmegdöbbentőbb rész a cukortermelés működésének bemutatása, ami után nem marad más, csak kizsákmányolt munkások, veszélybe sodort ökoszisztémák és politikai-hatalmi játszmák. 

Tíz milliárd (10 Milliarden)

Egy nagyon is időszerű kérdéssel foglalkozó, elgondolkodtató alkotás, ami a következő kérdést teszi fel: hogyan tudjuk a legjobban kielégíteni a Föld minden polgárának egészséges élelmiszerre való igényét, miközben korlátozott erőforrásainkkal szembesülünk? 2050-re megközelítőleg 10 milliárd ember népesítheti be a Földet, ami komoly kihívások elé állítja az élelmiszer-termelési rendszereinket. De mégis honnan szerezzünk annyi élelmet, ami mindannyiunknak elég lehet, hogyan akadályozhatjuk meg a táplálékforrásaink további lerombolását, és kik azok az érdekcsoportok, akiknek a legnagyobb szerepe lesz a jövő élelmezésében? 

Sötét vizeken

Megtörtént eseményeken alapul a 2019-ben Mark Ruffalo főszereplésével bemutatott Sötét vizeken című film, ami egy lelkesítő példája annak, hogy egy erős hittel rendelkező személyiség, egy elkötelezett szív és egy kitartó cél képes nagy tettekre is. Amerika egyik legnagyobb vegyipari vállalata, a DuPont a gyáruk közelében található 70 ezer fős város vizét szennyezte évtizedeken át. Számos megmagyarázhatatlan betegség, egyre csak fokozódó problémák, mígnem érkezik egy szemfüles ügyvéd, aki feltárja az összefüggések mögött meghúzódó valódi okokat. De a film nemcsak a harcot mutatja be, hanem az örök vegyi anyagnak nevezett PFAS vegyületeket is, amelyek nagyon is valósak, és amelyek sem a környezetben, sem az emberi szervezetben nem bomlanak le.

Okja

Egy nagyon megindító alkotás, aminek főszereplője egy genetikailag módosított sertés, akit létrehozói megpróbálnak kizsákmányolni. Mija, a vele összebarátkozó fiatal világ körüli utazásra indul, hogy megmentse barátját, és utazása során összefog egy csapatnyi ökoterrorista szabadságharcossal, akiktől azt reméli, hogy segíthetnek neki. Sok mindenről szól ez a film: az ipari állattartásról, az erőforrások kizsákmányolásáról és az állatok jogairól is, no meg persze a sötét oldalban gyúló fényről a fiatal és az állat tiszta és őszinte kapcsolatáról.

Ajánljuk még:

„A költemények a nyelv mágikus szertartásai” – A Magyar Nyelv Múzeuma pedig „szent” zarándokhelyünk

Kevés olyan múzeumot láttam életemben, mint a Sátoraljaújhely-Széphalomban található A Magyar Nyelv Múzeuma. Ez a múzeum üdítően csendes megálló,: egy töltekezésre, elmélázásra és gondolkodásra késztető hely, amely a gyönyörű magyar nyelv sokszínűségének megmutatásával és anyanyelvi kultúránk varázslatának átadásával áll, mint egy bástya az egykori Kazinczy birtokon.