Kult

Bollywood: 13 indiai film, ha igazán jó moziélményre vágysz

Néhány hónapja kicsit vonakodva kezdtünk el a férjemmel egy indiai filmet, hiszen annyira más világ, mint amihez egy magyar néző hozzászokott, ráadásul egy átlagos film háromórás. Az Egyesült Államoknak ott van Hollywood, sokan viszont nem tudják, hogy Bollywood az egyik legnagyobb filmgyártó központja a világnak. Engem egy életre beszippantottak az indiai filmek. Merem állítani, hogy eddigi életem legjobb történeteit ismertem meg általuk. Minden olvasót csak bátorítani tudok, hogy adjon esélyt ezeknek a páratlan moziélményeknek.

1. Esküvő monszun idején (2001)

A helyszín Új-Delhi, India, ahová a világ szinte minden pontjáról érkeznek a vendégek, hogy megünnepeljék Aditi esküvőjét, akinek a szülei választottak férjet. Aditi lelkében dúló érzelmi vihar magával sodorja a film nézőit, India színes és egyedi kultúrája pedig elkápráztat minket. Véget nem érő bonyodalmak, új és régi szerelmek, eget rengető botrány és meleg monszuneső itatja át ezt az Esküvő monszun idején című, különleges történetet.

 

2. 3 félnótás (2009)

Bevallom, nekem a 3 félnótás a kedvenc indiai filmem. A közel háromórás produkció minden perce fenntartja az izgalmat. Farhan, Raju és Rancho egyetemi barátok, és egymás iránti tiszteletük irigylésre méltó. Mindig ott vannak egymásnak, együtt nevetnek és sírnak. Majd egyik pillanatról a másikra minden megváltozik. Rancho eltűnik, és a két hátramaradt barát tehetetlenül áll az esemény előtt. Vajon sikerül-e nekik kideríteni a különös rejtélyt, ami arra késztette Ranchot, hogy köszönés nélkül távozzon?

3. Ezerízű szerelem (2013)

Mumbai egyik különlegessége az, hogy naponta legalább ötezer ételkihordó indul útnak, akik által körülbelül 200 000 feleség küld ebédet férjének a munkahelyre, ételhordóban a szinte tökéletesen működő futárszolgálat segítségével. Kutatások szerint csak minden négymilliomodik ételhordó téveszthet címet. Az Ezerízű szerelem című film középpontjában éppen ez az „aprócska” hibalehetőség áll. Ila egy konzervatív háziasszony és édesanya. Szívfájdalommal éli át, hogy férje napról napra egyre távolabb sodródik tőle, a teljes elhidegülés szélén áll a házasságuk. Végül az asszony egy különleges ebédet készít férjének, hogy újra meghódítsa annak szívét, ám az ebéd valahol elkeveredik, és egy másik férfi asztalán landol.

 

4. Lagaan (2001)

A Lagaan című filmben a történet Észak-Indiában játszódik a brit gyarmatosítás ideje alatt. Russell kapitány, a brit vidéki helytartó kegyetlenül elnyomja a földműves családokat, óriási adót, lagánt követelve tőlük. Ám az éhezés szélén álló indiai családok hiába várják az esőt, ami nélkülözhetetlen számukra, hiszen termesztésből élnek. Russell kapitány, gúnyt űzve belőlük, azt ajánlja fel az indiaiaknak, hogy nem kell fizetniük lagánt, ha legyőzik a briteket egy krikettmérkőzésen. Ha viszont vesztenek, háromszoros adót vetnek ki rájuk. A filmzene és a cselekmények tökéletes harmóniában állnak egymással, a főszereplő Bhuván karakteréért pedig nem lehet nem rajongani.

 

5. Mint csillagok a földön (2007)

Ishaan egy nyolcéves indiai kisfiú, akinek borzasztóan nehezen megy a tanulás, sem az osztálytársai, tanárai, sem a szülei nem értik meg őt. Mindenki azt gondolja róla, hogy lusta és buta, hiszen harmadikos korára sem volt képes megtanulni írni vagy olvasni. A szülők végelkeseredésükben bentlakásos iskolába küldik fiukat, abban bízva, hogy majd ott jobb gyereket „faragnak” belőle. Ishaan úgy érzi, mindennek vége. Hála Istennek épp időben érkezik az iskolába egy új rajztanár, aki azonnal felismeri a problémát, és minden erejével azon lesz, hogy segítsen a gyereken. Ez a film szülő- és pedagógusszemmel is nagyon érdekes. A Mint csillagok a földön című filmből rengeteget tanulhatunk az empátiáról, a türelemről és a szeretetről.

6. Isten által teremtett pár (2008)

Aki szereti a vidám zenéket és a táncot, annak ez a film (Rab Ne Bana Di Jodi) igazi csemege! A történet már az első öt perc után nem várt, megdöbbentő fordulatot vesz. A két főszereplő – Suri, egy kicsit unalmas megjelenésű, irodista férfi, valamint Taani, egy fiatal, életvidám lány – olyan élethelyzetben találják magukat, amire nem készítette fel őket senki. Vajon meg lehet-e parancsolni a szívnek, hogy szeressen? A filmben fantasztikusan vannak ötvözve a megható és a vicces jelenetek. Az indiai filmipar egyik legnagyobb sztárja, Shah Rukh Khan lehetőséget kap, hogy megmutassa, akár több személyiséget öltve is képes elrabolni a nők szívét.

 

7. Fénysugár a múltból (2004)

Mohan Bhargav indiai származású űrkutató Amerikában éli kényelmes, ám meglehetősen magányos életét. Egy napon elhatározza, hogy hazalátogat Indiába, és ráveszi fogadott nagymamáját, hogy költözzön hozzá, és hagyja maga mögött a nehéz sorsokkal teli Indiát. Mohan több hetes ott tartózkodása alatt újra felfedezi rég elfelejtett gyökereit, és bepillantást nyer az ezerarcú ország csodáiba és nyomorúságába. Ezt a filmet a hazaszeretet, a segítőkészség és a heves érzelmek jellemzik, szerintem a Fénysugár a múltból egy gyönyörű történet, amiből szintén sokat tanulhatunk.

 

8. Secret superstar (2017)

Insia egy tizenöt éves iskolás lány, akit csodás hanggal áldott meg az ég. Ám hiába a tehetség, ha az ember olyan családba születik, ahol nem megengedett az álmok valóra váltása. Apja teljes terrorban tartja őt édesanyjával és kisöccsével együtt. Insia tudja, hogy valamit tennie kell, ha meg akarja menteni családját, mielőtt tragédia következik be. Páratlan énekhangját felhasználva az internet segítségével óriási hírnévre tesz szert, persze személyazonosságát titokban tartva. Mint már sok nagyszerű bollywoodi produkcióban is láthattuk, Aamir Khan ismét üstökösként csapódik be kulcsfontosságú szerepével, mindent megváltoztatva maga körül. A Secret Superstar megmutatja, milyen fontos hinnünk magunkban.

 

 

9. Dangal (2016)

A Dangal igaz történet alapján készült, épp ezért olyan különleges. Mahavir Singh Phogat minden álma az volt, hogy aranyérmes birkózóvá váljon, ám az élet közbeszólt: karrierjét félretolva munkába állt. Abban reménykedett, hogy fiúgyermeke majd beteljesíti birkózóbajnoki álmát. A sors fintora, hogy négy lánya született. Miután Geeta és Babita, tizenkettő-tizennégy év körüli lányai önvédelemből péppé vernek az utcán két helyi vagány srácot, apjuk rájön, hogy nem kell neki fiú utód, a lányaiból is faraghat nemzeti aranyérmes bajnokokat. Ennek viszont hatalmas ára van. Szerintem ez egy lenyűgöző történet, amely gyökeresen megváltoztatta India lányokhoz, nőkhöz való hozzáállását, mert bizony egy lánygyermek nem csak azért születik, hogy egész életében háztartást vezessen.

 

10. A nevem Khan (2010)

Rizwan Khan egyfajta autizmussal, Asperger-szindrómával született, bár sem ő, sem a családja nem tud erről. Érzelmeit nem igazán képes kimutatni, az új helyzeteket nehezen fogadja el, a sárga színtől pedig retteg. Mielőtt édesanyja meghal, kéri fiát, hogy költözzön San Franciscóba testvéréhez, hiszen Amerika a jobb élet országa. Rizwan nekivág az ismeretlennek, ahol egy pszichológus segít neki megérteni sajátos személyiségét, hogy ügyesebben tudjon boldogulni az életben. Rizwan megismer egy csodás nőt, Mandirát, aki egyedül neveli kisfiát, ezáltal mindenki számára új fejezet kezdődik. A történet bemutatja a szörnyű 9/11-es katasztrófát, és azt, mennyire nehéz sors várt ezután az Egyesült Államokban letelepedett indiaiakra. Hogy a saját és családja nevét tisztára mossa, elhatározza, hogy találkozik Amerika elnökével, és elmondja: A nevem Khan, és nem vagyok terrorista. 

11. Mission Mangal (2019)

Ismét egy igaz történet alapján íródott filmmel találkozunk. Ha eddig azt gondoltuk, az indiaiak nem tudnak jó „űrös” filmet készíteni, tévedtünk. A Mangal-küldetés sajátos stílusban, igazi bollywoodi módra mutatják be nekünk, miszerint India volt az első ázsiai ország – országok között pedig a negyedik –, akinek sikerült műholdat juttatni a Mars körüli pályára, és a világon az első olyan ország, akinek ez elsőre sikerült, kudarc nélkül. A film egy félresikerült rakétakilővéssel kezdődik. Úgy tűnik, hogy Tara Shinde és Rakesh Dhawan űrkutatók pályafutása véget ért, amikor a nő otthon, a konyhájában kenyérsütés közben rájön arra, hogyan lehetne nagyon alacsony költségvetésből mégis megoldani, hogy India is beírja a nevét az űrkutatás történelmébe. A kutatóközpont egyik fejese nem támogatja a projektet, így direkt csupa zöldfülű, tapasztalattal alig rendelkező tudósokból álló csapatot ad Taráéknak.

12. Anbe Sivam (2003) 

Az Anbe Sivam középpontban két férfi: Anbarasu, aki fiatal és arrogáns, és Nallasivam, egy idősebb, rokkant férfi. Egy félreértés miatt a két szereplő sorsa egy szempillantás alatt összefonódik, és hosszú utat tesznek meg együtt, a múltban és jelenben egyaránt. A film telis-tele van nem várt fordulatokkal, ahogy szerelmek köttetnek, majd szertefoszlanak. Ám ha két embert egymásnak teremtettek, akkor van-e az a hazugság vagy titok, ami távol tarthatja őket egymástól? A történet számos erkölcsi és morális témát boncolgat, a nézőnek nem kevés gondolkodnivalót adva.

 

13. Andhadhun (2018)

Merem állítani, hogy az Andhadhun életem egyik legizgalmasabb és legszürreálisabb filmélménye volt. Akash, a vak zongoraművész egész nyugodtan éli zenével teli életét addig a pillanatig, amíg meg nem hívja egy idős indiai színész, hogy fiatal feleségének egy magánkoncerttel kedveskedjen. Akash mit sem sejtve ül le zongorázni. Aztán a világa a feje tetejére áll, amikor „szemtanúja” lesz egy gyilkosságnak. A film roskadozik a nem várt fordulatoktól és a megdöbbentő cselekmények sorozatától, a nézőt folyamatos feszültségben tartva.

*

Az általam felsorolt filmek csak egy kis töredéke annak, amit az indiai filmipar ajándékba ad a világnak. Én nagyon hálás vagyok egyik sógoromnak, hogy ajánlott egy bollywoodi filmet, nélküle talán soha nem néztem volna egyet sem. Ha az ember időt szán egy teljes film megnézésére, érdemes olyat választani, ami igazán különleges élményt nyújt, amit megnézve többek lehetünk. Az indiai filmek ilyenek. A filmzenék pedig zseniálisak. Akinek meghoztam a kedvét, az könnyen megtalálhatja a hundia.hu weboldalon ezeket és még sok más produkciót. Jó mozizást!

Ajánljuk még:

A legjobb 40-50 feletti főhősnők – hat jó film újrakezdésről, kései szerelemről

A legnépszerűbb hollywoodi filmek középpontjában a nagybetűs Élet kapujában álló, fiatal lányokat és nőket találunk, az ő problémáikért izgulunk és az ő szerelmükért szorítunk. Persze nem csak a húszéveseké a világ, úgyhogy felüdülés időnként egy-egy olyan alkotást megnézni, amelyben a negyven feletti nő nem egy tapasztalt édesanya, vagy nem egy önmagára rég rátalált, kiegyensúlyozott karrierista karakter, hanem kalandokat kereső, izgalmas nő.

 

Már követem az oldalt

X