Kult

100 év házasságai képekben: egy sukorói hagyományőrző kiállításon jártunk

Fotókiállítással indította a házasság hetét a Sukorói Hagyományőrző Egyesület: a Velence melletti falu több mint 100 évnyi esküvői emlékei elevenednek meg a Kultúrházban kiállított fényképeken és tárgyi emlékeken. 

Megbecsülni a múltat, tudatosítani a jelent és a hagyományok erejével biztosítani a jövőt: ez az üzenete a helyi hagyományőrzők lelkes munkájának Sukorón, ebben a Budapesttől csupán félórányi járásra fekvő kis településen, ahol a tősgyökeres lakosság mellett ma már számottevőbb a betelepültek aránya.

A Kissné Németh Klára által, öt család részvételével alapított Sukorói Hagyományőrző Egyesületet helytörténeti emlékek felkutatására, megőrzésére és a helyi szokásanyag bemutatására vállalkozva kovácsolja egy közösséggé az ide született és a Sukorót otthonukként választó családok életét. Varga Edit, az Egyesület jelenlegi vezetője 2016-ban vette át az irányítást, ezzel új, fiatalos lendületet adván a civil szervezet tevékenységének. "A hagyományőrzés nem csak a néptánc aktív művelését jelenti számunkra, hanem az összes helyi szokás átörökítését, megismertetését. Egyedi közösség a miénk, mert a karon ülő kisbabától a nagypapáig mindenki megtalálható a tagjaink között, mindent együtt csinálunk" - mondja Edit, akinek hitvallása: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”

2018-ban indították útjára Az elmúlt 100 év képekben című fotókiállítás-sorozatát, melynek első tárlata a sukorói szüreti szokásokat ábrázolta. Ennek folytatásaként idén, a házasság hetére gyűjtést szerveztek a faluban, hogy bemutathassák a település családjainak esküvői emlékeit, esküvői fotókon. A gyűjtés fő szempontjaként csak olyan fotóanyagot válogattak be a kiállításba, melyen legalább az egyik házasulandó fél Sukorón született, a házasság helyben köttetett és a házasulandók a faluban éltek. Így a gyűjtemény legrégebbi darabja egy 1910-ben készült fotó, melyen Pereces Mária és Tunikolt János látható polgári esküvői öltözékben. E legkorábbi fénykép mellett minden évtizedből találunk menyasszony-vőlegény fényképeket a tárlatban, melynek bejáratánál egy hajdani helyi vőfély, Németh Lajos vőfélykönyvéből származó idézet fogadja a látogatót.


A több mint 100 évnyi időt átfogó fénykép-emlékeken a felnőtt lét döntései szempontjából az egyik legfontosabb életforduló, a házasságkötés szokása elevenedik meg. A fotók tulajdonosai számára elsősorban szentimentális értéket képviselő családtörténeti kincsek azonban sokkal többet is megmutatnak a falu életéből, társadalomszerkezetéből, a polgárosodás folyamatából.

A gyűjtést kezdeményező fiatal hagyományőrzők többek között arra voltak kíváncsiak, hogyan alakult az esküvői viselet az elmúlt száz évben, és – legnagyobb meglepetésükre – az előkerült fényképanyag egy erősen polgárosodott közeget idézett meg. A legrégebbi fotó, amin hagyományos helyi viseletet hord a fiatal pár, 1923-ból való és a Kovács Gyula–Szentgyörgyi Julianna párost ábrázolja. A legjellemzőbb azonban a fehér ruhás, öltönyös esküvői öltözet, amely a múlt század elején már erős városi, polgári hatást tükrözi.  

„A két ifjú vonzalmáról az egész falu a májusfa révén szerezett tudomást, melyet május 1-jének éjszakáján állított a legény kedvesének ablaka elé. Ezt a hagyományt Egyesületünk tagjai igyekeznek életben tartani, megőrizni az utókor számára azzal, hogy minden évben felállítják a falu májusfáját” – mondta el a megnyitón Varga Edit, aki az egész közösségnek mondott köszönetet a tárlat létrejöttéhez való hozzájárulásáért. 

A megnyitó zárásaként az Egyesület menyasszonyi csokorral köszöntötte fel a képeken szereplő, jelenlévő legidősebb menyasszonyt, Kiss Kálmánné Mózsa Juliannát

A február végéig a kultúrházban látható fotóanyag a Helytörténeti Tár gyűjteményét gazdagítja majd, a kiállítás után.

A tárlatba nyújt betekintést a képre kattintva lenyíló fotógalériánk:

És hogy mit viseltek az asszonyok az elmúlt 100 év esküvőin? Erről is készült már korábban egy szép gyűjtés!

Fotók: Gáspár Kinga

Ajánljuk még:

5 hétvégi program, amelyen mi is szívesen részt vennénk

Április első hétvégéjén zárjuk a húsvéti ünnepkört, fehérvasárnappal. Sok család számára azonban az idei húsvétból már csak némi sonka- és tojásmaradék, esetleg egy falásnyi kalács maradt – az is inkább csak emlékeztetőül, hiszen a tavasz jócskán kínál új lehetőségeket kikapcsolódásra, szórakozásra. A széles hazai választékból néhány programot válogattunk mindazoknak, akik kedvük támad kimozdulni. Természetesen csakis olyanokat, amelyeken mi is szívesen részt vennénk.

 

Már követem az oldalt

X