Virágcsodák és beteljesült álmok az idei Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon

Kert

Virágcsodák és beteljesült álmok az idei Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon

Valaha virágkastélyról álmodtam. Méltóságteljes hársfasorral, tarka virágágyásokkal. A teraszon apró asztalokkal, kényelmes karosszékekkel, ahol a vendégek rózsamintás porcelánból virágteát isznak, virágos süteményeket falatoznak. Odabent pedig könyvszekrények között virágcsendéletek, a vitrinekben pedig kis üvegekben a virágos rétek ízei a nyárból – télire. Ugyan nem lett és nem is lesz virágkastélyom, de minden évben van három nap, amikor úgy érezhetem magam, mintha az álmom mégis valóra vált volna.

A hársfák alatt a grófnő frissen szedett málnával kínál, már hangolnak a zenészek. Vivaldi és Mozart dallamait viszi a szél, a színes virágpompa elkápráztat mindenkit. Hosszú ruhában, selyemkötényben suhanok a kastély lépcsőházában –  pillangók képei kísérnek. A bálteremben minden szempár rám szegeződik, az ablakon bekukkant a napsugár.

Nem, nem álmodom. Ez a valóság, amit mindannyiszor átélek, amikor a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon veszek részt. Úgy gondolom ilyenkor, hogy tényleg hercegnő vagyok.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb, mert cudar kemény munka itt helytállni három napon át. Előtte pedig felkészülni egy ekkora rendezvényre, hogy semmiben ne essen hiba. Nemcsak nekem nagy feladat, hanem mindenkinek, aki bármilyen módon részese ennek a virágcsodának.

Mert a dísznövények kínálatát is csak a legmagasztosabb jelzőkkel lehet illetni. Amikor 20 évvel ezelőtt a Károlyi család elhatározta, hogy minden évben egy virágos rendezvénynek ad otthont, magasra tették a lécet. Olyan eseményt szerettek volna létrehozni a több mint 50 hektáros kastélyparkban, amely megállja a helyét Európában.

A francia, angol és olasz kastélykertek kertészeti rendezvényei voltak a minták, ehhez tették hozzá a magyar növénykincset.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A fehérvárcsurgói virágpompa híre ma már legendás. Aki a virágot szereti, az május utolsó, június első napjaiban mind ide, a Bakonyaljára készül, hogy eltöltsön egy napot igazi feltöltődéssel. Hiszen a páratlan növénykínálat mellett lehetőség van sétálgatni a kastélyparkban, vagy részt venni egy vezetett botanikai sétán. Bejárni a kastély minden zegét-zugát.

Leülni, megpihenni, hársfaillatban szürcsölni el egy gyümölcsös limonádét. Örömmel figyelni, ahogyan az aprónép élvezi az erdei tízpróbát, a gyermekműhelyek szorgoskodását.

Délután lelkileg felfrissülni az Alba Regia Symphony Orchestra nyári dallamaival. A szellemet pedig neves előadók szavaival és veretes gondolataival táplálni. Persze, nem maradhatnak ki a gasztronómiai csemegék sem, a kastély konyhájából, a kerti büféből ínycsiklandó szagok vegyülnek a virágillat-felhőkbe.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A virágokról pedig nem lehet eleget mesélni. Ide minden kertész igyekszik elhozni a legszebb, a legkülönlegesebb kínálatát. Gyönyörű egynyári palántákból és színpompás évelőkből válogathatunk. A látogatók által a legszebbnek ítélt standon, a várpalotai Rotter Kertészet kiállításán csupa olyan növényt láthatunk, amelyekkel saját teraszunkat is benépesíthetjük, és egészen a fagyokig élvezhetjük szépségüket, illatukat.

Belekukkanthatunk a vizinövények, vagy éppen a szárazságtűrők világába. A nyárra gyönyörű mediterrán szín-orgiával mutatkoznak be a citrusfélék, leanderek, murvafürtök. Távol-keleti loncok, mirtuszok a keleti növénycsemegék kedvelőinek.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Itt nem a vásárláson, hanem a találkozáson, a beszélgetésen van a hangsúly. A szervező, a Károlyi József Alapítvány azon munkálkodik, hogy a kastély egy európai kulturális találkozó központ legyen. Kitűzött céljuk, hogy egységet hozzanak létre az eredeti szerepét elvesztett nagy műemlék és egy olyan igényes, szellemi és művészi projekt közt, mely biztosítja a műemlék megmentését és helyreállítását.

Így a kulturális tevékenység két legfontosabb célkitűzését valósítják meg párhuzamosan: az örökség megőrzését és a kulturális fejlődés megalapozását. A kertművészeti napok legfőbb üzenete is ez.

A dinamikus kulturális programok egyike ez a hétvége, amikor a növények hozzák egymáshoz közelebb a látogatókat, a magyar kertörökséget, a természetet.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Aki egyszer is ellátogat ide, maga is megtapasztalja, hogy a növények közt kisimul a lélek, szóba elegyednek idegenek egymással, barátságok szövődnek. Kell ehhez a hely, a környezet, és az a sok szorgos ember, akik megálmodják és létrehozzák évről-évre a virágok fehérvárcsurgói találkozóját. Aki még nem volt itt, elő is jegyezheti a naptárba, hogy jövőre ki ne hagyja. Aki pedig volt, mind úgy búcsúzik, hogy jövőre, veletek, ugyanitt. Ahogyan magam is, hogy újra három napig úgy érezhessem magam, mintha valóra vált volna a virágkastélyos álmodozásom.

A helyszínen készült fotónk galériája:

Ajánljuk még:

A leanderek és madarak királya: Arnold Krisztián

Arnold Krisztián egy ifjú, frissen végzett kertészmérnök hallgató, aki egyben egy nemzetközileg is elismert leandergyűjtő, továbbá díszbaromfi-tenyésztő. Éppen a növényorvosi mesterképzés felvételi értesítőjére vár, és hosszú útja vezetett idáig az állatorvosi pályától. Egy hétköznapi történet következik, nem hétköznapi buktatókkal és megoldásokkal tűzdelve, ami példát és erőt adhat mindannyiunknak ahhoz, hogy higgyünk az álmainkban, és legyen erőnk valóra váltani azokat.