Utolsó tea alapanyagok a fagyok előtti kertből

Kert

Utolsó tea alapanyagok a fagyok előtti kertből

Bár nagy különbségek vannak az ország különböző régiói között, a legtöbb kertben még leszedhetjük az utolsó teának való gyógynövényeket, terméseket, fűszereket. Érdemes elindulnunk egy fagyok előtti begyűjtő körútra, mert egy séta alkalmával akár az egész téli teakészletünket beszerezhetjük.

Itt-ott még nyílik a cickafark, aminek teája emésztésserkentő hatással bír, de alkalmazhatjuk a nyálkahártya gyulladása esetén is, sőt: ázatát külsőleg bőrgyulladások kezelésében is bevethetjük.

Régen gyomorfekélyben és bélhurutban szenvedőknek adták, de nem volt ritka az sem, hogy étvágygerjesztőként alkalmazták.

Fotó: 123RF  

Bőven akad még menta és kakukkfű is a védettebb helyeken, amiket bátran keverhetünk gyömbérrel, kezeletlen citrom vagy narancs héjával: kiváló élénkítő teát készíthetünk belőle.

Egy-egy eldugottabb helyen a citromfű is próbálkozik még: az egyik legjobb nyugtató és elalvást segítő teát főzhetjük belőle.

Fotó: 123RF 

Gyönyörűen zöldell a rozmaring is a kertben, sőt: a legtöbb tő nálunk még virágaiban pompázik. A népgyógyászat nyugtatóként és fájdalomcsillapítóként alkalmazta, de híres idegerősítő, fejfájásellenes és kimerülést megszüntető hatásáról is.

A rozmaring fogyasztásával azonban érdemes mértéket tartanunk, mert nagyobb adag esetén emésztési zavarokat okozhat és akár a vesére is káros lehet.

A petrezselyem sem fagyott még el: közismert a menstruációs zavarok enyhítésében kifejtett jótékony hatásairól. Alkalmazható még láz és csalánkiütés esetén is: a kutatások szerint gátolja az allergiás tünetek kiváltására keletkező vegyület, a hisztamin elválasztását a szervezetünkben. 

Fotó: 123RF 

Természetesen nem maradhatnak ki a sorból az őszi erdő jellegzetes termései sem: a kökény, a csipkebogyó és a galagonya kiváló tea alapanyagok. És bár a galagonya jellemzően szeptember végén, október elején szüretelhető, az idén a legtöbb területen ez bő egy hónap csúszásban van: mi például a napokban gyűjtöttük be a kamrapolcra valót. A terméseket kiszárítva és zárt üvegben tárolva egész télen rendelkezésünkre állnak immunrendszerünk erősítői, amelyekből – izgalmas fűszerekkel keverve – még élvezeti teákat is készíthetünk.

Használjunk bátran fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, de a narancs is kiváló kiegészítő lehet a teák ízesítéséhez.

Talán kevésbé ismert, hogy a naspolya magja kiváló tea alapanyag: vesekő elhajtására is alkalmazzák. Ugyancsak kísérletezhetünk a birssel, és ne felejtsünk el alma és körtedarabokat szárítani: kellemes ízt és harmóniát kölcsönöznek forró italainknak.

Fotó: 123RF  

A bevállalósabbak gyűjthetik még a mezei katáng föld alatti karógyökerét is: friss forrázata az epe működését stimulálja, gyomorerősítő és cukorbetegség kiegészítő kezeléseként is alkalmazzák. A lándzsás útifű teája felső légúti hurutos megbetegedések ellen hatásos, és

érdemes homoktövis termését is szárítanunk: nemcsak kellemes aromát ad a teáknak, hanem rengeteg vitamint is.

Gyönyörű csalánokat gyűjthetünk az erőszéleken: a csalánból készült tea kiváló tisztító hatású és epekőhajtó. A népi gyógyászatban reuma, cukorbaj, hólyag-, gyomor- és bélhurut és magas vérnyomás kezelésében alkalmazták: naponta két-három alkalommal egy kanálnyi csalánt kell leforrázni egy bögrényi vízben, majd tíz perc pihentetés után szűrjük és fogyasztjuk.

Fotó: 123RF  

Végül ne feledkezzünk meg a közönséges bojtorjánról sem: egészséges, nedvdús gyökereit gyűjtjük. Ezeket megtisztítjuk, darabokra vágjuk, végül megszárítjuk. Teájához három grammnyi apróra vágott gyökeret egy csésze vízzel kell leforráznunk, és szűrés után fogyaszthatjuk, naponta maximum háromszor.  A népi gyógyászat szerint anyagcserezavaroknál, vesefájdalmaknál, cukorbaj és étvágytalanság esetén alkalmazható- de megtalálhatjuk a híres „Diabetan" gyógyteában is.

Fotó: 123RF  

Nyitókép: 123RF 

 

Ajánljuk még:

Aranyba foglalt egészség – régi kincsünk, a birs

„Étel előtt hasat szorít, étel után hasat lágyít” – tartja a népi bölcsesség a legkésőbbi szüretelésű és egyik legrégebbi gyümölcsünkről a birsalmáról, melynek jellegzetes zamatát, átható illatát a magyar paraszti konyhától a főúri asztalig mindenhol megtaláljuk. Nagyanyámnál az első házban, azaz a tiszta szobában a szekrény tetején állandó téli vendég volt: utóérésre, lakásillatosításra használta, és persze ebből készült az isteni birsalmasajt és -lekvár is. Azt hiszem, a birsalma igazi értékeléséhez nekünk, magunknak is meg kell érnünk: ahogy telik az idő, egyre jobban szeretem.