Kert

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!

Melyek azok a növények, amik spirituszt, életet és változatosságot visznek a lombhullás utáni kertbe, amelyek képesek megtartani az esztétikum és élettel teliség érzését a hidegebb hónapokban is, és amelyek gondoskodnak arról, hogy az esős, szeles napokon is örömmel érkezhessünk haza? Mutatom!

Színes vesszejű somok

Kertünk impozáns bokrai azok a csodálatos somok, amik képesek egy egész bemutatónyi mintázatot adni lombjukkal – a sárgatarkától kezdve a fehértarkán át a klasszikus zöld levelekig annyi színben pompáznak, amennyit csak el tudunk képzelni. Színes vesszőikkel üde foltokként emelik ki a téli kertek szegleteit, piros, sárga vagy épp fekete ágai a színek játékát teremtik meg a hideg hónapokban.

A Cornus alba argenteomarginata vagyis a fehértarka levelű som és a Cornus alba spaethii (sárga tarka levelű som) piros vesszőikkel tüzet és izgalmat visznek a téli tájba, a Cornus alba Kesselringii (feketevesszejű fehér som) pedig majdnem fekete vesszőivel az elegancia és titokzatosság látványát teremtik meg. Személyes kedvencem a Cornus stolonifera Flaviramea (sárgavesszejű som), aminek téli környezetben sárgán virító vesszőihez hasonló nincs más a kertünkben.

Szúrósak, de gyönyörűek – a borbolyák

Sokáig nem voltak a kedvenceim, de aztán ráéreztem szépségükre és felismertem értéküket, ezért egyre többet ültetek belőlük. Van köztük alacsonyabb és magasabb, fényes és matt, bokros és oszlopos, bordó, élénk pirosba váltó, sárga és színek összjátékában pompázó is. Három legismertebb örökzöld fajtája a júlia borbolya, a törpe ezüstös borbolya és a fényes levelű borbolya. Mind-mind másképp járulnak hozzá a kert összhangjához.

A bordós-pirosas árnyalatokat keresőknek a Carmen vérborbolya, a fényeslevelű ékszerborbolya vagy a japán vérborbolya lesz a jó választás. Ezek mellett – lombhullatók, de figyelemre méltó fajta – a Berberis thunbergii Admiration, azaz a törpe japán borbolya, ami egy maximum egy méteres, gömbölyded cserje bíborvörös színű levelekkel, amiknek a széleit sárga csíkok díszítik. Nagy kedvencem még a Berberis thunbergii Golden dream (aranysárga borbolya) is – ez egy elegáns lombhullató cserje, természetesen aranysárga színben.

Kecses klasszikusok: változatok borókára

A borókát metszeni is élvezet, ráadásul hajtásait vágás után még hetekig illatfelhő veszi körül. Örökzöldek, jó tűrőképességűek, számos funkciót betölthetnek a kertben (díszítés, takarás, menedék, fészkelőhely) és nem igényelnek számottevő gondozást.

Vannak törzsesre alakítható fajtái, mint a kék lombú virginiai boróka vagy az óarany terülő boróka. Kiváló oszloposok a virginiai boróka Blue Arrow változata és a Sentinel, de terülésben verhetetlen a Juniperus media Pfitzeriana Compacta és annak kék változata is, a Juniperus media Pfitzeriana Glauca. Máshoz nem fogható színkavalkádot teremthetünk az arany terülő borókával, a kék törpeborókával, a Floreant pelyhes borókával és a tarka kínai kúszóborókával is.

Színes bogyót termők

Szerencsére bogyóikkal díszítő növényekből sincs hiány. Ezen a területen a magyalok vezetik a sort: a klasszikus változatoktól kezdve a tarkalevelű fajtákon át a törzsesig szinte minden megtalálható. Egészen meglepő megjelenéssel büszkélkedhet a kínai lilabogyó – ami nevéhez hűen lila bogyók csokraival gazdagítja a kertet.

Egy gondos kertész a tűztövis sort sem hagyja el szívesen kertjéből. Piros, narancs vagy sárga bogyók tömkelege díszíti azokkal a kertet és kerti madarainknak is kiváló segítői: szuper fészkelőhelyek, finom téli csemegék. Ha rajtam múlna, minden kertben előírnám legalább fél tucat tűztövis telepítését.

Hasonlóan hasznosak a madárbirsek: fűzlevelű, terülő, svéd, szőnyeg, havasi és még tarka fajtái is elérhetőek. A gyíkok és kisebb madarak imádnak ágaik között megbújni, és bogyóik élelemmel látnak el sok-sok kerti állatot.

Végül a kert királynője, az egyszerre szúrós és csábító mahónia sem maradhat ki, aminek sárga virágai a melegebb hónapokban, kék bogyói és elszíneződő levelei a hidegebb hónapokban dobják fel a kertet. Növekedése nem túl gyors, ezért érdemes a nagyobb növényeket megvásárolnunk – a pénzünkért cserébe egy igazi klasszikus különlegességgel gazdagíthatjuk kertünket.

Fotók: Profi Faiskola Pécs

Ajánljuk még:

Angliából importált államalkotó faj, ami megmentette az új-zélandi lóherét

Világszerte több, mint 20 000 különböző méhfaj dongja körül növényeinket, köztük dongók, mézelő, magányos és fullánktalan méhek sokaságai. Magyarországon mintegy 6-800 vadméhfaj segíti ökoszisztémáink fenntartását többségük magányosan. Akadnak azonban olyan képviselőik is, akik csapatban tudnak hatékonyan működni: ilyenek a fullánktalan méhek és sok poszméh faj is. Közülük most a poszméhek csodálatos világával ismerkedünk meg.

 

Már követem az oldalt

X