Szeptemberi másodvetések és tél alá vetés – még bőven akad tennivaló idén a kertben!

Kert

Szeptemberi másodvetések és tél alá vetés – még bőven akad tennivaló idén a kertben!

Igaz, hogy a legtöbb helyen már a nyár közepére felszabadultak helyek a konyhakerti ágyásokban, a másodvetések igazi csúcsszezonja mégis a szeptember hónapja. Ilyenkor minden üresen maradt hely betölthető, és ha minden jól megy, a most elvetett magok nagy részéből a tavasz beköszöntével tápláló termést gyűjthetünk.

Nem is gondolnánk, milyen sok növényünk vethető vagy ültethető szeptemberben: a választék bőven túlmutat a fokhagymán vagy a lóbabon. 

Amikor tavaszra tervezzük a termést, ezért késő ősszel – novemberben ,december elején – vetjük el a magokat, tél alá vetésnek nevezzük a folyamatot, 

melynek éppen az a lényege, hogy az elvetett magok vagy csak jövőre kelnek ki, vagy még az első fagyok előtt, de akkor sem lesz semmi bajuk a hidegebb hónapokban.

Fresh green peas pods

Fotó: 123RF

Tél alá vetéssel a lóbab mellett érdemes borsót is vetnünk, de esetében fontos, hogy télálló fajtákat válasszunk! A borsó kissé érzékenyebb, ezért érdemes talajtakarást alkalmaznunk, és

az sem árt, hogyha a takarás alatt már idejében gondoskodunk egy kevés plusz tápanyagról, például komposzt kijuttatásával.

Földbe kerülhetnek a sárgarépa magjai is – esetében csak arra kell vigyáznunk, hogy a levelek érzékenyek a hidegre, ezért érdemes majd takarnunk a lombot.

Fresh organic vegetables

Fotó: 123RF

De nemcsak azért fontosak a szeptemberi másodvetések, hogy gondoljunk a jövőre:

több olyan rövidebb tenyészidejű faj is van, amiről még a fagyok beköszönte előtt szüretelhetünk.

Ilyen például a retek és a salátafélék is. Mivel az elmúlt években egyre csak tolódik a meleg, érdemes kihasználnunk, hogy még az ősz közepén-végén is friss saláta alapanyagokat gyűjthetünk a kertben.

Fotó: 123RF

Természetesen a hagymafélék másodvetését is érdemes beterveznünk, de itt az ideje gondoskodni a tarlórépáról is, ami jó esetben kiválóan kifejlődik az ünnepekre, így egészséges finomság készülhet belőle a karácsonyi asztalra.
Close-up fields grow green vegetables in soil

Fotó: 123RF

Szeptemberben vethetők a kései karfiol, a kelkáposzta és a fehér káposzta fajták is, illetve a mustár vagy a téli sarjadékhagyma. Ha ezek mellé késői virágzású magkeveréket is vetünk, akkor plusz támogatást adunk növényeinknek, amelyek egészséges és tápláló terméssel fogják meghálálni a gondoskodást.

Egy-egy vadvirágos magkeverékben akár több tucat faj is helyet kaphat a szamárkenyértől kezdve a sarlós gamandoron át egészen az orbáncfűig. 

Kevésbé ismert, de virágzó növényeinkről is idejekorán gondoskodhatunk: a szeptemberben elvetett körömvirág és búzavirág átvészeli a telet, és így tavasszal jóval korábban színesítheti kertünket.

Ugyancsak érdemes előre gondolkodnunk gyógynövények esetében is: a kapor, a lestyánt, az orvosi zsálya, a citromfű, a menta és a tárkony is a földbe kerülhet.

Dill branches heap

Fotó: 123RF

Megpróbálkozhatunk más évelő fűszernövényekkel is, és a rebarbara is felkerülhet a listára. Ha azonban még így is marad üres hely, akkor se hagyjuk fedetlenül: vessünk bele zöldtrágyának facéliát vagy mustárt.

Sok esetben szeptembert javasolják a bogyós gyümölcsök ültetését is, de az egyre melegebb időjárás miatt én ezt inkább egy hónappal később javasolnám. Ugyanez igaz a gyümölcsfákra és a dísznövényekre is:

szabadgyökeres állapotban bőven ráérünk az ősz végén elültetni őket, és tekintettel a csapadékszegény és meleg hetekre, még edényes növények ültetésében sem gondolkodnék. Nem fognak elszaladni, ráérünk még bőven, nem érdemes a türelmetlenségünk miatt kockáztatni begyökeresedésüket és életben maradásukat.

beetroot

Fotó: 123RF

Magvetések esetében is amondó vagyok, hogy csak kiemelt figyelem mellett tevékenykedjünk: ez legalább egy tápanyagutánpótlást, gondos előkészítést, talajtakarást és rendszeres öntözést jelent. Az ország legnagyobb részét több hónapos aszály sújtja, így a termőföldek is kimerültek. A gondoskodás mellett érdemes a fajtaválasztásra is nagyobb figyelmet fordítanunk: nemcsak a télállóság szempontjából, hanem az extrém körülményeknek történő ellenállás oldaláról is.

Nyitókép: 123RF

 

Ajánljuk még:

Levélseprésen túl: kerti feladatok, amiket nem éri meg elbliccelni

Ha őszi mezőgazdasági munkát említünk, az emberek nagy többségének feltehetően a szőlőszüret jutna eszébe. Való igaz, hogy a pincék környékén igencsak zajlik mostanság az élet, a kisebb kertekben azonban az egyre hűvösebb idő ellenére is számos egyéb növénnyel kell foglalkoznunk!