Rembrandt tulipánjai is egy vírusnak köszönhetik pompájukat – közérthetően a növényeinkre leselkedő vírusokról

Kert

Rembrandt tulipánjai is egy vírusnak köszönhetik pompájukat – közérthetően a növényeinkre leselkedő vírusokról

Bár a kertünkben garázdálkodó kártevőkről viszonylag sokat beszélünk, a virágágyásokban és gyümölcsösökben végigsöprő vírusokról annál kevesebb szó esik. Márpedig a növényeinket megbetegítő vírusok komoly gondot tudnak okozni, ezért érdemes megismerkednünk velük, és megérteni, hogyan és miképp védekezhetünk ellenük. Ebben igyekszünk most segíteni.

Ki gondolná, hogy amikor a világhírű festőről elnevezett Rembrandt-tulipánok hagymái között válogatunk, akkor eredendően olyan növényekben gyönyörködünk, amelyek pompájukat és változatosságukat egy vírusfertőzésnek köszönhették.

Rembrandt-tulipán – Fotó: Needpix

A ma is igen kedvelt virágok ugyanis a tulipán mozaikvírus miatt lettek tarka szirmúak, ami egy igen alattomos betegség.

No de aggodalomra semmi ok: a ma Rembrandt-tulipánoknak nevezett virágok teljesen egészségesek, hiszen a nemesítők munkájának köszönhetően sikerült olyan színátmenetes szirmú fajtákat előállítani, amelyek a vírusfertőzés rombolása nélkül is különlegesek.

Dohánymozaikvírus-részecskék elektronmikroszkópban, 160 ezerszeres nagyításban – Fotó: Wikipedia

Az viszont tény, hogy a növényekre leselkedő vírusok már évszázadok óta próbálkoznak meggyengíteni az állományokat: a történészek szerint az első írásos feljegyzés 752-ből származik, és a kender sárgulását okozó betegséget taglalja. A 19-20. század fordulópontján a dohánymozaikvírus tartotta lázban a kutatókat, azóta pedig mind a vírusfajták, mind a velük foglalkozó kutatások száma megsokszorozódott.

Mik azok a vírusok, és miért veszélyesek növényeinkre nézve?

A vírusok a legnagyobb számban előforduló élőlények, és annak ellenére, hogy számunkra létük negatív jelentéssel bír, az egyik legmeghatározóbb szerepű létformák az evolúcióban. A vírusoknak nincs önálló anyagcseréjük és gazdasejt nélkül nem képesek szaporodni, így szoros és elkerülhetetlen kapcsolatban állnak az őket körülvevő élőlényekkel.

Almamozaik – Fotó: Wikipedia

Akárcsak az emberek esetében, vizsgálatok nélkül a növényeknél is nehezen meghatározható a betegséget okozó konkrét vírus – de azért vannak szemmel látható, sokat eláruló jellegzetes tünetek vagy tünetegyüttesek, amelyekről már gyaníthatjuk, hogy növényeink milyen vírussal fertőződtek meg.

Ilyenek a különböző növényi részeken megjelenő jellegzetes foltok, a deformáció, a növekedésgátlás, a sárgulás, a mozaikosság, a mintázottság vagy éppen az elhalás.

Bár a vírusok fajtái sokszínűek, és a növényekre gyakorolt hatásuk is szerteágazó, egy azonban biztos: a vírusfertőzött növény legyengül, kevésbé lesz ellenálló más betegségekkel, kártevőkkel szemben, és összességében rosszabb kondícióval rendelkezik. Így sosem tud megfelelő energiát fordítani növekedésére, termésfejlesztésére, végül ha nem születik megoldás a problémára, akkor egy idő után fel is adja a harcot. Így tehát nem szabad félvállról vennünk a problémát, és ideje segítenünk növényeinknek – ha mással nem, hát sokkal felelősségteljesebb kertészkedéssel!

Himlő: a csonthéjasok betegsége – Fotó: Flickr / USDA

Ahhoz, hogy tudjuk, miképp kell tekintenünk a vírusok terjedésére kertünkben, nem árt tisztában lennünk ezen folyamatok különböző formáival sem!

A vírusok gyakorta terjednek vertikálisan, azaz generációról-generációra.

Terjedhetnek maggal, pollennel, vegetatív szaporító szervekkel vagy éppen horizontálisan, azaz növényről-növényre. Az átvitel módja lehet mechanikai (szövetnedvvel, a növények érintkezésével), történhet úgynevezett vektorokkal, azaz olyan közvetítőkkel, amelyek egyik növényről a másikra viszik át a fertőzést. Ez lehet egy másik növény, egy állat, de az ember is. A fertőzés terjedhet vízzel (öntözővízzel, trágyalével, de akár a köddel is), és a szaporítóanyaggal történő terjedés is egyre veszélyesebb, amiben jelentős szerepet játszik a globalizációnak köszönhető határok és távolságok megszűnése.

Salátamozaik – Fotó: Flickr / Scot Nelson

A klímaváltozás ráadásul olyan nem várt akadályokat is gördít elénk, mint az új vektorok, az új vírusok behurcolása és adott területen történő megtelepedése.

A vírusokat átvihetik gombák, fonálférgek, atkák, tetvek, tripszek, poloskák és bármilyen más rovar is – ahogy a lepkék hernyói, a szöcskék és a fülbemászók is fertőzési források lehetnek. Ráadásul az átvitt vírusok vígan fennmaradhatnak a növényekben, gyomnövényekben, a szaporítóanyagban, a gumóban, a hagymagumókban, a tarackban, az oltóvesszőben, a dugványokban, a tojásokban, az imágókban, a talajban, a növényi maradványokban, de a kerti munkaeszközökön, sőt a ruházatunkon is.

Látható tehát, hogy a növényeinkre leselkedő vírusok szinte mindenhol ott vannak, és bár bizonyos fokig jelenlétük elfogadható, egy adott ponttól védekeznünk kell ellenük. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis hogyan, ha gyakorlatilag mindenhol, mindenféle formában készen állnak, hogy növényről növényre fokozzák a bajt.

Vírusos eperlevelek – Fotó: invasive.org

Elsősorban úgy, hogy igyekszünk mindent megtenni a fertőzési források kiküszöböléséért. A már láthatóan fertőzött növényeket eltávolítjuk, csak egészséges szaporítóanyagokat vásárolunk, és – mulcs ide vagy oda – az olyan növényi maradványoktól is megszabadulunk, amelyeknél felmerül a gyanú a betegség fennállására.

Ezeken kívül sokat tehetünk a sikerért a megfelelő agrotechnikai eljárások megválasztásával is: az egyedsűrűség, a vetés időpontja és az izolációs távolság is sokat számíthat ilyen esetekben. Mindezek mellett kiemelkedő szerep jut a vektorok elleni védekezésnek: a talajfertőtlenítés, a térben vagy időben történő izoláció és a megfelelő kártevők elleni védekezés alapjaiban határozhatja meg az egészséges növényállományt.

Érdemes tehát körültekintően eljárnunk, és egy élő rendszerként értelmeznünk kertünket és gyümölcsösünket, mert a megfelelő ismeretek és a helyes döntések meghozatala kulcsfontosságú szerephez jut a hosszútávú fenntarthatóságban.

A cseresznye és a meggy nekrotikus gyűrűsfoltossága – Fotó: MSU Integrated Pest Management

Hogy ebben most mi is segíthessünk, igyekeztünk összefoglalni a leggyakoribb vírusokat, amelyek kertünkben támadhatnak:

  • Almamozaik (Apple mosaic virus (ApMV)): Az almafa levelein fehér vagy krémszínű mozaikfoltok jelennek meg, amelyek adott esetben a levélereket is követhetik. A gyümölcsökön szabálytalan, sárga foltok képződhetnek, és az oltás és a mechanikai terjedés mellett a vírust az egymással érintkező gyökerek is közvetíthetik.
  • Himlő – (Plum pox virus (PPV)): A csonthéjasok jellegzetes betegsége, ami a leveleken klorotikus foltokat, gyűrűket idéz elő. A gyümölcsön besüppedő, sárgás gyűrűk alakulnak ki, és jellemzőek a néha összefolyó úgynevezett párducfoltok is. A gyümölcs deformálódhat, érés előtt megpuhulhat, majd le is hullhat. A vírus mechanikailag, pollennel és levéltetvekkel is terjed, és az ellene történő védekezés egyik alapja az ellenőrzött, vírusmentes szaporítóanyag használata.
  • A cseresznye és a meggy nekrotikus gyűrűsfoltossága (Prunus necrotic ringspot virus): Cseresznyén és meggyen kívül az őszi- és kajszibarack, a szilva, valamint dísz Prunus fajok is gazdanövényei közé tartoznak, sőt: az almát és a komlót is képes megfertőzni. A fertőzött fák vontatottan fejlődnek, hozamuk csökken, a rügyek és a termőhajtások pedig elhalnak. A leveleken csavarodást figyelhetünk meg, rajtuk klorotikus, nekrotikus foltokat, amelyek kihullanak a levéllemezből. A foltok összefolyhatnak, a levél széteshet, és gyakran csak az erek menti szövetek maradnak meg. A vírus a vegetatív szaporítás során, illetve virágporral és maggal is terjed, emellett az egymás mellett lévő fák gyökereinek az érintkezése is okozhatja a fertőzést. A beteg növényeket érdemes azonnal megsemmisíteni, mert a meggyfák esetében akár 100%-os elhalással is számolhatunk.
  • Salátamozaik (Lettuce mosaic virus, LMV): A vírusnak köszönhetően fejletlen növényeket találunk az ágyásokban, amiknek laza a levélrózsájuk, mozaikfoltosak és leveleik klorotikusak, hólyagosak is lehetnek. Általában a környező gyomnövények és a fertőzött vetőmag terjeszti a vírust, de a pollennek és a levéltetveknek is szerepe lehet benne. 

Fekete ribizli levélfoltossága – Fotó: Semantic Scolar

Ezeken kívül természetesen számos más vírussal is találkozhatunk: csak a málna esetében például közel fél tucattal is (Rubus yellow net virus (RYNV), Black raspberry necrosis virus (BRNV), Raspberry leaf mottle virus (RLMV) vagy például a Raspberry leaf spot virus (RLSV)), de az epret érintő két vírust sem érdemes figyelmen kívül hagynunk (Strawberry crinkle rhabdovirus, Arabis mosaic nepovirus). A sort még nagyon sokáig folytathatnánk…

A lényeg viszont mégiscsak az, hogy járjunk nyitott szemmel kertünkben, és igyekezzünk mindent megtenni azért, hogy a biodiverzitás és a vegyszermentes, káros emberi hatásokat mellőző kertszemlélet a maga ésszerűségében és kiegyensúlyozottságában felépíthessen egy olyan helyi ökoszisztémát, ami a felelős döntések meghozatala mellett képes ellenállni minden vírusnak és betegségnek – legalábbis annyira, hogy azok megjelenése komoly problémát ne okozhasson a növényekben.

Ajánljuk még:

Halvány mályvarózsa – egy ritka gyógynövény a mezők sűrűjében

Amikor kirándulni vagy túrázni indulnak a családok, a legtöbbször olyan útvonalakat keresnek, ahol különféle látványosságok, nevezetességek, kiemelkedő esztétikumok vagy nagyobb látogatóközpontok, bemutatóhelyek kapnak helyet. Ezért sokak számára kiesnek az olyan valóban természetes élőhelyek, amelyek igazi kincseket, fajritkaságokat rejtenek magukban. Pedig a mezők, rétek, bozótosok és erdőszélek háborítatlan ösvényein járva magunk is felfedezőkké válhatunk, és egy-egy kaland alkalmával még házi patikánkat is gazdagíthatjuk – akár olyan fajokkal is, amelyeket a gyógynövényboltokban sem igen láthatunk.