Növényeink leggyakoribb gombabetegségei

Kert

Növényeink leggyakoribb gombabetegségei

A növények gombás betegségei kétségkívül a kertészek legnagyobb ellenségei közé tartoznak. A legkülönfélébb kártételeket okozó gombák spórái a levegőben terjednek, vagy a talajban várják, hogy visszafertőzhessék az állományt. Legtöbbször a növények felületén található pórusokon vagy sebeken keresztül jutnak be a szövetek közé, így okozva egyre nagyobb problémákat a megtámadott növényeknek.

Köztudott, hogy a párás, esős idő elősegíti a gombás megbetegedések terjedését, és a fertőzések terjesztésében kiemelt szerepet játszanak a szívogató kártevők is, amik növényről növényre, akár több kilométeres távolságokban is terjeszthetik a betegséget. Ugyancsak háttérbázisként szolgálhat a sűrű, nem megfelelően szellős növényállomány és a gyakori öntözés is.

Mivel a gombabetegségek megjelenése kezdetben láthatatlanul zajlik, érdemes kialakítanunk kertünkben a jó védekezési gyakorlatokat, hogy elejét vegyük a komolyabb fertőzéseknek.

Amikor a tünetek jelentkeznek, akkor már jócskán elkéstünk, és ha nem szeretnénk környezetünket vegyszerekkel mérgezni, fel kell készülnünk arra, hogy az elszaporodó gombabetegségek ellen nem is olyan könnyű felvenni a kesztyűt – utólag legalábbis biztosan nem.

Milyen gombabetegségeket kell ismernünk, hogyan védekezhetünk ellenük, és mit tegyünk, ha már károsították növényeinket? A következőkben ezeket vesszük sorra – növénykultúrák és betegségek szerint.

Pseudoperonospora cubensis – Fotó: Wikipedia

Peronoszpóra

Termesztett növényeink gyakori gombás betegsége, amelynek legjellemzőbb tünetei a levelek torzulása, a visszamaradott növekedés, a leveleket megjelenő foltok – kiváltképp az azokon észlelhető fehér, majd szürkés foltok, az úgynevezett sporangiumtartó gyepek. Számos zöldségnövényünket megtámadhatja: a káposztától kezdve a hagymán át egészen az uborkáig.

Ha a peronoszpóra nagyon elterjed, akkor számottevő arányban képes elvonni a tápanyagokat a levelekből, ami egy idő után túlterhelheti a növényt, így az gyenge lesz, a termésmennyiség és minőség csökken, vagy legrosszabb esetben a növény bele is hal a betegségbe és az azzal együtt járó másodlagos kártételekbe.

A peronoszpóra sok haszonnövényünkre veszélyt jelenthet: figyelnünk kell a hüvelyesekre, a szőlőre, a salátára, spenótra, bazsalikomokra, a tökfélékre és számos dísznövényünkre is.

Mivel idén viszonylag csapadékos volt a tavasz és a nyárelő, ez kedvezett a peronoszpóra megjelenésének és terjedésének, így aki nem védekezett ellene, vagy növényit túl sűrűn ültette, annak meggyűlhet a baja vele. Mivel a növényen megjelenő és gyorsan terjedő gombabetegség akadályozza a fotoszintetizálás folyamatát, a növény legyengül, és sokkal kitettebb lesz a kórokozóknak, kártevőknek és a szélsőséges időjárásnak is. Hamar más betegségek tüneteit is felfedezhetjük rajta, és ekkor bizony komolyan elkezdhetünk aggódni, hiszen a termés is veszélybe kerül.

Pseudoperonospora cubensis – Fotó: Wikipedia / Jerzy Opioła 

Sajnos a betegség előrehaladtával már nem sok mindent tehetünk – főleg akkor nem, ha tartjuk magunkat a vegyszermentes kertművelés elveihez (márpedig én azt javaslom, hogy mindenképpen ehhez tartsuk magunkat!). A legtöbb, amit tehetünk, hogy a beteg növényi részeket eltávolítjuk, és növényeinket egy kis extra tápanyaggal, gondoskodással támogatjuk meg. Ez lehet növényekből készített lombtrágya, a talajban ható gyökérerősítő készítmény vagy bármi más, természettel összeegyeztethető segítség. Grátiszként érdemes kicsit ritkítanunk a fertőzött növények környezetét, hogy a levegő jobban átjárhassa a lombot. Ez az eljárás a betegség leküzdésében sajnos nem, de a további súlyosbodásban vagy a gomba tovaterjedésének megakadályozásában nagymértékben segíthet.

Lisztharmat

A másik nagy és sajnos igen gyakori gombabetegség a lisztharmat. Legjellemzőbb tünete a fehér, porszerű anyag, amely bevonja a leveleket és a hajtásokat. A peronoszpórához hasonlóan azt idézi elő, hogy a növény egyre kisebb felületen képes napfényt felvenni a fotoszintézishez. A folyamatosan gyengülő növény további kártételeknek, kórokozóknak is sokkal inkább kitett, így a romló egészségügyi helyzet a levelek elsárgulásához és elhalásához vezet.

A lisztharmatnak kedveznek a párás körülmények, így gyakrabban jelenik meg túlöntözött, sűrűn ültetett kertrészekben.

Érdemes tehát odafigyelnünk a megfelelő szellőzés biztosítására, és ritkítani a növényállományt, ha azt szükségesnek látjuk.  

Lisztharmat csalánlevélen – Fotó: Pixabay / Wilfred Wende

A lisztharmat komoly károkat tud okozni a gyümölcsfákon, a szőlőn, számos zöldségfélén, és még a fűszernövényeket is megtámadhatja. Ha sikerült korán felismernünk, akkor szerencsénk van: ilyenkor a fertőzött részek eltávolítása és a növényi permetlé alkalmazása segíthet a további problémák megelőzésében. Ha csalán és zsálya leveles hajtását vízben áztatjuk, majd ezzel az ázalékkal fújjuk le a lombot, akkor nagy eséllyel elejét vehetjük a lisztharmat kártételének.

Rozsdabetegségek

A rozsdabetegségeknek számtalan fajtája van: a muskátlitól a kukoricán át a babig számos növényt megfertőzhet. A rozsdagombákat, amelyek nyirkos környezetben érzik jól magukat,  a szél terjeszti, így az ellenük való védekezésben is  alapfeltétel a jó szellőzés biztosítása és a túlöntözés elkerülése. Nevükhöz híven a rozsdabetegségek vörös, téglaszínű spórafoltokként jelennek meg a levelek alján, illetve a terméseken – felismerésük tehát viszonylag egyszerű.

A ribiszkerozsdát a levelek felszínén 1-mm-nél nem nagyobb, szögletes sárgászöld majd elszáradó barna foltok jelzik.

Körténél a levelek színén 5-10 mm-es narancsvörös, sárga udvarú foltok jelennek meg, a foltok közepe fokozatosan sötétbarna lesz, a levelek fonákján pedig 1-2 mm-es, kiemelkedő, világosbarna exogén sztrómák alakulnak ki. Rózsánál a levél fonákán, a levélnyélen, a hajtásokon, a virágszáron és a csészeleveleken megjelenő párnaszerű, narancsvörös, kiemelkedő ecídiumok jelzik a betegséget, a krizantém fehérrozsda pedig a levél színén besüppedő közepű sárga foltokkal ad hírt magáról. Ezek a foltok később megbarnulnak, majd a levélszövet elhal.

Ribiszkerozsda – Fotó: Wikipedia / Björn S.

Szeptóriás levélfoltosság, fitoftóra, tafrina és egyebek

A szeptóriás levélfoltosság fekete foltok formájában jelenik meg a leveleken, és első sorban a paradicsomokat veszi célba. A szklerotínia a paprikát, paradicsomot, uborkát és a babot károsítja: legjobban a dús, fehér, vatta szerű micéliumok megjelenéséről ismerhető fel.

A fitoftóra a paradicsom és a burgonya gyakori gombás betegsége lehet: a levélen szürkészöld, vizenyős, majd zöldesbarna, elmosódott szélű foltok utalnak először kártételére.

A levelek később szennyesszürkék lesznek, petyhüdten lelógnak, végül elszáradnak. A száron is megjelenhetnek a szabálytalan alakú, vizenyős, majd sötétbarna foltok, bégül a termés is megfertőződik.

Az őszibarack és a mandula gyakori gombabetegsége a tafrina, ami megnagyobbodott levéllemezt eredményez, jellegzetes ráncos, fodros képletekkel. A fertőzés következtében a hajtás meggörbül, a termésen dudorok jelennek meg, és jól kivehetővé válik a tafrinára jellemző exoaszkusz bevonat is.

Szeptóriás levélfoltosság – Fotó: Wikipedia

A szamócát és a körtét veszélyezteti a mikoszferella, ami a leveleken megjelenő kerek, lilás bordó szegélyű, kivilágosodó közepű, 2-4 mm-es foltokkal jelzi először jelenlétét. Az alma és a körte van kitéve leginkább a ventúriának, ami a leveleken halványzöld kidomborodó foltokat, majd barna, később elhaló levélfoltokat okoz. A termésen varas foltok jelennek meg, és súlyos fertőzés esetén komoly terméskiesésre is számíthatunk.

Sárga foltok megjelenésével adhat hírt magáról a kajszi apiognomóniás levélfoltossága, ami később a levelek sodródását és levélhullást okozhat.

Ha a diónkon 2-4 mm-es, kerek, barna szegélyű, világos barna közepű foltokat fedezünk fel, amelyek gyakran összefolynak, akkor az ofiognomóniás betegséggel állunk szemben, ha pedig sárgás, elmosódott szélű foltok jelennek meg a szilván, ringlón, mandulán vagy a kökényen, akkor ott a polisztigmás levélfoltosság lesz a hunyó.

A meggyen és cseresznyén megjelenő 1-3 mm-es, kerek vagy szögletes pirosas, lilás foltok tömege a blumeriellás betegségre utal, ha pedig hasonló tüneteket észlelünk az epreken, akkor ott valószínűleg diplokarponnal állunk szemben. A ribiszke és a köszméte a drepanopezozás levélfoltosságnak van kitéve, ami 1-2 mm-es, mellékerek által határolt, szegletes, barna foltok megjelenésével jár, gyakran igen nagy számban.  A gombabetegség következtében a levéllemez sárgul és gyorsan lehullik.

Bruméliás betegséggel fertőzött vadcseresznye levél – Fotó: Wikipedia / Jerzy Opioła

Az almatermésűek, csonthéjasok, a dísz Malus és Prunus fajok gyakori betegsége a Monilinia fructigena, ami a terméseken gyorsan nővő barna elszíneződéseket okoz. A gyümölcs húsa puhul, rajta gyűrű alakban sárgás színű gombatelepek (úgynevezett sztrómák) jelennek meg, majd a barnulás az egész gyümölcsre kiterjed, míg végül a termés lehull a fáról. Ha pedig valamilyen okból kifolyólag mégis a fán marad, akkor feketés színű, kemény, száraz gyümölcsmúmiává alakul.

Hasonló tüneteket okoz a Monilinia laxa a meggy, kajszi, őszibarack, szilva, mandula, és a dísz Prunus fajok között: a virágzat lankad, barnul, lógva marad az ágon, a levelek elpusztulva a fán maradnak, a hajtásokon rákos sebek és mézgaképződés jelenik meg, a gyümölcs pedig gyors barnulásnak és lágyulásnak indul. Az alábbi videóban a Monilinia laxa elleni védekezést láthatjuk, biotermesztésű barackosban:

Védekezés

A kémiai védekezés megkülönbözteti a mag által terjedő gombabetegségek elleni védekezés lehetőségét: ilyen esetben magcsávázó szereket ajánl. Palántadőlés ellen a talajfertőtlenítés javasolt: ebben az esetben a fungicideket a magágy talajához kell keverni, vagy magvetés után, illetve a kelés után kell a talajt az oldattal áztatva beöntözni.

A gyümölcsfák gombás betegségei ellen bevett gyakorlat a lemosó permetezés, amit rügypattanás előtt bő permetlével szoktak elvégezni. Ennek leggyakoribb alapanyagai a réztartalmú szerek, azok közül is a rézszulfát hatóanyagú készítmények. A magam részéről nem ajánlom: egyre több kutatás bizonyítja be a környezet egyre növekvő rézterhelését, és annak rendkívül veszélyes hatásait a körülöttünk élő fajokra (köztük az emberre is).

A későbbi védekezés kontakt és szisztémikus szerek csoportjára bontható: a kontakt szerek csak a felületen fejtik ki hatásukat, a szisztémikus szerek viszont felszívódnak a növény szövetállományába. A vegyszermentes kertművelés elkötelezett híveként egyiket sem ajánlom.

Más-más szerek alkalmazhatók a peronoszpóra, a lisztharmat és a foltbetegségek ellen: ezeknek érdemes körültekintően utánanézni, ha valaki ragaszkodik a kémiai megoldásokhoz.

Fotó: Unsplash / Davor Denkovski

A Nébih növényvédő szer listáján jelenleg 10 olyan termék van, ami gombaölő szerként forgalomba hozható, és engedélyezett ökológiai gazdálkodásban is. Ezek legtöbbjének hatóanyaga a kén és a réz, amit az előzőekben említett okok miatt továbbra sem ajánlok. Létezik azonban egy készítmény, ami az Aureobasidium Pullulans nevezetű gombafajt tartalmazza, és sikerrel alkalmazható a kertben előforduló gombabetegségek kezelésére. 

Sikerrel vethető be a Bacillus Mojavensis is – egy különleges baktérium a biológiai növényvédelemben. Segíti a gazdanövényt a védekezésben, méghozzá úgy, hogy egy speciális biofilmet képez a növény felületén. Nem érzékeny az UV-sugárzásra, ezért a növények felszínére permetezve nem pusztul el. Elszaporodik a növény felszínén, miközben életben maradásához felhasználja az ott jelenlévő kórokozókat, és nem engedi megtelepedni a különböző gombákat és baktériumokat sem. Mindezek mellett

sokat tehetünk kertünk egészségéért a biodiverzitás és a kiegyensúlyozott ökoszisztéma biztosításával is, és azzal, hogy odafigyelünk a helyes öntözésre, a szellős növényállományra és a beteg növényi részek eltávolítására.

Ha sikerül kiépítenünk egy jól működő, természetes folyamatokra alapozó rendszert, akkor a gombabetegségek is kevésbé találnak meg, és idővel segédanyagok nélkül is tökéletesen biztosítható az élet és a megfelelő minőségű és mennyiségű termés kertünkben.

Nyitókép: Unsplash / Magdalena Smolnicka

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!