Kert

Mindent gyógyít, és finom is: használd a petrezselymet!

A petrezselyem (Petroselinum) széleskörben ismert gyógy- és fűszernövényünk. Eredetileg Dél-Európából, a Földközi-tenger vidékéről származik, azonban mára az egész világon elterjedt. Neve a latin petroselium szóból ered, ami a görög petrosz (kő, szikla) és szelion (növény) szavakból áll össze. A népnyelv petruskaként is ismeri.  

A hagyma mellé illik – a kertben is!

Kétéves növény: az első évben a lombja és gyökere fejlődik ki, a második évben magszárat fejleszt csúcsán ernyős virágzattal. Nem túl fényigényes: fák alatt, szőlősorok között is megél, de érzékeny a talaj kiszáradására. A tápanyagdús, vízáteresztő talajt kedveli. Hidegtűrő növény, ezért magját már korán tavasszal el lehet vetni, és nagy előnye, hogy kert híján cserépben, balkonládában is nevelhetjük. A levelek vágását jól tűri, ezért igény szerint bármikor gyűjthetjük.

Vetésekor vagy ültetéskor ne feledjük: nem szereti a saláta és más ernyősök közelségét, ezért a kapornak és sárgarépának is rossz szomszédja. Ezt leszámítva szinte minden növénnyel megtalálja a közös hangot – legjobban a vörös- és póréhagymával társítható. Ha palántákat vásárolunk, azokat március közepe és július között ültessük ki. Magról szaporítás esetén (amit március közepétől szoktunk elvégezni) nagy türelemre van szükség, mert a magok csak csak 3-4 hét, de akár hat hét elteltével csíráznak ki. Régi trükk, hogy retek- vagy zsázsamagokat is vetnek a barázdába, mert ezek korábban csíráznak, és így látható lesz, hogy hol vannak a petrezselyemsorok. Az ideális sortávolság 20-25 cm, az ajánlott tőtávolság pedig 10-15 cm.

Cél szerint válasszunk fajtát

A gyökérpetrezselyem számtalan fajtája közül válogathatunk. A Hosszú jól tárolható, nagy hozamú, ám hosszú tenyészidejű (200-220 napos) fajta. Nagyon lassan kel, és csak mélyen megmunkált talajon ad jó minőségű termést. A Félhosszú szintén jól tárolható, középkésői fajta. Kúp alakú gyökere közepesen hosszú, húsa fehér színű, nagyon ízletes. A Korai cukor szabadföldi és fólia alatti termesztésre alkalmas, rövid tenyészidejű (140-150 napos), friss fogyasztásra ajánlott fajta. A Konika korai szabadföldi termesztésre és hajtatásra ajánlott, rövid tenyészidejű (140-150 napos) fajta. Középerős lombja kékeszöld árnyalatú, gyökere rövid (12-15 centiméteres), kúp alakú, friss fogyasztásra alkalmas. A Hanácka jól elrakható, késői fajta, lisztharmattal, rozsdásodással és tárolási betegségekkel szemben ellenálló. Az Arat tárolásra és friss felhasználásra is termeszthető, fásodásra és pudvásodásra nem hajlamos, egyöntetű, hófehér húsú fajta. Hosszú-félhosszú köztes típus, hófehér gyökértesttel. Végül az Olmützit is érdemes számításba venni, egy nagyon jól tárolható, kései, hosszú tenyészidejű fajta. Rozsdásodásra nem hajlamos, jó szárazságtűrő gyökérpetrezselyem.

A levél- vagy metélőpetrezselyemnél megkülönböztetünk fodros levelű fajtákat (ilyen a ‘Mooskrause’ és a ‘Darki’), illetve sima, erőteljesebb ízű fajtákat, mint az ‘Einfache Schnitt’ vagy a ‘Gigante d’Italia’.

A Simalevelű petrezselyem kizárólag lombjáért termesztett metélőpetrezselyem, ami levesek ízesítésére, szendvicsekhez és fűszerezéshez is használható. Sűrű állású levelei csipkézett szélűek. Nagyon lassan kel, ezért érdemesebb palántaként ültetni. A Mohafodrozatú dús lombjáért termesztett, díszítésre is alkalmas metélőpetrezselyem. Cserépben nevelve akár egész télen szedhetjük.

Miért érdemes fogyasztanunk?

A petrezselyem nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, vasat, kalciumot, ként, foszfort, bórt, rezet, valamint flavonoidokat, illóolajat és furokumarint. Fokozza a vesék és a hólyag működését, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett vizet. Vizelethajtóként segít megelőzni a fertőzések és a vesekő megjelenését. Enyhíti a gyomorpanaszokat és az emésztési zavarokat:

megszabadít a bélben pangó gázoktól,

mérsékli a hányingert, ösztönzi az anyagcserét, tisztítja a májat és támogatja a szervezet méregtelenítését. Klorofiltartalma révén részt vesz a baktériumok és gombák elpusztításában.

Feljegyzések szerint csökkenti a magas vérnyomást is, óvja az érfalakat, javítja és szabályozza a vérkeringést. Megköti a szabad gyököket, enyhíti a különböző ízületi gyulladások, a megfázás és az influenza tüneteit. Szakirodalmi adatok alapján tumorellenes hatással is rendelkezik: a tüdőrák kialakulását gátolja, valamint szerepet kap egyes, rákot okozó anyagok semlegesítésében. 

Fontos hatóanyaga a béta-karotin, ami az A-vitamin perkurzoraként növeli a szervezet ellenálló képességét, csökkenti az érelmeszesedés, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az asztma és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Magas folsavtartalma elsősorban a bélrendszer és a méh tumoros elváltozásainak megelőzésében juthat fontos szerephez, de a szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, stroke, érelmeszesedés) elkerülésében és kezelésében is segítségünkre lehet. A petrezselyem védi a bőr egészségét is: jól használható bőrgyulladások,

rovarcsípés és kisebb sérülések gyógyítására, valamint fogfájás esetén.

Viszont terhes és szoptató nők, valamint vesekőtől szenvedők számára a nagyobb mennyiségű petrezselyem fogyasztása nem ajánlott! Magjának fogyasztása előtt mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal, mert számos olyan kutatásról olvasni, ami kifejezetten óva int a petrezselyemmagtól. Nem véletlen, hogy régen abortuszra is használták, sőt, a feljegyzések szerint fogyasztása hallucinációt, epilepsziás rohamokat is okozhat. 

Fűszernövényként, ételek ízesítésére bátran alkalmazhatjuk, de magjánál és az abból nyert illóolajnál körültekintően járjunk el!

Ajánljuk még:

Angliából importált államalkotó faj, ami megmentette az új-zélandi lóherét

Világszerte több, mint 20 000 különböző méhfaj dongja körül növényeinket, köztük dongók, mézelő, magányos és fullánktalan méhek sokaságai. Magyarországon mintegy 6-800 vadméhfaj segíti ökoszisztémáink fenntartását többségük magányosan. Akadnak azonban olyan képviselőik is, akik csapatban tudnak hatékonyan működni: ilyenek a fullánktalan méhek és sok poszméh faj is. Közülük most a poszméhek csodálatos világával ismerkedünk meg.

 

Már követem az oldalt

X