Maszkabál a dekor világában: moharuhát ölt az őzgerinc, zöld jelmezbe bújik a kuglófforma!

Kert

Maszkabál a dekor világában: moharuhát ölt az őzgerinc, zöld jelmezbe bújik a kuglófforma!

A téli dekoráció nem egyezik meg a karácsonyi díszítéssel. Decemberben várjuk a fényt, a betlehemi csillagot, a pompás ünnepet, januárban pedig már a tavasz felé kacsingatunk. De akár hóval kecsegtet, akár csak szürke licspoccsal, Vízöntő havában élvezzük ki mindazt, amit az év ilyenkor kínál.

Mert a természet kincsei bizony télen is rendelkezésünkre állnak. A decemberi lakásdekorációhoz is visszanyúlhatunk egy picit, az őszi termések is előkerülhetnek, hiszen tartósak, és bennük van az örök körforgás is, a jövő ígérete. A karácsonyfáról leszedett égősort sem kell máris elcsomagolni, mert a hosszú estéken kellemes melegséget varázsolnak kis asztali kompozícióinkba.

Nekem nagy kedvencem a moha, amit fagymentes napokon szedhetünk a kertből, árnyékos helyről, egy kés segítségével. Moha és moha közt rengeteg különbség van, akár a nagyítót is elővehetjük, hogy megfigyeljük közelről a kis zöld párnácskák mintázatát: ha szerencsénk van, akkor csillagmintázatút is találhatunk, vagy olyat, amelyen parányi száron billegnek kis barnásvörös spóratokocskák.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A moha nagyon jól tűri a szobai környezetet, a szárazságot is,

és ha vízhez jut, szinte megrázza magát, és néhány óra alatt szépen kizöldül.

A régi kávéscsészék új életre kelhetnek, és finom díszei lehetnek az ebédlőasztalnak, egy kis természetet hoznak a délutáni kávézásba. A csészéket töltsük meg egyszerűen mohával – a vastagabb, földes részek kerüljenek alulra. Ha nagyobb a csésze, több réteg mohát helyezzünk egymás tetejére. Egy kis tortagyertya még jobban feldobja a hangulatot!

Régi, akár csorba csészék dekorációra – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Moha, zuzmó és néhány őszi termés, apró tobozok és néhány csipkebogyó kerülhet egy öblös pohárba. Csinosan, óvatos mozdulatokkal elrendezve, a mini lakásba való csöpp erdő.

Parányi emlékek pici mohakertben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A gömbök nem csupán geometriai alakzatok, de kedves elemei a kompozícióknak. Mint a világegyetem legtökéletesebb formája, érdemes alkalmazni az otthoni dekorációban is! Ha mohával van éppen dolgunk, azt gyerekjáték gömbbé formálni két tenyerünkkel. Az elkészült mohagolyót nedves tenyérrel simítsuk a végleges formára.

Valamikor, a modern virágkötészet hajnalán, amikor még nem találták fel a nedves tűzőhabot, mohagolyóba szurkálták a virágszárakat. Nem volt olyan könnyű művelet, mint ma, a modern tűzőhabok világában!

Csupa gömb dekoráció egy szép fémtálon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ha nagyobbat szeretnék, annak alapját több réteg kell, hogy képezze: ezt összegyűrt újságpapírból vagy szalmából készíthetjük el vékony drót segítségével, amellyel többször, több irányból átkötözzük. Erre kerül majd a moha, amit szintén vékony dróttal igazíthatunk a helyére és bírhatunk maradásra.

A papírból gyűrt golyót mohával vonjuk be – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A mohagolyó magában is mutatós, letisztult formájával a modern enteriőröket is feldobja. Néhány erdeifenyőtűvel, esetleg egy köré tekert égősorral adhatunk nyomatékot a természetességnek és az oly vágyott fénynek.

A nedves mohának olyan nagyon finom erdő- és földszaga van, ezért érdemes időről-időre megspriccelni vízzel.

Ha pedig úgy tartja kedvünk, csöppentsünk rá erdőt idéző illóolajat: erdei fenyőt, lucfenyőt – én szeretem a magam összeállította erdő-illatot, amelyben a boróka és a rozmaring is helyet kap.
A használaton kívüli sütiformák elhagyatottan állnak a szekrény mélyén, ilyenkor poroljuk le őket, és addigra már szárnyalhat a fantázia!

Kuglóf új szerepben – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Akár versenyezhetünk is, ki tud bájosabb, egyszerű díszt alkotni egy marék mohából és egy konyhai eszközből. Gondolhatunk közben arra is: itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, ahogy a nóta mondja, nálunk pedig zöld jelmezbe bújik a kuglóf, moharuhát ölt az őzgerinc…

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

A bőrápolás és a tápanyag-utánpótlás mindenkori jolly jokere: a banánhéj a barátod!

Az egyik legismertebb trópusi gyümölcs, amely rendhagyó módon héjában tárolja a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Sajnos a hosszú út kibírásához a legtöbb banánt vegyszerekkel kezelik, ezért héja nem alkalmas a fogyasztásra – holott eredendően igen finom csemege készíthető belőle. De aggodalomra semmi ok: bemutatunk pár olyan hasznos háztartási praktikát, amiben jó hasznát vesszük a nem teljesen bio banánoknak is. De azért mégiscsak azt ajánlom, hogy amikor csak lehet, a kezelésmentes gyümölcsöt válasszuk!