Macskariasztó és macskacsalogató növények a kertben

Kert

Macskariasztó és macskacsalogató növények a kertben

Az én macskám szereti a petrezselymet, a tiéd lelegeli az orchideát. Az ő cicája majdnem meghalt a karácsonyi kaktusztól, a mi Cirmosunk meg rajong a levenduláért és a levendulás sütikért. Nem vagyok egy cicabolond, ám a dorombolók mind imádnak. Körülnéztem hát, milyen viszonyban állnak a macskák a növényekkel.

Szabó Magda macskája, Évuka egészen odavolt a vízipálmáért. Ugrándozott a boldogságtól, ha az író-olvasó találkozóról virágcsokorral tért haza gazdája, mert abból is szépen szemezgethetett – legalábbis erről olvashatunk az írónő Örömhozó, bánatrontó című kis művében. Tulajdonképpen nem is Szabó Magda írta, hanem a cica, ő csak „lejegyezte” kis költői levelekben a növényevő és „szomszédbakujtorgó” négylábú gondolatait.

Vannak növények, amelyeket imádnak egyes cicák, és vannak rájuk veszélyesek is. Ha lakásban tartjuk a cicát, mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt növényekkel népesítjük be a szobát! Ha a növényről a halovány gyanú is felmerül, hogy bármely része mérgező, akkor ne vigyük haza semmiképp! Ne tegyük ki a macskát annak a veszélynek, hogy nagy növényéhségében éppen egy leandert vagy egy angyaltrombitát fog megkívánni.

Cat observing it's prey in a tree

Fotó: 123RF

A cserepes bambusz, az orchidea, a banán biztosan nem fog neki ártani. A liliomfélékkel, a diffenbachiával, a philodenronnal, a mikulásvirággal viszont vigyázzunk – és a lista korántsem teljes.

Vannak olyan növények, amelyek a cicák számára legalább olyan kedvesek, mint egy kisegér – bár tapasztalatom szerint a maiak már jobban ismerik a petrezselymet és a bazsalikomot, mint a kis szürke rágcsálókat. Lehet, már az ő házuk tájára is befigyelt a vegánság…

A cserepes fűszernövények biztosan nem ártalmasak, és cicája válogatja, ki, melyiket kedveli: a petrezselymet, a citromfüvet, a zsályát vagy bazsalikomot. A szupermarketben vásárolt fűszernövényt érdemes rögtön átültetni egy picit nagyobb cserépbe, jó virágföldbe, így sokáig élvezheti a vitamindús zöldet a házi kedvencünk. Ne feledkezzünk meg a locsolásról sem!

Cat with green eyes in the color of the grass

Fotó: 123RF

Vethetünk macskafüvet vagy búzát, vannak cicusok, akik ezt igen szeretik legelészni – akadnak, akik a földből kirángatott kis gyökeres fűszálakat előszeretettel dugdossák el a kanapé alá, gondolva a rosszabb időkre.

A menta is kedves a legtöbb cicusnak, a kertben a macskamentát, a borsmentát is szívesen fogadják, ahogy a macskagyökér sem véletlenül kapta a nevét!

Vannak „macskariasztó” növények is, amelyek távol tartják a cicákat, ahol nem kívánatosok. Bár ez sokszor zsákbamacska, de a ruta például ezek közé tartozik. Ez az enyhén mérgező növény elriasztja a kígyókat is, de a macskák sem állhatják az illatát. Nem száz százalékosan biztos, hogy minden macska farkát felvágva fog világgá rohanni, ha ruta van a kertben, de sokan számoltak be arról, hogy bizony a ruta igenis bevált a nem kívánt látogatók esetén. Hasonló hatású a szelíd kék virágú macskajaj vagy macskaűző egynyári virágocska is.

Fotó: 123RF

Több forrás javasolja a levendulát vagy a rozmaringot bevetni a cicák ellen, de személyes tapasztalatom, és barátaim is megerősítettek ebben, hogy e két növény egyre népszerűbb a macskanépességben is. A frissen ültetettet először kerülgetik, mint a forró kását, aztán megbarátkoznak vele, sőt, imádnak a levendulabokrok árnyékában pihenni.

És ha épp a cicasimogatás közben olvasni támad kedvük, jó szívvel ajánlom elolvasásra az Örömhozó, bánatrontó című könyvet. Szabó Magda hosszú külföldi utazásai során kedvenc macskájáról a szomszédban élő fiatal házaspár gondoskodott, akiknek az írónő – Évuka cica nevében írt – humoros hangvételű levelekben köszönte meg az odafigyelést és a törődést. Ezeket a leveleket néhány évvel ezelőtt az írónő keresztfia, Tasi Géza rendezte kötetbe, és tette elérhetővé az irodalom- és macskakedvelő közönség számára.

Nyitóké: 123RF

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!