Kútépítés aszály idején? Van jobb megoldás!

Kert

Kútépítés aszály idején? Van jobb megoldás!

Kutat építeni logikusnak tűnik, mivel egyre nagyobb az aszály országszerte. Ugyanakkor talán nem ez a legjobb megoldás. Mutatjuk, melyik!

Az illóolaj lepárló üstje alatt órák óta ég a tűz, a saját kertünkben termesztett citromfű illata betölti a régi téglákból épített feldolgozókonyhát. A félig nyitott épületben jól jár a levegő, a máskor enyhítő légmozgás azonban ma szinte semmit nem ér… Odakint a tűző napsütés forró széllel párosul, az illóolaj tárolásához szükséges, tisztára mosott üvegedények percek alatt megszáradnak. A citromfű híresen kevés olajat ad, a gyűjtőedényből azonban szerencsére bőven folyik a virágvíz, ami hűsítő permetként is kiválóan használható.

A lepárláshoz sok víz kell, a hűtőrendszer működésére egy ciklus alatt akár fél-egy köbméter is elmegy, ami az egész nyárra számítva bizony komoly mennyiség.

A kifolyó vizet éppen ezért jókora földalatti tartályokba gyűjtjük, hogy később majd a kertünket öntözhessük vele. A nagy tartályok mellett kisebb flakonokat is megtöltünk a vízzel, amelyekkel kicsi gyümölcsfa oltványokat öntözünk. Egyenként, óvatosan és lassan, közvetlenül a gyökerekhez adagolva a vizet, hogy minél több hasznosulni tudjon belőle.

Fotó: Pixabay / xbqs42

 

Egy közeli dombon eközben port kavar a szél, a porfelhőből traktor bukkan elő, tárcsát húz a pár napja betakarított gabona tarlóján. Nézem, és nem értem… Miközben attól hangosak a hírek, hogy helyenként sosem látott aszály sújtja a magyar gazdákat és komplett települések maradnak napokig víz nélkül, máshol hektárszámra forgatják át újra és újra a talajt, utat adva ezzel a még megmaradt nedvesség kipárolgásának…

A 25 méteres kutunknak kopog az alja, noha régen a teljes gazdaságot kiszolgálta.

Az egyre kevesebb csapadék mellett öntözni szinte csak a tetőkről gyűjtött esővízzel tudunk – már ha jön az áldás az égből… „Fúrjatok lejjebb!” – javasolta a minap valaki. Ez elsőre valóban megfontolandó ötletnek tűnhet, jobban végiggondolva azonban mégis számos kérdést vet föl.

Fotó: Unsplash / Pavlo Semeniuk

Rögtön itt van az ér-érték aránya, kutat fúratni ugyanis ma már egyáltalán nem olcsó mulatság,

a bekerülési értékből bizony akár több év komplett vízszámláját is kifizethetnénk. 

Egy igazán mély kútból ráadásul csak szivattyú segítségével tudjuk kitermelni a vizet, ami árammal működik. Ha nem rendelkezünk komolyabb áramtermelő rendszerrel, a függetlenedési kérdés máris újabb csorbát szenved…

Aztán honnan tudjuk, ki fúrt még kutat a környéken? Ugyanis a túl nagy számban fúrt kutak nemcsak a vízadó rétegek kimerülését okozhatják, de minden egyes fúrás potenciális szennyezőforrást is jelent, amelyek mentén szerencsétlen esetben akár a teljes vízbázis is elszennyeződhet. Bár van központi szándék a kútfúrás szabályozására, az engedély nélkül fúrt, így a vízkivételi statisztikákban nem szereplő kutak száma feltehetően a jövőben is csak becsülhető érték marad…

Fotó: Unsplash / Joan Bam

A kérdések sorát még sokáig lehetne folytatni, azonban szerencsére számos olyan megoldás ismert, amelyek nagymértékben segíthetnek a területünkre hulló vagy a talajban lévő nedvesség összegyűjtésében, megőrzésében.

  • Az egyik legfontosabb, hogy kertünkben minél kevesebb „borítatlan” felület maradjon: megfelelő talajtakarással, mulcsozással a talajnedvességnek akár 70 százalékát is vissza lehet tartani.
  • Szintén érdemes figyelmet fordítani a lehulló csapadék elfolyásának lassítására vagy akár a teljes visszatartására: ebben megfelelő vonalvezetéssel kialakított rézsűk, teraszok segíthetnek bennünket.
  • Gondoljuk végig, hogy ugyanazt az adag vizet hányszor tudjuk felhasználni! A háztartásból kifolyó szürkevíz vagy a biológiai tisztítón átengedett, tisztított szennyvíz kifejezetten alkalmas lehet olyan kertrészlet öntözésére, ahol nem közvetlenül fogyasztott termékeket állítunk elő.
  • Ha öntözünk, tegyük azt minél hatékonyabban! A kora reggeli vagy esti időzítés mellett az öntözés precizitására is figyeljünk, így a kijuttatott víz jóval nagyobb arányban fog hasznosulni!

Addig is, a locsolási praktikákra mindenképp figyeljetek: 

Nyitókép: Unsplash / Sylvester Sabo

Ajánljuk még:

Tervezzünk színt a kopár kertbe! – Képeken kedvenc növényeink, amik lombhullás után is díszítenek

Borongós égbolt, csupasz fák, elhervadt virágok – ilyesmi képet társítanak sokan az őszi kerthez. Értem ezt, de mégsem. Mert mégis miért lenne kopár vagy barna az őszi és téli kert, miért ne díszíthetne az elkövetkezendő hónapokban is milliónyi fényével? Nemcsak lombhullatókból áll a világ, és nemcsak a virágszirmok boríthatják pompába az ágyásokat. De még mennyire, hogy nem!