Kert

Kedvenc fenyőink – érdemes gazdagítani velük az őszi kertet!

Méltóságteljesek, monumentálisak, formásak és csodálatos illatuk van – ezért szeretjük a fenyőféléket. Nemcsak valami egyedit visznek kertünk összképébe, hanem képesek megteremteni egy különleges atmoszférát: nélkülük talán nem is igazi kert a kert. Kedvenceink közül válogattunk.

Araucaria araucana, azaz az andoki fenyő

Nevezik még Araukáriának vagy simán Chilei fenyőnek is ezt a különleges, valóban rendkívül egyedi fajtát. Időskorára 12-18 méter magasra is képes megnőni, de arra sokat várhatunk, mert kifejezetten lassú növekedésű örökzöld. Fiatalabb korábban még tipikus fenyőfa alakú, később azonban koronája kiszélesedik, és ernyő alakú vagy csaknem lapos tetejű lesz. Ágait sűrűn borítják a körkörösen elhelyezkedő, háromszögletű levelek, amelyek végei hegyesek.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

A napos, félárnyékos helyet, valamint a közepesen tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli, de jól érzi magát a savas kémhatású talajon is. Alapvetően kedvez neki a magas páratartalmú levegő, bár ebből idehaza nem sokat kap. Vízigénye közepes, de fiatalabb korában, illetve a száraz időszakokban meghálálja az öntözést. Arra nagyon figyeljünk, hogy az ifjabb példányok nem teljesen télállóak, az enyhébb fagyokat jól tűrik, de a hideg teleken könnyen elpusztulhatnak. Az idősebb egyedek a minusz 17-19 fok körüli hőmérsékletet még elviselik, de azért érdemes védett fekvésbe ültetnünk őket.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

Pinus wallichiana, a Himalájai selyemfenyő

Egy egészséges selyemfenyő elképesztően gyönyörű tud lenni. Akár harminc méteresre is megnőhet a hosszú évek alatt, bár a gyorsabban fejlődő fenyők közé tartozik: évente akár nyolcvan centimétert is nőhet. Ötösével álló hosszú tűi puhán csüngenek lefelé – egyedi arculatot kölcsönözve a környezetnek. Ágai szintén lecsüngők, a növény alakja közepesen széles kúp forma. Tobozai hengeresek, 15-20 centiméteresek, és októberben érnek. Kedvelt gyűjtött kincsei a gyerekeknek.

 Fotó: Profi Faiskola Pécs

A meszes talajon is jól érzi magát, és rendszeres öntözés mellett a városi klímát is elég jól bírja. Melegigényes növény, hideg fekvésben időnként sajnos a csúcsa visszafagyhat.

Larix kaempferi Blue Dwarf, a törpe japán kék vörösfenyő

Egy lassú növekedésű lombhullató fenyő fajta, aminek alakja szabálytalan gömb, levelei pedig puhák, fűszerűek és kékesszürkék. Tűlevelei a hosszú hajtásokon egyesével, a rövideken csomókban nőnek. Közepes igényű, viszont pára- és fényigénye magasabb. Szoliterként nyújtja a legkellemesebb látványt, főleg akkor, amikor lombja elszíneződik, és különleges meleg árnyalatokkal tölti meg kertünket.

 Fotó: Profi Faiskola Pécs

A szélsőséges termőhelyektől eltekintve mindenütt megél, de napos vagy félárnyékos helyre ültessük.

Picea glauca Sanders Blue, a Kék cukorsüvegfenyő

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt jött divatba a grincsfák alapjául is szolgáló cukorsüvegfenyő, ami azóta a téli ünnepkör egyik kedvelt növénye lett. Szürkéskék színekben pompázó változata másfél-két méter magas, kúp alakú és kifejezetten lassú növekedésű. Hajtásai (főleg tavasszal) intenzív kék színűek. Rendszeres odafigyelés és megfelelő gondoskodás mellett dézsában is tarthatjuk – különleges dísze lesz a fagyos terasznak vagy kopár kapubejáratnak.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

Jó vízellátottságú, tápanyagdús, savanyú kémhatású talajba érdemes ültetnünk, és fontos tudnunk, hogy nem viseli jól a végleteket: sem a túl nedves, sem a túl száraz helyet nem kedveli.

Pinus parviflora Negishi, a Japán fehérfenyő

Kifejlett korára két-három méteresre nő, de növekedése lassú. Kék lombú törpefenyő, alakja piramisra emlékeztet: bár fiatalon szimmetrikus, sűrűn bokros és tömör, érettebb korában kissé aszimmetrikussá válik. Tűlevelei csavarodottak, rövidek és ötös csomókban helyezkednek el.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

A napos helyet és a savanyú, jó vízelvezetésű talajt kedveli – ha a körülmények megfelelőek, csodás lombozatával hálálja meg. Szoliterként is ültethetjük, de bonsai kialakítására is alkalmas.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

Picea pungens Hoopsii, a Hoopsii ezüstfenyő

A végére hagytam az egyik kedvencemet. A Hoopsii ezüstfenyő tíz-tizenöt méter magasra is megnőhet, és az egyik legszebb és legezüstösebb levelű oltott ezüstfenyőnk. Szabályos kúp alakú, felfelé törő koronával és hosszú tűlevelekkel rendelkezik, amleyek ezüstösfehér színűek. Az oltvány fenyőkről tudnunk kell, hogy fiatal korukban nem a legtökéletesebb alakúak, de később ez helyreáll, és csodálatos növényekké érnek.

Fotó: Profi Faiskola Pécs

Párás klímában és jó talajokon fejlődik a legjobban, de szinte bármilyen talajon megél, és a szárazabb levegőt is jól viseli. Fényigénye nagy, a direkt napfényt kedveli. 

Ajánljuk még:

Fenyő, orgona, galagonya – Az első gyűjteni- és befőznivalókról

A befőzés szezonja, a téli élelmiszertartalékok és csemegék elkészítésének dandárja ugyan még várat magára, azonban aki szakítani szeretne az alma-körte-cseresznyekompót szentháromságával, már most, a tavasz második felében is számtalan holmit tehet a kamra polcaira. 

 

Már követem az oldalt

X