Kert

Itt az őszi balkon- és kertdíszítés ideje: virágos dekorok, amiben még sokáig gyönyörködhetsz

A kertészetek, sőt a szupermarketek polcai is roskadoznak a különféle színesvirágú cserepes növényektől. Tavasszal természetes, hogy hazaviszünk belőlük egyet, kettőt vagy sokat, de ősszel valamiért már nem vagyunk ehhez elég bátrak. Pedig a fagyokig biztosan gyönyörködhetünk bennük, sőt, még azon is túl! Hogy meggyőzzünk, mutatunk néhány ötletet, hogyan is nézhet ki a színes, vidám, virágos, őszi dekoráció.

A nulladik lépés az, hogy a növényekhez válassz illő kaspót, vagy fóliával bélelt kosarat. Ha már otthon kinéztél egy edényt, egy szép régi használati tárgyat – bödönt, lábost, akármit – az is remek alapja lehet a kompozíciónak. Szükség lesz még virágföldre, esetleg kavicsokra, mohára, fenyőkéregre, amivel a növények földjét letakarod. Ezután kezdődhet az őszi kert- és balkonszépítés!

Chili és árvácska

A vesszőkosarat béleld ki két réteg fóliával, egyengess el benne egy-két kislapátnyi földet. A növénykéket emeld ki óvatosan a cserépből, szemléld meg, egészséges-e a gyökérzetük! Minél vastagabb gyökereket látsz, annál jobban örülhetsz!

Helyezd el a növényeket a kosárban úgy, ahogyan szeretnéd. Arra ügyelj, hogy a növény körül lévő földlabda teteje egy ujjnyival a kosár pereme alatt legyen! A földlabdák közti réseket töltsd ki földdel, majd finoman nyomkodd le. Ha kész, az egészet beboríthatod mohával, vagy másféle természetes mulccsal. Tehetsz mellé dekorációnak szép kavicsot, csigaházat. A sárga chilibokorhoz sárga árvácskát választottam: ez az összeállítás sokáig szépen fog virítani a teraszon, a kis terméseket és a virágokat folyamatosan szedhetjük majd róla – egészen a kemény fagyok beálltáig. 

 

Sárga és kék: két szín, ami robban, vibrál és él, a legszürkébb napba is mosolyt csal. A narancssárga chili, a hasonló színű árvácska szinte kiáltott egy kék edényért! A tűztövis tűzvörös termései még inkább kifejezővé tették a kompozíciót. Itt is mohával borítottam be a földet. Nedvesen tartja, és szép zöld hátteret ad a növényeknek.

 

Színes paréj kétféle módon

Ismeritek a díszparéjokat? A disznóparéj undok gyomnövény a kertben, ám a spenóthoz hasonlóan levelei ehetők, finomak. A díszparéjok levelei szintén fogyaszthatók, de nem ezért szeretjük őket, hanem különleges tollas vagy tarajos, élénk színű és izgalmas struktúrájú virágzatuk miatt. Jól illenek akár tökös dekorációkhoz is, de többféle színű, egybeültetve elegáns dísz lehet a balkonon. Szépen mutat egyszerű, matt kerámiatálba ültetve. Vagányok pezsgősvödörbe készíthetnek a díszparéjból ünnepi asztalra való, meghökkentő dekorációt!

 

 

Télálló saláták

Egyre több helyen juthatunk hozzá télálló saláták palántáihoz. Látványosak, ízletesek, és egész télen át friss salátát nyújtanak. Az elvirágzott egynyári virágok után a ládákat töltsd meg friss földdel, és ültesd telei őket salátákkal. A mángold, az ázsiai levélzöldségek (mizuna, wasabino, golden frills, garnet giant, purple wave, rouge metis, mibuna) mind-mind kiváló saláták. Nálunk évek óta ilyenek népesítik be télire a balkonládákat, egy biatorbágyi biokertész palántáiból.

 

Krizantémot ajándékba?

Miért ne? A krizantém már rég nem temetővirág (itt meg is írtam, miért nem az) nyár végétől jelennek meg a gyönyörű kis gömböcske formára nevelt bokrocskák. Egyet-egyet a bejárathoz, a teraszra, a kert egy vizuális középpontjába, könnyű elcsábulni a sok színes krizantém között. Ajándékba is vihető, de puhatold ki előre, a megajándékozott örömmel fogja-e fogadni, tud-e róla gondoskodni, hiszen egy élő növényt bízol így a gondjaira.

 

A megvásárolt krizantémot átadhatod magában is, de kaphat szép csomagolást is. A durva zsákvászon dekorelemmé is avanzsálhat, a rusztikus, természetes dekorációkban praktikusan lehet vele palástolni a műanyag cserepet. Egyszerűen bugyoláld zsákvászonba, és egy hozzá illő szalaggal kösd át.

 

Ajánljuk még:

Sosem látott gazdagság az idei balkonnövény-kínálatban

Bokrosodó vagy csüngő, klasszikus vagy modern, egyszínű vagy tarka. Az idei balkonnövény kínálat sem lett szűkebb a tavalyinál, sőt: egy-egy helyen egészen izgalmas változatokkal is találkozhatunk. A 2024-es év trendje igencsak kettősre sikeredett: az új változatok mellett újra reflektorfénybe kerültek a régi vidéki házak nagy öregjei is, amelyekből most nagyobb választék kínálkozik, mint az elmúlt években bármikor. Nézzük hát meg, hogy milyen balkonnövény kínálatból válogathatunk!