Kert

Madarat tolláról, háztartást teraszáról? Íme a legjobb házi praktikák, hogy ne te égj a kerti partin

Az egyik legjobb hely nyaranta a terasz és az erkély, ahol a nagy melegben napozni, este pedig borozni lehet, továbbá jó kis partikat szervezni a hétvégén. A szezon kezdetével némi takarítás után kipakoljuk a kerti bútorokat, a napernyőt és a napágyat: de hogyan tartsuk őket rendszeresen tisztán? Tippeket és recepteket gyűjtöttünk házilag készült takarítószerekhez, illetve mindenki mumusa, a grillrács lemosásához.

Nemcsak a jó idő, de az igazi, forró, nyári kánikula is megérkezett hazánkba. A rekkenő hőségben kétszer is meggondoljuk, kidugjuk-e az orrunkat a szabadba, vagy maradjunk az ilyen-olyan módon hűvösebben tartott szobánk rejtekében. Mégis, a terasz és az erkély fontos eleme egy otthonnak: jólesik itt meginni a reggeli kávét, késő délután lehűteni magunkat egy pohár jeges frissítővel, este onnan nézegetni a csillagokat, könyvet olvasni vagy akár sorozatot nézni. Hétvégén pedig ez a nagy eszem-iszom és a partik helyszíne.

Nézzünk a lábunk elé

Terasz esetén a lábtörlő tisztaságára különösen érdemes odafigyelni, hiszen az állandó ki-be mászkálás közben akaratlanul is több koszt hordhatunk be nyáron, különösen a gyerekek és a kutyusok. Érdemes egy váltópapucsot rendszeresíteni a bejárat közvetlen közelében. Akár fával, akár járólappal burkolt a terasz, hetente egyszer minimum szükséges felseperni és felmosni, ezáltal is csökkentve a környezetünkben felgyülemlő por mennyiségét, és mérsékelve a lakásba behordható kosz mértékét. Használhatunk szappanos vagy ecetes vizet is, ha a burkolat anyaga engedi. Mivel a por az ablakon keresztül is bejöhet, gyorsan töröljük át az ablakpárkányokat is!

terasz-butor

 

Csak egy gyors áttörölgetés

A kerti bútorok anyaga is meglehetősen változatos, a műanyagtól a természetes rattanig többféle lehet. Elegendő hetente egyszer áttörölgetni a székeket és a napozóágyat, az asztal tetejét viszont érdemes naponta letakarítaniA fém, vas és alumínium kültéri bútorok tisztításánál arra kell törekedni, hogy megőrizzék fényességüket. Tisztítás előtt távolítsuk el a lehető legtöbb hibát egy fémpolírozó pasztával vagy ecet és víz 1:5 arányú oldatával. Kerüljük az olyan vegyszerek használatát, amelyek ammóniát vagy trinátrium-foszfátot tartalmaznak, mert a lúgos tisztítószerek rozsdásodást okoznak. Ugyanez érvényes a hintaágyra is.

Az üveg asztallap letakarításánál használjunk olyan rongyot vagy szivacsot, ami nem karcolja meg a felületet. Mosogatószeres vizet, ablaktisztítót is érdemes alkalmazni, de permetezhetünk a felületre ecetet, amit mikroszálas kendővel vagy papírtörlővel törölhetünk le. Ha macerás ez a folyamat, vegyünk egy szép terítőt, azt könnyebb tisztán tartani és még a bútort is védi. Az asztal alját is érdemes időnként leellenőrizni, megszabadítani a pókhálóktól, száraz levelektől.

A műanyag kerti bútorok esetében készíthetünk saját tisztítószert: két evőkanálnyi szódabikarbónát keverjünk két liter meleg vízbe és ezzel mossuk le őket. A makacsabb foltokhoz használhatunk két liter meleg vízbe kevert másfél evőkanálnyi mosogatószeres elegyet. Fehér bútorok esetén egy csipetnyi – nem klóros – fehérítőt is csempészhetünk a vízbe, a színesek esetén pedig az ecetes víz lehet a jó választás, 2 deciliter ecetet adva 1 liter vízhez.

A fából készült bútorokat langyos, szappanos vízzel átitatott puha ronggyal érdemes letörölni, az erős vegyszerek kárt tehetnek az anyagban. A makacsabb foltokat is óvatosan dörzsöljük, az a legegyszerűbb, ha beszerzünk erre a célra készített ápolószereket. A tisztítás végén – a fa kivételével – használhatunk valamilyen viaszos, szilikonos bútorápolót, ha meggyőződtünk róla, hogy nem károsítja az anyagot.

Kipárnázott kényelem

Az összecsukható napernyők vásznát is átmoshatjuk alkalomadtán egy kevés szappanos vízzel. A párnákat az utasításoknak megfelelően kezeljük: ha lehet, mosógéppel mossuk ki azokat havonta legalább egyszer. A vízálló, műanyag huzatot meleg szappanos vagy mosószeres vízzel át lehet törölgetni és hagyni, hogy jól kiszáradjon. Érdemes ezeket a textileket árnyékos helyen tárolni és csak akkor kitenni, amikor valóban használjuk őket, mert akármennyire is kültérre vannak tervezve, a nap kiszívja a színüket, és kifakulnak.

grill-takaritas

 

Éljen, itt a grillszezon!

Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy egymást érik a kertekben, teraszokon megrendezett baráti összejövetelek. Délutánonként mindenhonnan grillezett ételek illata száll, esténként pedig a tábortűz és sült szalonna csábítja az éhes vendégeket. Másnap meg takaríthatjuk a grillrácsot és a nyársakat, ami nagyon nem hálás munka… Próbáljuk ki az 1:1 arányban vízzel kevert szódabikarbónát! Amikor egyenletes, kenhető masszát kaptunk, vigyük fel a grillrács felületére és hagyjuk rajta egy ideig. Ha már úgy látjuk, hogy szárad, töröljük le, majd alaposan öblítsük le langyos vagy meleg vízzel. Hagyjuk megszáradni és már szervezhetjük is a következő kerti partit. Csak legyen elegendő jégkockánk is hozzá!

 

Ajánljuk még:

A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

„Január, február, itt a nyár!” – mondta volt bíztatásként drága Nagyanyóm, mikor az éjszakai tél és a nappalok során egyre erősebbé váló tavasz küzdelmétől tocsogósan sáros tanyai világból kicsit borúsabb kedvvel toppantam be hozzá. Bírom, sőt kifejezetten kedvelem a hideget, várom és minden pillanatát élvezem a tavasznak, de a kettő átmenete mégis minden évben próbára tesz, s idén sincsen ez másként… 

 

Már követem az oldalt

X