Madarat tolláról, háztartást teraszáról? Íme a legjobb házi praktikák, hogy ne te égj a kerti partin

Kert

Madarat tolláról, háztartást teraszáról? Íme a legjobb házi praktikák, hogy ne te égj a kerti partin

Az egyik legjobb hely nyaranta a terasz és az erkély, ahol a nagy melegben napozni, este pedig borozni lehet, továbbá jó kis partikat szervezni a hétvégén. A szezon kezdetével némi takarítás után kipakoljuk a kerti bútorokat, a napernyőt és a napágyat: de hogyan tartsuk őket rendszeresen tisztán? Tippeket és recepteket gyűjtöttünk házilag készült takarítószerekhez, illetve mindenki mumusa, a grillrács lemosásához.

Nemcsak a jó idő, de az igazi, forró, nyári kánikula is megérkezett hazánkba. A rekkenő hőségben kétszer is meggondoljuk, kidugjuk-e az orrunkat a szabadba, vagy maradjunk az ilyen-olyan módon hűvösebben tartott szobánk rejtekében. Mégis, a terasz és az erkély fontos eleme egy otthonnak: jólesik itt meginni a reggeli kávét, késő délután lehűteni magunkat egy pohár jeges frissítővel, este onnan nézegetni a csillagokat, könyvet olvasni vagy akár sorozatot nézni. Hétvégén pedig ez a nagy eszem-iszom és a partik helyszíne.

Nézzünk a lábunk elé

Terasz esetén a lábtörlő tisztaságára különösen érdemes odafigyelni, hiszen az állandó ki-be mászkálás közben akaratlanul is több koszt hordhatunk be nyáron, különösen a gyerekek és a kutyusok. Érdemes egy váltópapucsot rendszeresíteni a bejárat közvetlen közelében. Akár fával, akár járólappal burkolt a terasz, hetente egyszer minimum szükséges felseperni és felmosni, ezáltal is csökkentve a környezetünkben felgyülemlő por mennyiségét, és mérsékelve a lakásba behordható kosz mértékét. Használhatunk szappanos vagy ecetes vizet is, ha a burkolat anyaga engedi. Mivel a por az ablakon keresztül is bejöhet, gyorsan töröljük át az ablakpárkányokat is!

terasz-butor

 

Csak egy gyors áttörölgetés

A kerti bútorok anyaga is meglehetősen változatos, a műanyagtól a természetes rattanig többféle lehet. Elegendő hetente egyszer áttörölgetni a székeket és a napozóágyat, az asztal tetejét viszont érdemes naponta letakarítaniA fém, vas és alumínium kültéri bútorok tisztításánál arra kell törekedni, hogy megőrizzék fényességüket. Tisztítás előtt távolítsuk el a lehető legtöbb hibát egy fémpolírozó pasztával vagy ecet és víz 1:5 arányú oldatával. Kerüljük az olyan vegyszerek használatát, amelyek ammóniát vagy trinátrium-foszfátot tartalmaznak, mert a lúgos tisztítószerek rozsdásodást okoznak. Ugyanez érvényes a hintaágyra is.

Az üveg asztallap letakarításánál használjunk olyan rongyot vagy szivacsot, ami nem karcolja meg a felületet. Mosogatószeres vizet, ablaktisztítót is érdemes alkalmazni, de permetezhetünk a felületre ecetet, amit mikroszálas kendővel vagy papírtörlővel törölhetünk le. Ha macerás ez a folyamat, vegyünk egy szép terítőt, azt könnyebb tisztán tartani és még a bútort is védi. Az asztal alját is érdemes időnként leellenőrizni, megszabadítani a pókhálóktól, száraz levelektől.

A műanyag kerti bútorok esetében készíthetünk saját tisztítószert: két evőkanálnyi szódabikarbónát keverjünk két liter meleg vízbe és ezzel mossuk le őket. A makacsabb foltokhoz használhatunk két liter meleg vízbe kevert másfél evőkanálnyi mosogatószeres elegyet. Fehér bútorok esetén egy csipetnyi – nem klóros – fehérítőt is csempészhetünk a vízbe, a színesek esetén pedig az ecetes víz lehet a jó választás, 2 deciliter ecetet adva 1 liter vízhez.

A fából készült bútorokat langyos, szappanos vízzel átitatott puha ronggyal érdemes letörölni, az erős vegyszerek kárt tehetnek az anyagban. A makacsabb foltokat is óvatosan dörzsöljük, az a legegyszerűbb, ha beszerzünk erre a célra készített ápolószereket. A tisztítás végén – a fa kivételével – használhatunk valamilyen viaszos, szilikonos bútorápolót, ha meggyőződtünk róla, hogy nem károsítja az anyagot.

Kipárnázott kényelem

Az összecsukható napernyők vásznát is átmoshatjuk alkalomadtán egy kevés szappanos vízzel. A párnákat az utasításoknak megfelelően kezeljük: ha lehet, mosógéppel mossuk ki azokat havonta legalább egyszer. A vízálló, műanyag huzatot meleg szappanos vagy mosószeres vízzel át lehet törölgetni és hagyni, hogy jól kiszáradjon. Érdemes ezeket a textileket árnyékos helyen tárolni és csak akkor kitenni, amikor valóban használjuk őket, mert akármennyire is kültérre vannak tervezve, a nap kiszívja a színüket, és kifakulnak.

grill-takaritas

 

Éljen, itt a grillszezon!

Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy egymást érik a kertekben, teraszokon megrendezett baráti összejövetelek. Délutánonként mindenhonnan grillezett ételek illata száll, esténként pedig a tábortűz és sült szalonna csábítja az éhes vendégeket. Másnap meg takaríthatjuk a grillrácsot és a nyársakat, ami nagyon nem hálás munka… Próbáljuk ki az 1:1 arányban vízzel kevert szódabikarbónát! Amikor egyenletes, kenhető masszát kaptunk, vigyük fel a grillrács felületére és hagyjuk rajta egy ideig. Ha már úgy látjuk, hogy szárad, töröljük le, majd alaposan öblítsük le langyos vagy meleg vízzel. Hagyjuk megszáradni és már szervezhetjük is a következő kerti partit. Csak legyen elegendő jégkockánk is hozzá!

 

Ajánljuk még:

Az aszpartámtól hízunk, a lukumával elűzzük a depressziót – különbségek az édesítők világából

A csomagolt élelmiszerek egy meghatározó része tele van mesterséges adalékanyagokkal, és ez alól az édesítőszereket tartalmazó készítmények sem kivételek. Ezek az édesítőszerek szintetikus cukorhelyettesítők, amelyeket azért adnak az ételekhez és italokhoz, hogy édes ízt kölcsönözzenek nekik, hogy a hatás intenzívebb legyen. A fogyasztók egy bizonyos szegmensének szempontjából nagy előnyük, hogy nem tartalmaznak plusz kalóriát, így ideálisak lehetnek azok számára, akik például fogyni szeretnének.

 
X
Már követem az oldalt