Aktív

5 könnyű DIY-dekoráció a nyári szezonra: egyszerű és nagyszerű kültéri díszek

A túldíszített őszi-téli szezon után talán jólesik kicsit visszafogottabbra venni a lakberendezést, de kár lenne kihagyni a teraszok és nyitott lakásbalkonok nyári dekorálását. Mutatok öt egyszerű ötletet, ha idén te is belevágnál!

Nyári lampionok, koszorúk, agyagkaspóba bújtatott vízesések... Őszinte leszek, mióta a Pinterest a barátom, komplett listám van a kertbe tervezett DIY (csináld magad) alkotásokról. A szezonális dekorálás azonban kissé költséges hobbi, ezért igyekszem minél több másodkézből szerzett vagy a természetben ingyen fellelhető alapanyagot használni, és magam megcsinálni, amit csak tudok.

Mi szerepel például a képzeletbeli listámon?

1. Befőttesüvegekből készített égősor

Az amerikai családi filmek állandó vidéki szereplője ez a nagyon egyszerű, de mutatós dekoráció: hol a terasz tetején fut végig, hol egy hatalmas fáról lógnak alá a világító üvegek... Mindenhol szemet gyönyörködtető. Talán nem a legsablonosabb uborkás üvegből érdemes készíteni, hanem egy fokkal különlegesebb lekvárosból, raffiával átkötve vagy szalaggal díszítve, a lehetőségeknek tulajdonképpen csak a fantázia szab határt. Ha nincs lehetőségünk áramhoz csatlakoztatni az üvegekhez rögzített égősort, elemes változat vagy mécsesek is szóba jöhetnek, bár utóbbi kétségkívül extra munkával jár.

karácsonyi égők befőttes üvegben

 

2. Virágokkal díszített koszorú

Aki télen feldíszíti a bejárati ajtaját, annak nem árt nyáron is kiakasztania valamit az üresen árválkodó kampóra – miért ne lehetne az egy gyönyörű, színes virágokkal teletűzdelt koszorú?

Babarózsa, levendula, estike, mind illik egy koszorúra. A kertes házban élők persze némi előnyt élveznek, mert komplett virágtengert ültethetnek az udvarra, így ha van kedvük, akár minden héten friss koszorút készíthetnek az elhervadt ellen (nyilván ez esetben is érdemes kis vizestartályt dugni a virágok szárára), ugyanakkor léteznek strapabíróbb növények is. A borostyán vagy levendula sokáig bírják, kiszáradnak ugyan, de nem hervadnak el, és nem potyognak le, így a lakásban élőknek sem kell lemondaniuk a nyári virágkoszorúról.

koszorú

 

 

3. A tengerparti stílus

A májusi-júniusi langymeleg beköszöntével a legtöbb lakberendezési boltban megjelennek a tengerészkék, beach-mintás, távoli tengerparti hangulatot idéző kiegészítők, általában jó drágán. Nos, nem akarom azt állítani, hogy ez a stílus teljes mértékben leutánozható csupa otthon fellelt holmiból, mert kagylót nemigen találunk az utcán, de itt is próbára tehetjük a kreativitásunkat. Turiban beszerzett csíkos anyagból akár kézzel is varrhatunk díszpárnát, a Marketplace-en biztosan akad egy-két fonott kosár, néhány lécből pedig készíthetünk egy tengerparti üdvözlőtáblát vagy fogast. A lényeg, hogy minél több dolog legyen, kék, zöld vagy koptatott fehér, hiszen ezek a beach-stílus fő színei.

kagyló és csigák

 

4. Fűszernövényes kispolc

A nyári dekorálás kapcsán összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, erre tökéletes lehetőséget ad nekünk a fűszernövények felhasználásával készült bármilyen dekoráció. Én elsősorban egy teraszra vagy városi balkonra szánt létrapolcban gondolkodom, ahol két-három sorban helyezhetjük el a konyhában használt fűszereket, a bazsalikomtól kezdve az oregánón át a kakukkfűig.

A legköltséghatékonyabb házi megoldás talán az, ha szerzünk valakitől egy raklapot, fekete krétafestékkel húzunk rá egy-egy sávot, majd minden fakkhoz felírjuk az adott fűszer nevét, és indulhat az ültetés!

létra és növények

 

 

5. Nyári asztali dekoráció

Az ebédlő valószínűleg központi szerepet kap a legtöbb család életében, miért ne dobnánk hát fel kissé az étkezések hangulatát a nyár közeledtével? A forró hónapokban a vidám színek a nyerőek: horgolj vastag sárga fonalból poháralátétet, fess be pasztellzöld krétafestékkel néhány konzervdobozt és tégy bele virágokat, köss rózsaszín szalagokat a szék támlájára.

kerti asztal

 

 

Már követem az oldalt

X