Ezek a legfinomabb babfajták – neked melyik a kedvenced?

Kert

Ezek a legfinomabb babfajták – neked melyik a kedvenced?

Egyetlen konyhakertből sem hiányozhat a nyár közepén zsenge terméseit ontó bab, melynek rengeteg fajtájából válogathatunk. Minden gazdasszonynak megvannak a kedvencei, ahogy mindegyik fajtának az előnyei is – termesztés és felhasználás szempontjából mérlegelve. Mutatjuk a vetőmagként is kapható legkedveltebb bab fajtákat. A ti kertetekben melyikek teremnek?

Azok a gyönyörű karósbabok!

Kezdjük a legmutatósabb fajtákkal, a karósbabokkal! Kertünk dísze késő őszig, a teljes betakarításig a baboknak előkészített támrendszer, melyet kecses indáikkal gyorsan birtokba vesznek a korán vethető karós babok. Érdemes tehát már vetéskor kialakítani számukra a növekedéshez és terjeszkedéshez ideális körülményeket.

A Lingua di foco 2 nevű, késői érésű karósbabot kifejezetten hobbikertészeknek ajánlják a szakemberek, hiszen odafigyelést, törődést igényel, de azt meg is hálálja – nem csak látványával. 2-3 méter magasra is megnő, jellegzetes cirmos babszemeket érlelő hüvelyei tejes- vagy kifejtőbabnak és szárazbabnak egyaránt alkalmasak. Frissen a legfinomabb, de zsenge terméséből fagyasztóban is tárolhatunk későbbi felhasználásra. 

Virágzás idején magas páratartalomra van szüksége, ezért rendszeresen locsoljuk, különben elhullatja virágait! Rendszeres öntözéssel nagyobb szemű magokat érlel.

Fotó: Unsplash / Monkgogi Samson 

Talán az előbbinél is többen ismerik a futó- vagy karósbabok közül a Supermarconi fajtát. Jellegzetes világoszöld, lapos hüvelye szálkamentes, kiadós és puha termés: átlagosan 2,5 cm szélesre és 24 cm hosszúra nő. A nagyon korai érésű, gyorsan növekedő Supermarconira is igaz, hogy már vetéskor karózni kell ahhoz, hogy gyors fejlődésében megtalálja a növekedéshez szükséges teret és fényt, illetve virágzás idején rendszeresen kell locsolni, hogy megfelelően kössenek a virágok. 

Borbás Marcsi így termeszti a Supermarconit:

Bokrosodó zöldbabjaink

Öröm nézni, ahogy ilyentájt a korai fajták már egyre dúsabb bokrokban nőnek, némelyikük mutatja is fejlődő termését! A korai érésű, bőtermő kifejtő tarkabab, a Taylor fészekbe ültetve 40-45 cm magas bokrot növeszt, hüvelyei és szemei pedig piros-drapp cirmosak. Nagyon finom fejtett babként levesnek, főzeléknek, babos krémeknek, teljes érésű termését pedig szárazbabnak tegyük el, télire. 

Amennyiben szárazbabként szeretnénk felhasználni, kifejtés után tegyük 48 órára a mélyhűtőbe: ezzel megelőzzük a zsizsikesedést!

Hasonlóan kiadós, még korábban érő (júniustól szeptemberig szedhető), ám rövidebb tenyészidejű, sárgahüvelyű bokorbab fajta a Sonesta, melyet főként szálkamentes terméséért kedvelünk. 12-13 cm-es hüvelyei aranysárgák, magja fehér, terméshozama pedig igencsak bőséges. Jó stressztűrő képességű fajta, és a betegségekkel szemben is igen ellenálló.

Fotó: Pixabay / Ann Quasarano 

Fészekbe és sorba vetve is szereti a kertben. Szedni folyamatosan érdemes: amikor érik, naponta érdemes begyűjteni a még roppanó, érett aranyló hüvelyeket.

Fagyasztás előtt érdemes blansírozni és hideg vízzel lehűteni.

A Sonesta zöldhüvelyű társa a korai érésű ceruzabab, a Sintra. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik és ugyanabban az időszakban terem, mint a sárga hüvelyű Sonesta, és ezt a fajtát is bő terméséért, roppanós hüvelyeiért szoktuk szeretni. Érdemes folyamatosan figyelni, hogy a zsenge terméseket időben begyűjthessük, majd blansírozás és hideg vizes hűtés után fagyaszthassuk, ha nem fogyasztjuk el azonnal.

Fotó: Pixabay / Conger Design 

Igazi különlegesség a bokorbabok családjában a rendszerint július-augusztusban szedhető Purple Queen, melynek szálkamentes sötétlila hüvelye 15 cm hosszúra nő. Gömbölyű hüvelyei főzéskor színüket váltják: zöldes árnyalatot kapnak. Az egyik legfinomabb bokorbab, ráadásul folytontermő, ezért bátran tervezzünk vele a nyári menüben! Vetéskor sorokban és fészekben is gondolkodhatunk, később, virágzása idején pedig gondoskodjunk a bőséges vízellátásról, hogy segítsük a termések kifejlődését!

Kissé ívelt formája és sárga hüvelye van a középkorai, kifejezetten bőtermő Dior ceruzababnak, amelynek hatalmas előnye, hogy magas a hőtoleranciája és az ellenállóképessége olyan betegségekkel szemben, mint a babféléknél gyakori baktériumos paszulyvész, babfenesedés vagy bab mozaik vírus. Júniustól augusztusig érleli aranysárga terméseit, melyeket akkor érdemes szedni, mikor hosszanti növekedésük befejeződött és még roppanós, zsenge a hüvelye. Amit nem használunk fel azonnal, blansírozás és hűtés után a mélyhűtőben tárolhatjuk.

Fotó: Unsplash / Tijana Drndarski  

A zöldbab azért is hálás társunk a nyári konyhában, mert rengeteg féle formában tudjuk elkészíteni. A klasszikus recepteken túl például savanyúságnak is kiváló. Mutatjuk a kovászolt bab receptjét:

Hagyományosan a bab az egyik legmegbecsültebb hüvelyes volt a paraszti gazdaságokban, hiszen magas fehérjetartalmával és volumenével egész évben kiszámítható tápanyagforrásul szolgált a nehéz munkák idején, de télen is. A szárazbabból készült tört paszulynak és csülkös bablevesnek nincs párja, de hús nélkül, főzelékként is megállta a helyét. Jelentőségét talán az is érzékelteti, hogy az egyik legfontosabb zsidó étel, a szombati sólet alapanyaga, tehát termesztése és fogyasztása nemcsak a magyarok körében népszerű.

A cikk megjelenését a Rédei Kertimag Zrt. támogatta.