
Azok a gyönyörű karósbabok!
Kezdjük a legmutatósabb fajtákkal, a karósbabokkal! Kertünk dísze késő őszig, a teljes betakarításig a baboknak előkészített támrendszer, melyet kecses indáikkal gyorsan birtokba vesznek a korán vethető karós babok. Érdemes tehát már vetéskor kialakítani számukra a növekedéshez és terjeszkedéshez ideális körülményeket.
A Lingua di foco 2 nevű, késői érésű karósbabot kifejezetten hobbikertészeknek ajánlják a szakemberek, hiszen odafigyelést, törődést igényel, de azt meg is hálálja – nem csak látványával. 2-3 méter magasra is megnő, jellegzetes cirmos babszemeket érlelő hüvelyei tejes- vagy kifejtőbabnak és szárazbabnak egyaránt alkalmasak. Frissen a legfinomabb, de zsenge terméséből fagyasztóban is tárolhatunk későbbi felhasználásra.
Virágzás idején magas páratartalomra van szüksége, ezért rendszeresen locsoljuk, különben elhullatja virágait! Rendszeres öntözéssel nagyobb szemű magokat érlel.

Talán az előbbinél is többen ismerik a futó- vagy karósbabok közül a Supermarconi fajtát. Jellegzetes világoszöld, lapos hüvelye szálkamentes, kiadós és puha termés: átlagosan 2,5 cm szélesre és 24 cm hosszúra nő. A nagyon korai érésű, gyorsan növekedő Supermarconira is igaz, hogy már vetéskor karózni kell ahhoz, hogy gyors fejlődésében megtalálja a növekedéshez szükséges teret és fényt, illetve virágzás idején rendszeresen kell locsolni, hogy megfelelően kössenek a virágok.
Borbás Marcsi így termeszti a Supermarconit:
Bokrosodó zöldbabjaink
Öröm nézni, ahogy ilyentájt a korai fajták már egyre dúsabb bokrokban nőnek, némelyikük mutatja is fejlődő termését! A korai érésű, bőtermő kifejtő tarkabab, a Taylor fészekbe ültetve 40-45 cm magas bokrot növeszt, hüvelyei és szemei pedig piros-drapp cirmosak. Nagyon finom fejtett babként levesnek, főzeléknek, babos krémeknek, teljes érésű termését pedig szárazbabnak tegyük el, télire.
Amennyiben szárazbabként szeretnénk felhasználni, kifejtés után tegyük 48 órára a mélyhűtőbe: ezzel megelőzzük a zsizsikesedést!
Hasonlóan kiadós, még korábban érő (júniustól szeptemberig szedhető), ám rövidebb tenyészidejű, sárgahüvelyű bokorbab fajta a Sonesta, melyet főként szálkamentes terméséért kedvelünk. 12-13 cm-es hüvelyei aranysárgák, magja fehér, terméshozama pedig igencsak bőséges. Jó stressztűrő képességű fajta, és a betegségekkel szemben is igen ellenálló.

Fészekbe és sorba vetve is szereti a kertben. Szedni folyamatosan érdemes: amikor érik, naponta érdemes begyűjteni a még roppanó, érett aranyló hüvelyeket.
Fagyasztás előtt érdemes blansírozni és hideg vízzel lehűteni.
A Sonesta zöldhüvelyű társa a korai érésű ceruzabab, a Sintra. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik és ugyanabban az időszakban terem, mint a sárga hüvelyű Sonesta, és ezt a fajtát is bő terméséért, roppanós hüvelyeiért szoktuk szeretni. Érdemes folyamatosan figyelni, hogy a zsenge terméseket időben begyűjthessük, majd blansírozás és hideg vizes hűtés után fagyaszthassuk, ha nem fogyasztjuk el azonnal.

Igazi különlegesség a bokorbabok családjában a rendszerint július-augusztusban szedhető Purple Queen, melynek szálkamentes sötétlila hüvelye 15 cm hosszúra nő. Gömbölyű hüvelyei főzéskor színüket váltják: zöldes árnyalatot kapnak. Az egyik legfinomabb bokorbab, ráadásul folytontermő, ezért bátran tervezzünk vele a nyári menüben! Vetéskor sorokban és fészekben is gondolkodhatunk, később, virágzása idején pedig gondoskodjunk a bőséges vízellátásról, hogy segítsük a termések kifejlődését!
Kissé ívelt formája és sárga hüvelye van a középkorai, kifejezetten bőtermő Dior ceruzababnak, amelynek hatalmas előnye, hogy magas a hőtoleranciája és az ellenállóképessége olyan betegségekkel szemben, mint a babféléknél gyakori baktériumos paszulyvész, babfenesedés vagy bab mozaik vírus. Júniustól augusztusig érleli aranysárga terméseit, melyeket akkor érdemes szedni, mikor hosszanti növekedésük befejeződött és még roppanós, zsenge a hüvelye. Amit nem használunk fel azonnal, blansírozás és hűtés után a mélyhűtőben tárolhatjuk.

A zöldbab azért is hálás társunk a nyári konyhában, mert rengeteg féle formában tudjuk elkészíteni. A klasszikus recepteken túl például savanyúságnak is kiváló. Mutatjuk a kovászolt bab receptjét:
Kovászolt zöldbab
A frissen termő zöldbabból sem csak főzelék készülhet!
Hagyományosan a bab az egyik legmegbecsültebb hüvelyes volt a paraszti gazdaságokban, hiszen magas fehérjetartalmával és volumenével egész évben kiszámítható tápanyagforrásul szolgált a nehéz munkák idején, de télen is. A szárazbabból készült tört paszulynak és csülkös bablevesnek nincs párja, de hús nélkül, főzelékként is megállta a helyét. Jelentőségét talán az is érzékelteti, hogy az egyik legfontosabb zsidó étel, a szombati sólet alapanyaga, tehát termesztése és fogyasztása nemcsak a magyarok körében népszerű.