Kert

Egynyári virágok: sírig tartó szerelem, vagy örökre hátat fordítasz a kertészkedésnek

Pontos, de mégis kicsit lohasztó a megnevezés: egynyári virág. Mert már amikor elülteted, benne van az elmúlás pillanata. És éppen ez a szép is bennük: az a pár hónap, amíg veled vannak, amíg kibontakozik szépségük, beragyogják a kertet – és az első faggyal véget is ér diadalútjuk. E kérészéletű virágrengetegből a kedvenceimet mutatom be, itt az idő, hogy a földbe kerüljenek az egynyári növények!

Begónia, a mindignyíló

Van, ahol szőlővirágnak (Begonia sempervirens) nevezik ezt a hálás növényt, ami laza, tápanyagban gazdag talajt kíván, és bátran ültethetjük napsütötte ágyásba vagy balkonládába is. A hidegre érzékeny, ezért a kiültetésével mindenképp várjuk meg a fagyosszentek elmúlását! A kis palánták sérülékenyek, levelei könnyen törnek, ezért finoman nyúljunk hozzájuk. Fehér, rózsaszín és piros vagy bordó virágokkal díszít, és a levélzet színe szerint is a zöld szép árnyalataiból válogathatunk.

Bársonyvirág, aki büdöske névre is hallgat

Aki igénytelen, esőben is ragyogó virágot szeretne, annak a legjobb választás a büdöske (Tagetes). Élénksárga színével minden virágágyásból kitűnik, és zöldségesben is helye van, mint köztesnövény a répa, a petrezselyem, a hagymafélék között, mert gyökere olyan vegyületet bocsát ki, amely sokféle kártevőt elűz.

Napsütötte, meleg balkonra válogathatunk a törpe fajtákból, a fagyokig ontják majd virágaikat, de ehhez az elszáradt virágokat szorgalmasan el kell távolítani. A magasabb, teltvirágú fajták közt a sárga árnyalataiban tobzódhatunk, más és más büdöske-illattal társítva. Szirmaival salátákat, zöldségételeket ízesíthetünk.

Illatos mézike

Ha szeretnénk a virágaink közé olyat, ami az első pillanattól odavonzza a hasznos rovarokat, akkor a mézillatú, apróvirágú illatos ternyét (Lobularia maritima) ültessük el. Ez a szelíd megjelenésű, messziről illatozó virág egy remek talajtakaró, nagyon jól mutat színes, nagyobb virágú egynyáriak társaságában. Talajban nem válogatós, és kezdő balkonkertészek is örömüket lelik a finom, nőies virágban.

Gyógynövény a balkonládában: körömvirág

Ma már hozzájuthatunk törpe növekedésű körömvirághoz, ami jó hír a balkonkertészeknek, hiszen ennek a pompás gyógynövénynek ezt a faját ((Calendula) ott is nevelhetjük. Szereti a napot, de nagyon fontos, hogy minél nagyobb dézsába, ládába ültessük, hogy gyökereinek elegendő helyet biztosítsunk, és minél kevésbé melegedjen át a föld a kánikulában. Magról is könnyen vethető, tehát érdemes magunknak is magot fogni a legszebb példányokról! Az elvirágzott szárakat mindig távolítsuk el, így serkentve a növényt újabb és újabb virágzásra.

Ha nyár végére elszáradna, vágjuk vissza, hogy a csapadékos ősz folyamán újra kihajtson, hisz akár -5, -6 fokot is túlél – nálunk friss virága olykor decemberben is szedhető. Nemcsak gyógyteába, kenőcsbe használhatjuk, de a szirmokkal salátát, zöldségpástétomot, gombaételeket ízesíthetünk.

Színes tölcsérek, a petúnia

Balkonládába való csüngő virágözön, gyönyörű látvány, akár magában, akár futómuskátlival karöltve. A fehér petúniák (Petunia) legtöbbször illatosak, édes nektárral teltek, régen faluhelyen a gyerekek kiszopogatták belőle a finom nedüt. Petúniát az ültessen, aki szeret sokat foglalkozni a növényekkel, mert csak akkor lesz pazar a látvány, ha nap mint nap eltávolítjuk az elvirágzott hajtásokat, és rendszeresen tápoldatozzuk.

Napimádó verbéna

Szárazságtűrő, színes és szeretetreméltó az egynyári verbéna (Verbena x hybrida). Balkonládába vagy ágyásszegélynek tökéletes választás. Gyönyörű színei vannak, jól kombinálhatjuk más virágokkal is – de nagyon jól mutat az egybefüggő, pasztell verbéna-szőnyeg is. Ha elvirágzott, vágjuk vissza akár egyharmad részéig, és újra virágot fog bontani. A nyár folyamán kétszer érdemes pótolni a felhasznált tápanyagokat a földből.

Sarkantyúka, a salátavirág

Néhol pücüllőnek vagy kapucinusvirágnak is nevezik ezt a kellemes küllemű egynyári növényt (Tropaeolum majus). Magról érdemes vetni, akár a bokrosodó, akár a futó fajtát. Ez utóbbival beboríthatunk egy egész kerítést vagy egy csinos állványt, ami egész nyáron ékessége lesz a kertnek. Fagyérzékeny, ezért a vetéssel várjunk májusig, és csodájára fogunk járni, milyen gyorsan szökken szárba! Kellemesen csípős aromájú virágait és leveleit salátába tehetjük, de ha nem szedjük le a virágokat, hagyjuk megérni a magot, és gyűjtsük össze, hogy biztosítsuk általa a jövő évi sarkantyúka-szükségletet.

+1 egynyári növény, aminek nagyon fog örülni mindenki

A kakassarkantyú (Plectranthus) nevet viselő, apró, fogazott és fehérszélű zöld levelekkel díszítő egynyári növény, aminek virága pici, lilás, kissé jelentéktelen. Köztes növényként jól mutat minden balkonládában, de amiért mi nagyon szeretjük: kellemes illata és szúnyogűző hatása miatt! Az ablakokban kerülő muskátlis ládákból ki nem maradhatna. Könnyű vele bánni, és ha jól megy sora, akár félméteres indákkal omlik lefelé.
Ha mindezek után inkább magaságyásra vágynál, megmutatjuk, hogy kezdj neki! 

 

Már követem az oldalt

X