Kert

Az egyiptomiak tisztelték, Monet lefestette, mi megettük – mindent a tündérrózsáról

Akinek van kerti tava, bizonyára ültet bele tündérrózsát. És van, akit ennek a különleges növénynek a látványa ihlet meg annyira, hogy kicsi kerti tavat létesítsen a kertjében. A természetes élőhelyen előforduló vízililiomok hálás fotótémák, de ha csak rövid ideig is elnézegetjük, ahogy ringanak a vízen, már megnyugodhat a lelkünk. Várhatunk ennél többet egy kerti virágtól? 

A fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) a tündérrózsafélék családjába tartozik, legalább 45 féle fajtáját jegyezték le, aminek egy része termesztett dísznövényként kapható. Nevét a görög mitológiából ismert nimfákról kapta. Élete egészen másmilyen, mint a megszokott dísznövényeké, hiszen a vízben él csak meg: a víz alatt, az iszapban található a rizómája, vagyis a gyöktörzs, amelyből indul a levélnyele, illetve virágkocsány. Ezek addig igyekeznek felfelé, míg a vízfelszínt el nem érik, így akár 3-4 méteresre is megnőhetnek. Amint felér a levélnyél a fényre, kibontja hatalmas, kerekded, mélyen bevágott vállú leveleit, amik aztán szétterülnek a víz felszínén. Ez aztán nem csupán kellemes látványelem egy tóban, de fontos szerepet játszik a víz tisztán tartásában is, ugyanis beárnyékolják a víz felszínét, ezáltal csökkentik az algásodást.

Júniustól nyújtóznak a fényre a virágkocsányok is: amint a bimbó eléri a víz felszínét, elkezd kinyílni. A spirálban nyíló fehér szirmok közt bújnak meg a sárga porzók. A teljes szépségükben kinyílt illatos virágokban néhány napig gyönyörködhetünk – estére ezek is becsukódnak – majd elhervadva a víz alá buknak. Mivel azonban szeptemberig folyamatosan kandikálnak elő az újabb és újabb bimbók, hónapokig lehet részünk a tündérrózsák szemvidító, léleknyugtató látványában.

Emellett a kerti tóba ültetőkosárba vagy nagy műanyag zöldséges ládába ültetett növényeket is elhelyezhetünk. Legalább fél-egy méteres vízmélység szükséges ahhoz, hogy a növények szépen tudjanak fejlődni, szépségük kiteljesedjen. Egyszerű kerti földet kíván, amely tetejét apró kavicsokkal érdemes beborítani.

A fehér tündérrózsával a természetben tavakban, holtágakban, tápanyagban gazdag, iszapos álló- vagy csak nagyon lassan folydogáló vizekben találkozhatunk. Régebbi időkben

a növény minden részét: levelét, szárát, virágát egészen apróra vágva és megfőzve, megpárolva fogyasztották.

Ma ne próbálkozzunk ilyesmivel, mert védett növény, eszmei értéke 5000 forint!

A fehér tündérrózsához hasonló, színes változatok nálunk nem őshonosak, ezekre legtöbbször melegvizű élőhelyeken bukkanhatunk. Lovassy Sándor a XIX. század végén próbálta meghonosítani az indiai vörös tündérrózsát a Hévízi tóban, és sikerrel járt: a színes virágok azóta is jól érzik magukat a hévforrások által táplált természetes tóban, a gyógyulni, pihenni vágyók pedig örömmel fürdőznek a virágok között. A tó lefolyása, a Hévíz patak még különlegesebb élővilágú hely, ahol együtt élnek a tóból „megszökött” indiai vörös tündérrózsák a védett kisvirágú fehér fajtákkal. Köztük sok-sok olyan állat talált pompás életteret, amik máshol csak igen ritkán, vagy egyáltalán nem élnek meg. Ilyen az evezőlábú rák, ami szabad szemmel talán nem is látható, de van itt kisméretű hévízi vadponty és szúnyogűző fogasponty is. A tündérrózsa levelein olykor kockás siklók sütkéreznek: tőlük ijedhet meg olyan nagyon a hozzám hasonló láblógató, aki az ázsiai halpedikűrhöz hasonlóan fogaspontyokkal csipkedteti a lábát.

 
Rózsakunyhó
A tündérrózsát az ősi egyiptomi kultúrában az élet szimbólumaként tisztelték.

Virágait mámorítónak tartották, afrodiziákumként alkalmazták. A népi gyógyászat a fehér tündérrózsa főzetét nyugtató, hasfogó, vérnyomáscsökkentő hatása miatt javallotta, külsőleg pedig bőrproblémákat, sebeket, égési sérüléseket gyógyítottak vele.

A nagy francia festő, Monet legalább 250 vásznat festett meg egyik kedvenc virágával, a tündérrózsával. Monet szenvedélyes kertész volt, kertje múzsája volt több évtizeden keresztül. Ebből az időből származnak vízililiomos festményei, amelyeken feltűnik a kert egy-egy pici részlete, a tavon átívelő kecses híd. Öröm elgyönyörködni a vízen ringó virágok tükröződéseinek vibrálásán, a mesterien megfestett nyugodt, ám mégis sokat sejtető vízfelületeken. A fehér virágok egyes képeken kicsit kékesbe hajlanak – a művész élete vége felé szembetegséggel küszködött, ennek következtében már nem érzékelte tökéletesen a színeket, részben talán ettől is lettek képei oly egyedien megkapóak. Ugyan nem rózsaszín szemüvegen át tekintett a világra, de oly színben tárta elénk, amely egy tündéri mesevilágba ringat el a mai napig, tündérrózsákkal, sőt, még azok nélkül is.

Ajánljuk még:

TOP 5 STRAND BUDAPEST KÖZELÉBEN, HA NEM MENNÉL A BALATONIG EGY CSOBBANÁSÉRT

EGY VIRÁG, AMIT A TUDÓSOKNAK SEM SIKERÜLT MEGÉRTENI – MINDENT A NAPRAFORGÓRÓL

SZÜRET, ÖNTÖZÉS, MÁSODVETÉS ÉS MÉG SOK MÁS – EZEK A LEGFONTOSABB KERTI TENNIVALÓK 

Levendula a szelfin túl: így használd főzéskor, sütéskor
Itt a nyár, egyre több helyen lilák a domboldalak – aki teheti, levendulaszüretre indul – vagy legalább egy szelfi erejéig elmerül a levendulásban. Joggal tart igényt e jeles növény a népszerűségre, hiszen szépséges, látványa is megnyugtató, gyógyhatása bizonyított, és a szépségápolásban, a kozmetikában is „jeleskedik”. Vannak, akik csupán „molyirtónak” tartják, mások a fűszerek közé, a konyhába is beviszik.

 

Már követem az oldalt

X