Kert

Ezer bajra jó gyógynövény: mindent a clitoria ternatearól

Megismerkedésünk is különleges volt. Távol-keletre szakadt másodszülöttemtől érkezett, kis csomagban. „Forrázd le, és meglátod” – ennyi volt az üzenet hozzá. Tágra nyílt szemekkel néztem, csodáltam a kékséget. Miután egy applikáció segítségével beazonosítottam, örök barátságot kötöttünk a pillangóborsóval, azaz a kék varázsvirággal.

Mi a pillangóborsó?

Kelet-Ázsiából, Thaiföldről származik a növény, ott előszeretettel használják dekorációnak, koktélokhoz, rizshez. Latin neve, a Clitoria ternatea, utal arra, hogy a virág formája némiképp hasonlít a női nemi szervre.

Az Ázsiában őshonos kúszónövény nemcsak a trópusi kertek ékessége, de ehető virág is.

A hagyományos kínai orvoslás ugyanúgy nagy figyelmet szentel a pillangóborsó virágának, ahogyan az ayurvédikus gyógyítás is. Fogyasztása gyulladáscsökkentő, májregeneráló hatású, javítja a hangulatot, csökkenti a depresszió kockázatát. Jó hatással van az idegrendszerre, a bélműködésre – hogy csak a legfontosabbakat emeljem ki a gyógyhatásai közül. Tehát egy igazán nagyszerű gyógynövény is a szépnevű pillangóborsó.

 

Hogy fogyasszunk pillangóborsót?

Idehaza leggyakrabban teaházakban találkozhatunk vele, bár keresni érdemes, mert a szárított, sötétkék színű virágok nem nagyon tűnnek ki a többi teafű és teavirág közül, hiszen nem illatoznak messziről.

De csak forrázz le egy csészében 3-4 virágot! Ha teheted, hőálló üvegedényt válassz, aztán nézd a csodát! A tea először világoskékké válik, majd ahogy múlik az idő, úgy lesz egyre intenzívebben kék. Mire kihűl, felveszi a tinta színét. Adj hozzá citromlevet: ha vékony sugárban csorgatod, részese leszel a színek gomolygó átváltozásának. A pillangóborsó, akár egy fito-kaméleon, halványlilába öltözik.

 

Kék ital, kék rizs, kék bodzazselé

A kék varázslat legtöbbször élvezeti értéke miatt hozza lázba a gasztrokalandorokat. A színváltós teán és üdítő italon kívül készülhet halványkék „latte” – természetesen növényi tejjel.

Kipróbáltam a halványkék bodzazselét is. A gyönyörű szín a citrom hiánya miatt persze nem hozta ki a bodza igazi ízét. Ezen úgy segítettem, hogy egy desszertbe egybeálmodtam a kéket és a citromosat, két rétegben. Így egybekanalazva különlegesen izgalmas ízkombináció érkezik a szádba. Ha pedig úgy döntenél, a zselé hozza azt a jól ismert, dögös bodzaszörp-aromát, akkor a pillangóborsó virágaitól szép lilás árnyalatban fog tündökölni!

 

A kék rizs meghökkentő látvány elsőre. Lehet sós, és lehet tejberizs-szerű édes változat. Ez utóbbit növényi tejjel készítve, egészen varázslatos finomsággá komponálhatjuk. Nagyot dob rajta a kék cukormáz is!

A világhálón nemcsak a szárított virágot, hanem akár kék „latte” port is beszerezhetünk. Lehet magot is kapni, egynyári dísznövényként árulják. Ugyanakkor jómagam még nem láttam senkit, aki hazánkban sikerrel termesztette volna, hiszen merőben más éghajlatot kíván. Vagyis: ha szeretnél e kék csodában részesülni, vagy elkápráztatni a vendégeidet valami színes varázslattal, akkor irány egy jó teabolt!

Ajánljuk még:

Hoztam valamit a régi kertből – virágnyelven bontakozó életet

A virágkóstolókon az asztalon láthatatlanul ott van a biodiverzitás, a tradíció és az innováció, az ökológiai szemlélet, a nem-növekedés, a rendszerben gondolkodás, a fenntarthatóság. Azon vagyok, hogy ezt virágnyelvre fordítsuk, és megérezzük, megérthessük a virág valódi lényegét. Személyes vallomás következik: a kertet választottam és a könyvtárszobát – így teremtettem kerek világot szavakból és virágokból.

 

Már követem az oldalt

X