Kert

7 feladat, amit ne mulassz el az őszi kertben

A nagy nyári munkálatokat és szüretet követően a kert valahogy olyannak tűnik, mint az esküvős ház lakodalom után; még ott érződik az ünnep öröme, a poharak az asztalokon, az imént még a zenekar is játszott, azonban most sehol egy lélek, a nyitva hagyott ablakok függönyei tompán szólva lobognak a hajnali szélben. Most a pihenés ideje jön, előtte azonban rendet kell tenni, hogy a következő menyasszonyt is méltó mód fogadhassuk majd a tavaszon.

Az őszi rendrakást sokan a kert télire való felkészítéseként szokták említeni, tapasztalatom szerint valójában inkább a tavaszi munkálatokat könnyítjük meg vele, nem is kis mértékben! Télen valahogyan lelassul az idő, a vége felé már fájdalmasan húzódik-halasztódik a hidegség, hogy aztán egy reggel váratlanul teljes erejével robbanjon majd be a kikelet. Olyankor aztán az ember kapkodhat, ha utol akarja érni a teljes erejével életet hirdető kertjét! Nagy segítség, ha rend van akkor!

A betakarítási munkálatok, a begyűjtött termények, gyümölcsök feldolgozása vagy éppen gondos és szakszerű betárolása igen gyakran kemény és emberpróbáló napokat, heteket jelentenek a gazdák számára. Nem csoda, ha az embernek nem sok kedve van utána azonnal visszatérni a parcellákba, hogy ami a nagy dandárban úgy maradt, azt rendbe simítsa.

Az esetlegesen fákon vagy alattuk maradt gyümölcsöket például mégis érdemes később összegyűjteni, mert múmiává száradva a tél során akár különféle kártevőknek is kiváló áttelelő helyet jelenthetnek. A gondos gazda azonban a kert egyéb lakóit is számon tartja: pár szem gyümölcsöt a madarak kedvéért talán mégis érdemes a fákon megtartani…

A gyógynövényes parcellákban sok esetben másod- vagy akár harmadnövedékekkel is számolni kell. Ez azt jelenti, hogy az adott növény a levágását követően újból és újból kihajt, így a nyár során többször is be tudjuk takarítani ugyanazt a parcellát. Gyógyhatását, illat- és ízintenzitását tekintve minden esetben az első tavaszi növedék a kiemelkedő, azonban ilyen-olyan módon a későbbieket is fel tudjuk használni. Ősszel azonban minden esetben javasolt a parcellákat megtisztítani, hogy a következő tavaszi növedéket ne az idei kórók közül kelljen majd kiválogatni.

Az évelő lágyszárú növényeket általában mélyen visszavághatjuk, de a fásodó szárúakat is érdemes lehet a kórósodó részek aljáig visszavágni. A levágott növényi részeket saját gazdaságunkban szinte minden esetben visszaterítjük a parcellákba, ezáltal is természet-szerű borítást biztosítva a talajnak, ami a fagyvédelem mellett a csapadék megtartását is segíti.

A nyáron használt szerszámokat ugyan könnyű lenne egyetlen mozdulattal a polcra hajítani, hosszútávú használhatóságuk megőrzése érdekében azonban érdemes őket is inkább gondosan téliesíteni! Amit lehet, érdemes először elmosni, majd szárazra törlést követően esetleg szalonnabőrkével vékonyan bezsírozni, miáltal a fém szerszámokat a rozsdásodástól is védeni tudjuk.

A csak nyáron használt motoros gépekből járassuk ki az üzemanyagot, hogy az ne álljon benne hónapokon keresztül. A kopó alkatrészeket gondosan nézzük át, tisztítsuk meg, vagy cseréljük ki őket. A tavaszi hirtelen időszakokban sokkal nagyobb feladat lesz az esetleges szerelés, mintha azt a lazább téli időszakban végezzük el.

Ha még nem tettük, tegyünk rendet az év során gyűjtött szaporítóanyagok, magok között is! Ne bízzuk a véletlenre: ha most még emlékszünk is, melyik ibrikbe melyik zöldség magját gyűjtöttük, feliratozás nélkül tavasszal könnyen bajba kerülhetünk!

 

Ajánljuk még:

Kedvenc fenyőink – érdemes gazdagítani velük az őszi kertet!

Méltóságteljesek, monumentálisak, formásak és csodálatos illatuk van – ezért szeretjük a fenyőféléket. Nemcsak valami egyedit visznek kertünk összképébe, hanem képesek megteremteni egy különleges atmoszférát: nélkülük talán nem is igazi kert a kert. Kedvenceink közül válogattunk.

 

Már követem az oldalt

X