Hős

A magyar csodaló, akit a mai napig nem sikerült túlszárnyalni – 16 érdekesség Kincsemről

A magyar csodakanca. A megállíthatatlan, a rettenthetetlen, a legyőzhetetlen. Egy különleges személyiség, még különlegesebb rigolyákkal. 147 évvel ezelőtt, március 17-én született Kincsem, a csodakanca, akinek a teljesítménye a mai napig felülmúlhatatlan. 

A 19. század végén futótűzként terjedt a világban Kincsem, a „Hungarian miracle” (azaz magyar csoda) híre. Csak így hívták, nem is a nevén, hanem „Hungarian miracle”-ként vonult be a világsajtóba. A szó legnemesebb értelmében volt legyőzhetetlen ló, mindenki tudta, kicsoda ő, és tisztában voltak azzal is, hogy nem a szerencsének köszönheti a sikerét. Ötvennégy versenyből ötvennégyet nyert meg, egyszer sem engedte, hogy a mének lesöpörjék a pályáról.

Kincsem történetét mindenki ismeri, életének érdekességeit azonban nem árt feleleveníteni. Íme, 16 tény Kincsemről, amit talán még te sem tudtál a magyar csodáról.  

  1. Kincsem 1874. március 17-én született Tápiószentmártonon, és tizenhárom évvel később, ugyanazon a napon vesztette életét kólikarohamban. Trénere, Hesp Róbert mindössze 39 nappal utána szintén elhunyt.
  2. Csak egyéves korában kapta meg gazdájától, Blaskovics Ernőtől az ikonikus Kincsem nevet.
  3. Blaskovich Ernőnek 1875-ben összesen hat-hét lova és hat csikója volt. Ezt soknak tartotta, ezért Kincsemet egyéves korában eladásra kínálta öt másik lóval együtt. Tulajdonképpen csak a szerencsén múlt, hogy Kincsem végül nála maradt, rajta kívül mind az öt lovat megvásárolta két gróf. 1876-ban döntött úgy, hogy elkezdi versenyekre felkészíteni.
  4. Kincsem kétévesen kezdett versenyezni, összesen négy éven át állt rajthoz hat különböző ország versenypályáján. Berlinben futotta az első versenyét 1876. július 21-én, az utolsót pedig Budapesten 1879. október 21-én.
  5. Kincsem legjobb barátja, a fekete-fehér, Csalogány nevű foltos macska nem legenda, hanem valóság: nélküle nem volt hajlandó versenyezni. A vele foglalkozók hamar rájöttek, hogy nemcsak Kincsemet kell eljuttatni a versenyekre, hanem barátját, Csalogányt is. Egy francia derby-n történt meg az az eset, amikor egy teljes személyzet kereste kétségbeesetten az eltűnt macska nyomát, Csalogány ugyanis úgy döntött a verseny előtti pillanatokban, hogy kóborol egy kicsit a boulogne-i kikötőben. Ugyanakkor más források Csalogányt lóként írják le, s azt állítják, ő volt Kincsem edzőpartnere.
  6. Nemcsak barátjára volt kényes, de az ivóvizére is: Badenben például egy teljes napig nem volt hajlandó inni a víz eltérő íze miatt. Az istálló személyzete végül egy kút vizét kínálta fel neki, amit nagy nehezen, de elfogadott.
  7. 1877-től kezdve egy „titkos hódoló” minden egyes verseny előtt ibolyacsokrot küldött Kincsemnek, amit a homlokszíjához kötöztek. A hódoló Blaskovich Bence titkos szerelme, Szabó Karolina volt.
  8. Kincsem élete során ötvennégy versenyből ötvennégyet nyert meg, még a hosszabb lépésű, nagyobb termetű méneket is könnyedén lesöpörte a versenypályáról.
  9. 1877-ben már annyira biztosak voltak a győzelmében, hogy a sportfogadás történelmében először, a második helyezettre fizették a legnagyobb nyereményt. 
  10. Egy alkalommal esett meg csupán, hogy holtversenyben ért célba 1878-ban Prince Giles The Firsttel együtt. Blaskovich ezt nem fogadta el, azonnal kérvényezte a verseny újraindítását. Végül hat hosszal győzött Kincsem.
  11. Amikor hatéves volt, lábainak ízületei már borzasztóan elkoptak, nem versenyezhetett tovább. Tenyészkancaként élte le hátralévő életét. 1882-ben született meg első csikója, Budagyönge, akit négy további utód követett: Olyan Nincs, Talpra Magyar, Kincsőr és Kincs. Mai napig él a vérvonala Németországban.
  12. Kincsem összesen 199165,5 forintot keresett a négy év versenyzés alatt. Összehasonlításképp: egy országgyűlési képviselő akkoriban 1800-2000 forint éves fizetéssel rendelkezett.
  13. 2007-ben egy kisbolygót is elneveztek róla, amit Sárneczky Krisztián fedezett fel. A Nemzetközi Csillagászati Unió nem fogadta el azonnal az elnevezést, mivel tilos volt állatról égitestet elnevezni. Később mégis kivételt tettek.
  14. Kincsem csontváza megtalálható a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban.
  15. Egyetlenegy könyv foglalkozik az életével, a dr. Fehér Dezső által írt A legendás Kincsem
  16. Mai napig nem sikerült überelni teljesítményét. Kincsem, a csodaló, úgy látszik, tényleg verhetetlen.

 Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT 

Nyitókép: wikimedia

Ajánljuk még:

A „vad gróf” szellemi hagyatéka ma is a nagybányai magyar közösségi élet kovásza – a Teleki Magyar Házban jártunk

A nagybányai Teleki Magyar Ház a Zazar parti város magyarságának szellemi központja: gróf Teleki Sándor egykori lakhelye ma igazi közösségi tér, pezsgő kulturális élettel. Híven őrzi azt a hagyományt, melynek letéteményese egykori tulajdonosa, a „vad gróf”, aki nyughatatlan természetével nagy társasági életet szervezett otthonában. Ezernyi történetet mesélnek itt a falak. Mi most csak egy rövid sétára vállalkoztunk, e nagyívű életpálya néhány fontos állomását érintve.

 

Már követem az oldalt

X