GolfÁramlat

Zöld favoritok – könyvek a környezetvédelemről minden korosztálynak

Lassan már nincs is olyan területe az életünknek, ahol ne tűnnének fel előbb-utóbb a környezetvédelem és a fenntarthatóság témakörei. Jól hangzó kifejezések, amelyek középpontjában egy élhetőbb jövő áll. Bár szépek a nagy szavak és az előretörő tervek, de ahhoz, hogy ezeket a gyakorlatba is átültethessük, közelebb kell hozni ezt a zöldebb, tudatosabb szemléletet minden korosztályhoz. Szerencsére bőven vannak olyan könyvek, amikkel művelődhetünk.

Az ismeretlen és nehezen átlátható sokszor megijeszt bennünket, és ez így van rendjén. Minden oldalról halljuk, hogy változásra van szükség, de talán pont azt hiányoljuk a legjobban, ami ezt előre lendítené: a megértést. Hogy megértsük, mi miért van, minek mi a következménye, és adott cselekedetünkkel milyen hatással vagyunk környezetünkre. Az ezzel kapcsolatos társadalmi kommunikáció sajnos gyerekcipőben jár, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő helyekről szerezzük be első fenntarthatósági impulzusainkat, ugyanis ez alapjában meghatározza a témához való hozzáállásunkat. 

Ebben igyekszem most segíteni. Olyan válogatást hoztam el a környezetvédelem, a tudatos mindennapok és a társadalmi együttműködés témaköreiben, amelyben minden korosztály és a legkülönfélébb látásmódok és életfilozófiák is megtalálják a nekik tetszőt. Laza, komolyabb és egészen komoly gondolatok – kicsik, felnőttek és idősek, a témával még csak ismerkedők és profi zöldítők is inspirálódhatnak a következő kötetekből. Jó szórakozást kívánok!

Mesés pillanatok nem csak gyerekeknek

Nem lehet elég korán kezdeni – ez az élet számos területén örök igazság. Nincs ez másként a tudatos mindennapokra nevelés esetében sem, hiszen gyermekeink a legfogékonyabbak az ismeretek gyűjtésére, a világ felfedezésére vonatkozóan. Érdemes tehát becsempésznünk mindennapjainkba a természet szeretetét és odafigyelni a körülöttünk élő világ szépségeire, hogy már a kezdetektől fogva őrizendő értékként tekintsenek környezetünkre.

Gyermekeim rajonganak Cserfes Rózi erdei kalandjaiért (Krumpach Erzsébet: Cserfes Rózi az erdőben), és csendes nyugalommal hallgatják Zelk Zoltán meséit a természetről (A tölgyfa születésnapja). Aggódva és tanulságokkal átszőve hallgatják Gréta, a bálna kalandjait (Andrea Gregusova: Gréta), és sosem értik, hogy engedhetjük meg, hogy Glóbi ennyire beteg legyen (Pászti Amina: Glóbi kalandjai).

 

A kicsit nagyobb gyermekek számára jó választás lehet a Mandl Péter által szerzett Sári és Nemszemétke című könyv, ahol megoldhatják azokat a problémákat, amelyeket mi felnőttek okoztunk. A könyv munkafüzet-mellékletében a mesekönyv szereplőihez kapcsolódó újrahasznosított tárgyak elkészítését is megtanulhatjuk. Egészen komoly témákat ölel fel a Beszélgessünk róla! sorozat. Az Éhezés és szegénység című könyv történetei még kisebb gyermekeimet is megérintették (Louise Spilsbury Hanane Kai: Beszélgessünk róla! Éhezés és szegénység), nagyfiam életszemléletére pedig kifejezetten nagy hatással voltak.

 

Exner Nika, Binges Viki és Virág Annamária: A víz című alkotása (Bolba-mesék) a bölcs bagoly segítségével kalauzolja el a kisebb és nagyobb gyermekeket a víz csodát rejtő világába, és megtanítja, hogy mennyire fontos számunkra a természet ezen ajándéka. Egészen szürreális élmény Jostein Gaarder Anna világa című művének elolvasása. 2082-t írunk, és Anna egy dühös kislánnyal, Novával társalog, aki Anna jövőbeli unokája. A könyvben képzelet és valóság, álom és realitás keveredik egymással, a szerző pedig felhívja olvasói figyelmét egy valós probléma komolyságára.

Hétéves kortól ajánlott a Bolygóvigyázók kézikönyve (Forgács Ildikó, Dózsa Tamás), és egészen kiskamasz korig élvezetes olvasmány lehet a Hulladék históriák (Bálint Mariann). Érdemes megismerkedni Gévai Csilla Nagyon zöld és Nagyon kék könyveivel is, ahol a fiatalok átfogó képet kaphatnak a környezetvédelemmel és a víz jövőjével kapcsolatban is. Az egyik személyes kedvencem pedig a Vagány természetjárók kézikönyve (T. Edward Nickens), ami nem kevesebb, mint 321 tippel látja el a felnövekvő generációkat azzal kapcsolatban, hogy igenis van élet a monitoron túl. Táborozás, túrázás, halászat, túlélés – igazi életre felkészítő könyv, érdemes beszerezni!

Hasznos tudás kortól függetlenül

Nagy favorit a családban Peter Wohlleben. A fák titkos élete egyszerűen letehetetlen, Az állatok érzelmi élete pedig kötelező kellene, hogy legyen mindenki számára. A nagyokat az erdei kalauz igazíthatja útba, de a kisebbekre is gondolt a szerző. Az Érted a fák beszédét? és az Érted az állatok beszédét? című kötetek minden ifjú polcán helyet kellene, hogy kapjanak. Vicky Chown és Kim Walker jegyzi a Természetes orvosságok kézikönyve című gyűjteményt, ami egy igazán izgalmas kaland mindazok számára, akik szeretnék felfedezni a természettel való szimbiózis modernkori élményeit.

A Vissza a természetbe című mű igazi kuriózum. Alexandra Frey és Autumn Totton mindfulness gyakorlatokat gyűjtöttek össze, amelyek hozzásegíthetik az olvasót a természet újrafelfedezéséhez. Haemin Sumin bestseller könyve pedig – Azok a dolgok, amiket csak akkor látsz, ha lelassítasz! – hozzájárul, hogy egy rohanó világban is rá tudjunk találni a nyugalomra, és tudatosan tudjuk élni mindennapjainkat. 

 

A gyakorlatiasságot és a praktikumot állítja a középpontba Nagy Réka (vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Ökoanyu) több alkotása is. Legyen szó babaápolásról vagy a konyhában töltött órákról, Réka minden területen hasznos tanáccsal látja el az olvasóit. (Művei: Ökoanyu, Csináld magad, Ökobaba, Ökoanyu a konyhában stb.). Ugyancsak nagy segítség lehet a ház körül a Konyhakert hulladékmentesen (Katie Elzer-Peters), és az 500 tipp takarékos háziasszonyoknak, A környezettudatos otthon (Marcus Franken Monika Götze) vagy a Konyhapénzből nyaralás (Fa Kinga) is hiánypótló alkotások.

 

Egészen a legfelsőbb szintekig

Több olyan részletes és átfogó alkotást is találhatunk a témában, amelyek egyfajta „szentírásként” gazdagíthatják tudatos mindennapjainkat. Szinte alapműnek számít Bea Johnson Zero waste otthon című könyve, de egy idehaza is ismert és kedvelt szerző, Tóth Andi Dobd ki a szemetest! útmutatója is rendkívül hasznos a kezdők és közel sem kezdők számára egyaránt. Kovács Róbert kitűnően megtalálja az arany középutat pánik és tagadás között, Klímaváltozás című kötete egy igazi felüdülés a mai információdömping közepette. Daniel Goleman szerint a tudatos vásárlás mindent megváltoztathat, és ezzel teljes mértékben egyet is értek. Zöld út a jövőbe című könyvében ezzel kapcsolatban oszt meg hasznos információkat.

zero waste könyv

 

Külön szeretnék kiemelni egy nem mai, de annál inkább időszerű és fontos művet: Rachel Carson Néma tavasz című alkotását. Carson biológusként hatalmas vitát robbantott ki, amikor felhívta a figyelmet a tudomány felelősségére a környezetvédelemmel kapcsolatban. Többen e könyv kiadásától számítják az állami környezetvédelem és a civilszervezetek megalakulását. Rendkívül mély és elgondolkodtató alkotás.

Hasonló határokat feszeget Charles Eisenstein Klíma című könyvében, Katie Patrick pedig arra keresi a választ, hogy hogyan mentsük meg a világot, és felteszi az egyik legizgalmasabb kérdést: Mi lenne, ha a Föld megmentését csak játszanánk? És nemcsak egy játék lenne a sok közül, hanem a legnagyszerűbb, amit valaha játszottunk? (Hogyan mentsük meg a világot? címmel.)

Helen Fewsternek köszönhetjük Az ökológia nagykönyvét, ami jól áttekinthető ábrákkal, időrendi táblákkal és csodálatos képekkel illusztrálva bizonyítja, hogy miért kell mielőbb gyakorlatias válaszokat adnunk földi életünk megóvására, és mit tehetünk mi magunk mindezért. Hasonlóan átfogó, részletes és vaskos olvasmányok a Paul Hawken által szerkesztett Visszafordítható – 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításához és a Föld Napja Alapítvány által kiadott 7köznapi kalauz. Mindkét könyvet ajánlom a kezdőtől egészen a profi szintig, mert egyszerre mutatják be az elméleti hátteret a gyakorlati megvalósulásokkal, mindezt érthetően, követhetően, és átvehetően.

 

Természetesen a sor itt nem ér véget, hiszen egyre több a témában fellelhető hasznos irodalom.

Olvasni öröm, a life-long-learning pedig szinte kötelesség!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X