„A kopi luwak nem csemege – ez szégyen!” – olvashatjuk a PETA által közzétett anyag felvezetőjében. Az indonéz cibetmacska kávé farmokon forgatott anyag elképesztő képsorokkal tanúsítja az állatok szenvedését: a PETA felvételein látszólag alultáplált cibetmacskák láthatók, többükön kopasz foltok, parazitás fertőzések vagy nyílt sebek, mindannyian kis ketrecekbe zárva. Néhány állatról felvétel készült, amint a ketrecben pörögnek, ami a civil szervezet szerint a zoochosis –egy mentális rendellenesség, amelyet az intenzív bezártság okozta rendkívüli stressz, félelem és frusztráció okoz – jele.
![Asian Palm Civet, Paradoxurus hermaphroditus, living in a cage to produce expencive coffee, Kopi Luwak](/data/generated/articles/116/1161/article-116175/119927915_l_fit_1060x10000.jpg?key=YmQ4MmJiZmMwZmU3ZGEyODA0MTQ3YWE0MGFiZDU1NmNhOGY1MTg2ODY5OGRmNzg0ZGM1N2NhYzQ4ZDQyMzVlNw==)
Fotó: 123RF
Az afrikai cibetmacska a cibetmacskafélék egy Malajziában őshonos fajtája. Mindenevő állat, és legfőképpen attól különleges, hogy szereti a kávét: a pirosra érett kávészemeket fogyasztja, de a szervezete csak a kávészemek külső héját képes lebontani, a többi ürülékével távozik.
A cibetmacska emésztőrendszerén áthaladva az erjedt kávébab elveszíti savasságát, és különleges aromákkal gazdagszik: ettől olyan drága a kopi luwek kávé.
Ízét földes, karamelles harmóniákkal jellemzik.
A cibetmacska kávé nem az egyetlen, amely hasonló „technikával” készül:
az elefántok emésztőrendszere is hasonlóan fermentálja a kávészemeket, ezért indonéz elefántmenhelyeken is állítanak elő drága kávékülönlegességet.
A Black Ivory kávé kilója vetekszik a kopi luwakével.
![](/data/generated/articles/116/1161/article-116175/64154528_l_fit_1060x10000.jpg?key=N2QwYjIzMTllODE5ODU1NjUzYTVhNmMwNjUwYzAwMTAzZjExNWQ5N2E0MGM2MTIxMmY1ODI4ODNmZWRjMzA5MA==)
Fotó: 123RF
Úgy tűnik, az állatok közreműködésével készült élvezeti cikkeknek mégiscsak az állatok fizetik meg az árát.
Ráadásul – a PETA szerint –
a greenwashingnak köszönhetően nem lehet pontosan tudni, hogy melyik forgalmazó termékei származnak állatvédelmi szempontból kifogástalan körülményeket biztosító farmokról.
A PETA anyaga többek között arra is figyelmeztet, hogy a feltárt szélsőséges esetek és a nyilvánvalóan etikus bánásmóddal működtetett farmok gyakorlata között a fogyasztók sem tudnak különbséget tenni.
Mit tehetünk fogyasztóként az állatkínzás visszaszorításáért?
Fogyasztói döntéseink jelentős hatással vannak az állatok jólétére. A tudatos vásárlás, a megfelelő tájékozódás és az aktív szerepvállalás mind hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen az állatkínzás mértéke.
![](/data/generated/articles/116/1161/article-116175/16844330_l_fit_1060x10000.jpg?key=YjY1NjJlOTU5MWMzNDk4NTc0MWE0OTg1NzIyMDYzNzNmMTAyZGVhOWMyMzdkYTRhZWNjZGM4NmUyOGQ3Y2E2Yw==)
Fotó: 123RF
Nem kell radikális változtatásokat végrehajtanunk – már kis lépésekkel is tehetünk az ügy érdekében:
- Válasszunk olyan termékeket, amelyek rendelkeznek állatjóléti tanúsítvánnyal!
- Tájékoztassuk környezetünket az állatkínzás problémájáról!
- Támogassunk állatvédő szervezeteket és vegyünk részt állatvédelmi kampányokban!
- Jelentsük a hatóságoknak az észlelt állatkínzási eseteket!
- Támogassuk a helyi gazdaságokat, ahol az állatok természetesebb körülmények között élhetnek!
- Mérjük fel, valóban szükségünk van-e olyan fogyasztási és használati cikkekre, amelyek előállítása nem lehetséges jelentős környezeti kártételek nélkül!
- Legalább az élvezeti cikkek esetében mondjunk le az állati eredetű termékekről! Kopi luwak nélkül is vígan megleszünk, és a cibetmacska is jól jár!
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: