GolfÁramlat

Megunt textilek: 5 tipp, mit kezdj velük

Nem tudom, más hogy van vele, én bizony nem őrizgetem évekig azokat a ruhadarabokat vagy háztartási textileket, amelyek a „megunt” kategóriába tartoznak. Sok textil is tönkremegy egy háztartásban, és sajnálnék kidobni egy egész paplanhuzatot, mert egy része már elszakadt. De mit lehet kezdeni régi abroszokkal, függönyökkel és kötött pulcsikkal, ha újra szeretnénk őket hasznosítani?

A textilhulladékok szelektív gyűjtése hazánkban még nem megoldott, hiszen újrafeldolgozásukkal sem foglalkozik senki (a farmeranyagot leszámítva), ezért véletlenül sem javaslom, hogy lustaságból egyenesen a szemetesbe szanáljátok a textileket, inkább hasznosítsátok őket újra, vagy keressetek valakit, aki kincsnek tartja a számotokra feleslegessé vált holmikat! Sokan varrnak belőle szívesen kézműves termékeket. Adunk néhány tippet, ha te magad szeretnél új életet lehelni a régi textileidbe, netán közel állnak valamiért a szívedhez, és nem szeretnél megválni tőlük. Egy régi, kedves ruhád mintája például hajpánt formájában még veled maradhat!

Varrj díszpárnahuzatot belőlük

Egy kanapé akkor igazán mutatós, ha elfekszik rajta néhány szép, a lakás stílusához passzoló párna, de az én szemem majd kiesik a helyéről,

amikor meglátom ezek árát a boltban.

Ráadásul nem is egy kell belőle, illetve jó lenne időnként cserélgetni őket a változatosság kedvéért, úgyhogy egy kisebb vagyont is el lehet verni díszpárnára – kivéve akkor, ha úgy döntesz, csak magát a párnát veszed meg, és az otthon fellelhető anyagokból készítesz hozzá cserélhető huzatot, az egyszerűség kedvéért cipzár helyett gombbal. Egy varrógép nem árt hozzá, de tulajdonképpen kézzel is megvarrhatod a párnákat, ha elég erős pelenkaöltést tudsz készíteni. Én szeretem, ha a kanapén legalább két párnának hasonló a mintája, ezért nagy anyaggal – pulóverrel, terítővel, paplanhuzattal – próbálkoznék, de ha neked megfelel a színkavalkád, akkor kisebb ruhadarabok felhasználásával is összedobhatod a saját párnáidat.

Készíts pólófonalszőnyeget

Ha nem érzed magad elég kreatívnak ahhoz, hogy párnahuzatokat gyárts otthon, viszont van egy adag kinyúlt, bolyhos vagy megunt pólód és szívesen megszabadulnál már tőlük, akkor készíts belőlük szőnyeget. A pólófonal otthon is viszonylag gyorsan elkészíthető, mindössze fel kell vágnod 2-2,5 cm széles csíkokra a kiválasztott darabokat, majd kicsit megnyújtani és felgombolyítani őket. Egy közepes szőnyeg készítéséhez legalább 6-8 pólóra lesz szükséged. Sok videót találni a készítésükről.

Hajpántok és más kiegészítők

Manapság rengeteg ötlettel találkozhatsz az interneten, ha DIY-kiegészítőket szeretnél csinálni otthon: a régi, vastag karpereceidet bevonhatod egy neked tetsző mintával, a pólófonalhoz hasonlóan felszabdalt textilből fonott hajpántot készíthetsz, a kinyúlt könyökű kötött pulcsidból divatos sapkát, a különleges gombokból övet vagy nyakláncot. Nagyon nehéz szépet készíteni, az újrahasznosított kiegészítőknek a többsége nem néz ki túl jól, de érdemes szétnézni a Pinteresten a textilmentő inspirációk között, mert a lehetőségek száma szinte végtelen.

Ökoszatyor és mosható újraszalvéta

Nemcsak a környezetvédelem iránt érdeklődőknek, hanem mindenkinek kötelezően előírnám: az életben legalább egyszer vegyen részt egy varró workshopon, ahol elkészít magának két-három textilszütyőt és újraszalvétát, legalább nem lenne több kifogása arra, miért használ még mindig nejlonzacskót. Az egyszerűbb tasakok otthon is megvarrhatóak sima pelenkaöltéssel – anno nekem is volt ilyen kis szatyrom –, akár egy áttetsző tüll-függöny maradékából is vagy egy vékonyabb ingből. A többrészes, középen kis ablakkal ellátott szatyrok azonban már varrógépet igényelnek, ahogy a szendvicsek és nasik tárolásához való újraszalvéták is, nem mintha nehéz lenne megvarrni őket, de ezeknél fontos a szoros öltés. Ha nincs varrógépünk, kérdezzük körbe a rokonokat, hátha van valakinek, és kölcsönadná, vagy kérjük meg a nagymamánkat, nem lenne-e olyan jófej, hogy ha kiszabjuk neki az anyagot a saját textiljeinkből, akkor megvarrja nekünk.

Vicces ruha-újrahasznosítás: macskafüggőágy

Le merem fogadni, soha nem jutott még eszedbe, vajon le tudnád-e cserélni szükség esetén a drága macskabútort DIY-játékra, pedig ezekre is létezik megoldás. Egy kaparófát persze könnyű fadarabbal helyettesíteni, de legyünk kreatívabbak: ha van a nappalinkban egy négy lábon álló, szabad aljú dohányzóasztal, uccu neki, fúrjunk rögzítőcsavarokat az asztallap négy alsó oldalára és rögzítsünk rá egy megunt, a lakáshoz passzoló színű törölközőt, amit egyébként már kidobnánk, mert elhasználódott. Ez pont olyan lesz, mint a nagy macskajátékokra felszerelt hagyományos macskafüggőágy, csak ingyen. Ráadásul megmentve azt a fránya törölközőt a kidobástól.

Ajánljuk még:

Tanuljunk meg rendesen varrni! – Tudás, amit sosem késő megszerezni

Az alapokat én is megtanultam gyerekkoromban: hogyan kell megfoltozni egy nadrágot, hogy varrjam vissza az ingre a leesett gombot,  sőt, még a hímzéssel is egész jól boldogultam. De a varrás, az igazi, nagybetűs varrás azért egy kicsit komolyabb pálya. Pedig minden időben hasznos tudás a varrás, és nem is nagy ördöngösség elsajátítani.

 

Már követem az oldalt

X