Luffatök szivacs: a környezettudatos mosogatás Szent Grálja

GolfÁramlat

Luffatök szivacs: a környezettudatos mosogatás Szent Grálja

A luffatök szivacs, vagyis a hagyományos szivacsok zöld alternatívája saját konyhakertünkben is megtermelhető – és ez csak egyik érdeme a sok közül. 

A luffatök körülbelül tíz-tizenöt évvel ezelőtt vált ismertté itthon, a drogériák akkoriban főleg zuhanyzás mellé ajánlották a tusfürdő habosításához és az elhalt hámsejtek ledörgöléséhez. Akkoriban a mosogató csaptelep mellé még senki nem akasztotta a szivacsot.

Én egy könyvben találkoztam az ötlettel – miszerint a luffával akár mosogatni is lehet – a hulladékmentes utam elején. A minimális újrahasznosítás miatt zöldnek titulált, többnyire mégis műanyagból készülő szivacsok helyett valami olyat akartam, ami tényleg teljesen lebomlik az életciklusa végén, szóval kipróbáltam a luffát – és azóta is használom.

Fotó: Pikhail Nilov / Pixabay 

Mi fán terem a luffatök szivacs?

Ez az eredetileg Ázsiában és Afrikában honos kabakos hétköznapi szavakkal szólva pontosan az, aminek nevezik: tök. Szivacsos belseje van, vízre ruganyossá és jól formálhatóvá válik ez a része. Ráadásul a zöldség a magasra megnövő luffaszárakon egészen májustól október végéig megterem. 

Magyarországon főleg csomagolásmentes boltokban és drogériákban találkozhatunk vele, de mivel a luffatök bírja a hazai klímát is, ezért megpróbálkozhatunk a termesztésével. Azért számítsunk rá: könnyen lehet, hogy az első év tanulópénz lesz.

Tapasztalataim alapján érdemes legkésőbb március elején elvetni a magokat, hogy május közepére – hamarabb kiültetni nem szabad, hiszen déli növényként melegigényes – szép palántákat kapjunk, és nagyon fontos, hogy félárnyékos helyre kerüljön, mert a nyári kánikula kiégeti.

Fotó: Pixabay

 

A megbarnult terméseket október vége körül lehet szüretelni. Ilyenkor egyszerűen tisztítsuk meg a növényt héjától, rázzuk ki belőle a magokat, mossuk át, és pár napra akasszuk fel száradni a szivacsot. Persze, ezt könnyebb elmondani, mint megcsinálni a valóságban

Hogyan használd a luffatök szivacsot?

A luffa végső soron úgy működik, mint egy hagyományos műanyag szivacs, a víz hatására megpuhul és jól felhabosodik rajta a mosogatószer. Természetesen, lebomló alapanyag lévén nem szabad hagyni a vízben tocsogni, két mosogatás között érdemes felakasztva tartani, hogy kiszáradhasson – mindemellett időnként forró vízben kifőzhető a fertőtlenítés kedvéért, és a mosógépet is bírja. Tudom, hogy a konzervatív háziasszonyok/urak számára talán túl drasztikusan hangzik, hogy egy tökkel mosogassanak, de őszinte leszek,

én még nem találtam a luffatök szivacshoz hasonlóan környezetbarát alternatívát, ráadásul tényleg tökéletesen komposztálható, azaz egy deka hulladék nem marad utána.

Ha úgy érezzük, nem állunk készen ekkora váltásra, de szeretnénk kicsit zöldülni a konyhában, akkor elhatározástól függően megpróbálkozhatunk más módszerekkel: külföldön például nagy divat kefével mosogatni, és itthon is egyre több helyen találunk fanyelű, növényi sörtével készült mosogatókeféket vagy keményebb kókuszdörzsiket. A kreatívak horgolhatnak vagy varrhatnak maguknak mosható mosogatórongyot, és ha még ez is távol áll tőlünk, végső esetben választhatjuk a bizonyos mértékig újrahasznosítással készülő hagyományos mosogatószivacsokat – de ne feledjük, ez csak félmegoldás a luffatök szivacs helyett.

Ajánljuk még:

Muti a konyharuhád, megmondom, ki vagy!

Kiskockás konyharuhája talán mindenkinek van. De ha jót akarunk magunknak, szerezzünk be egy-egy ünnepi, extraszép darabot, amivel az egész konyha megjelenését felturbózhatjuk. Ráadásul talán a feladatoknak is szívesebben látunk neki, ha ilyen eszközökkel vesszük körül magunkat.

 

Már követem az oldalt

X