GolfÁramlat

A termékek java, elérhető áron – kipróbáltam egy támogató vásárlási modellt

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy lehetőséged van házhoz rendelni a világ szinte minden részének természeti kincseit? Gyümölcsöket és éltető táplálékokat távoli tájakról, ahol a számukra legideálisabb termesztési körülmények között, vegyszerek és műtrágyák nélkül, családi gazdaságokban nevelték fel és szüretelték őket – ráadásul kifejezetten neked. Mert bizony már ez is lehetséges…

A CrowdFarming ötlete Valenciában született, két fiatal narancsgazdálkodó, Gabriel és Gonzalo Úrculo gyümölcsösében. 2010-ben az Úrculo fivérek úgy döntöttek, hogy új életet adnak nagyapjuk elhagyott narancsmezőinek, és annak érdekében, hogy legyen pénzük újratelepíteni a gyümölcsöst, megkérdezték családtagjaiktól, barátaiktól és potenciális első vásárlóiktól, hogy szeretnének-e örökbe fogadni egy narancsfát. Mindenki, aki örökbe fogadott egy példányt – és ezt az elhatározását pénzzel igazolta – nevet adhatott neki, aztán részesült a terméséből.

Miután városukban hatalmas sikert arattak, úgy döntöttek, létrehoznak egy webhelyet, hogy megosszák közvetlen értékesítési csatornájukat több gazdálkodóval is. Így született meg a Crowdfarming, egy különleges közösség, ami otthonodba hozza a vegyszermentes gazdálkodás kincseit, a világ minden szegletéből. Jelenleg 15 ország 245 termelője kínálja bioportékáit, egészen a legszigorúbb, Demeter minősítéssel rendelkező termésekig. Több mint harminc országba szállítanak, köztük Magyarországra is, és tapasztalatból mondhatom: a rendszer jobban működik, mint azt elsőre gondolnánk. Közel 130 fajta termék érhető el a kínálatban, a friss gyümölcsöktől kezdve az olajos magvakon át az alpesi sajtokig és a mediterrán olívaolajokig.

De miről is szól a Crowdfarming, és miért érdemes csatlakozni hozzá?

Először is: minden termék olyan gazdaságban készült, ahol a termelés során nem használnak vegyszereket, peszticideket és műtrágyákat sem. Az online piac összes portékája olyan vidéken termett, amely számára a legalkalmasabb, ezáltal beltartalmi értékeik is a természetes adottságaikat tükrözik: nincs érésgyorsító, növekedésserkentő, nincs rekordidő alatt kitermelt ellenben tápanyagban igencsak hiányt szenvedő gyümölcs és zöldség. Csak a természet van: a napfény, az éltető talaj és a természetközpontú gondoskodás – ennek megfelelően pedig magas tápérték a beérett finomságokban.

További pozitívum, hogy a gazdaságok mindegyike családi gazdaság. Vásárlásunkkal azokat a kisebb gazdákat támogatjuk, akik már generációk óta művelik a földet, hordozva minden tudást, gyakorlatot és elkötelezettséget. A nagyüzemek megjelenésével ezek a gazdaságok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, és egyre több kihívást jelent számukra lépést tartani a „nagyokkal”, vagyis vásárlásunkkal életben maradásukat is segítjük. 

A Crowdfarming rendszerének célja, hogy lerövidítse az élelmiszerláncot: azzal, hogy kihagyja a nagykereskedőket, kiskereskedőket és egyéb állomásokat, egyrészt kevésbé lesz környezetterhelő a termékek értékesítése, másrészt a felesleges költségek elkerülése miatt elérhető áron tudja kínálni biotermékeit. 

Hogyan működik?

Két opció közül lehet választani: az örökbefogadás és a vásárlás közül. Az örökbefogadás esetén még a szezon kezdete előtt kiválasztod azt a fát, bokrot, tehenet stb., ami jelképesen a tied lesz, ezzel segíted a gazdát a tervezésben, mert tudja, mire számíthat a következő termelési szezonban, és garantáltan lesz vevője, mégpedig olyan, aki előre fizet. A patronáltadat akár meg is látogathatod: a gazdaságok nyitottak, előzetes egyeztetés után akár az egész farmot körbejárhatod. Örökbefogadás esetén a terméked árát előre kifizeted, cserébe kapsz egy előrejelztést, hogy körülbelül mikor kapod kézhez a terméket. Amikor elérkezik a szüret időszaka, a gazda értesítést küld neked a pontos szállítási időkről, amelyek közül te választhatod ki, mikor érkezzen a csomag.

A vásárlás gyakorlatilag ugyanez, azzal a különbséggel, hogy nem előre teszel foglalást, hanem mint egy webáruházban, megrendeled a terméket. Egyre azonban érdemes ügyelni: a Crowdfarming szolgáltatásai egyre népszerűbbek, ezért ha nem foglalsz előre, előfordulhat, hogy nem jut már abból, amit kinéztél magadnak. Hiszen családi gazdaságokról beszélünk, akiknek termelési kapacitásai korlátozottak.

Hogy mennyire biztonságos az örökbe fogadás, az előre fizetés? Az én tapasztalatom szerint teljes mértékben. Többször is vásároltam már gazdától az oldalon, és minden esetben időre kaptam meg a lefoglalt termékeket, maximálisan korrekten leszállítva, és a meghirdetett minőségi paraméterek szerint. Sőt: egy alkalommal nem vettem észre, hogy a rendszeres szállítás fül aktiválva van, ezért újra levonta az összeget a számlámról. Jeleztem a rendszerben, hogy nem kérek újra szállítást, és két nap múlva már vissza is utalták az összeget. Gyors, korrekt és rendkívül emberközeli a rendszer eddigi tapasztalataim alapján.

Mégis mit csináljak ennyivel?

Ha körbenézel az oldalon, látni fogod, hogy viszonylag nagyobb mennyiséget lehet rendelni a termékekből. Például citrom esetében 6 kg-os a legkisebb doboz, sajtból is legalább egy kilós pakkok vannak, olajok esetén több literes kiszerelések. Ez egyszerre soknak tűnhet, viszont mind a környezetterhelés, mind az ár-érték arány szempontjából ez a legészszerűbb megoldás. Ráadásul egy kis átgondolás után te magad is rájössz, hogy sokkal jobban megéri a ritkábban, de nagyobb mennyiségben vásárolni – ahogy hozzászoksz ahhoz, hogy mindent szezonjában vegyél meg, és úgy dolgozz fel későbbre, megtapasztalod a logika, az érték és az egészség hármasának izgalmas összefonódását.

Én például hónapokkal ezelőtt örökbe fogadtam egy citromfát, amiért kétszer hat kilogram citromot kaptam. 12 kilogramm citrom, mit kezdjek vele – gondolhatnánk. A képlet azonban teljesen egyszerű: mikor megérkeztek a friss biocitromok, a levüket kifacsartam, így elkészült a teljesen adalékanyagmentes, őshazájában nap érlelte, gyümölcshúsos citromlé. Egy termék pipa.

 

Következett a felezett héjak feldolgozása: egy adagnyit lefagyasztottam, hogy mindig legyen friss reszelt citromhéj a süteményekhez. Másik felüket csíkokra vágtam, most pár napig reggel és este vizet cserélve hideg vízben áztatom, végül cukorban kandírozom őket – elkészül a kandírozott citromhéj, amit később édességként ehetünk, akár csokiba mártva is. A héjak egy másik részét felkockáztam, és kevés facsarásnál felfogott rosttal feltettem főni, majd cukrot adtam hozzá, végül leturmixoltam, üvegbe zárt immunerősítő lett belőle. Reszeltem bele gyömbért is, és később akár magában kanalazva, akár teában feloldva fogyaszthatjuk majd.

 

Szintén a felfogott rostos léből és pár, puhulásnak indult almából, egy kevés fahéj, szegfűszeg, vanília és egy nagyobb mennyiségű cukor hozzáadásával elképesztően finom almás citromlekvárt főztem – a gyerekek szerint a legjobb lekvárt, amit valaha készítettem. A megmaradt héjak másik részét felkockázva cukorral rétegeztem egy nagy befőttesüvegbe, így a fenyőrügysziruphoz hasonlóan készül belőle a citromszirup: teához, kuglófokhoz, mártásokhoz, gyógyuláshoz. 

 

Végül a legvégső csücsköket és a kevésbé megmaradt ép héjat beáztattam ecetbe, pár nap múlva leszűrve általános tisztítószer lesz belőle. Ehhez a leszűrt citromos ecetes keverékből egy decinyit sprickába tesszük, majd felöntjük vízzel. Kitűnő általános tisztítószer, töményen pedig még a vízkövet is eltávolíthatjuk vele.

Fogós kérdések

Bárkinek meséltem a rendelésemről, az első kérdés az volt: mennyiért? Nos, az örökbefogadás két doboz bio citrommal, azaz 12 kilogramm kezeletlen citrom összesen 27 euróba került. Ez átlagárfolyamon számolva 370*27, azaz 9990 forint. Tehát egy biocitrom kilója 832,5 forintra jön ki. Körbenéztem a hazai piacon: a szupermarketekben általában 1 558 Ft/kg áron lehet hozzájutni a legolcsóbb biocitromokhoz, de ez az összeg megközelítheti a 3000 ft/kg-os árat is. A Crowdfarmingos ár tehát mindent visz, úgy, hogy a legideálisabb helyről érkezett a lehető legjobb minőségű termék, egyenesen az ajtóm elé.

Az én legnagyobb kételyem nem anyagi jellegű volt, inkább erkölcsi. Ha felmegyünk az oldalra, láthatjuk, hogy az elérhető termékek jórésze igen távolról jön, például dél-amerikai mangó, spanyol avokádó, francia camembert sorakozik a nyitóoldalon az elérhető termékek sorában. Márpedig valahogy eléltek a Kárpát-medencében ezerévekig mangó, avokádó vagy a világ legjobb camembert-je nélkül. Biztos, hogy nekünk jó ezekből fogyasztani, csak azért, mert lehet? Arra jutottam, ilyen módon rendelni a lehető legjobb, ha egyszer ezeket a terményeket fogyasztanánk, de még jobb lenne, ha kiegyensúlyozott, környékbeli ételeken alapuló étrendet követnénk. De nem akarok szemellenzős lenni, és a modern világ (jó) lehetőségeitől sem zárnám el magam. A családomnak három kisgyerek mellett javára válik, ha eszünk citromot, és fogyasztunk olívaolajat. Ezt a két terméket pedig jelenleg így tudom beszerezni a leginkább nekem tetszően.

Ajánljuk még:

A körülöttünk élő csendes segítők nélkül nincs sikeres kertészkedés – a madarak nélkülözhetetlen szövetségeseink

Elfelejtettük, vagy csak nem akarjuk látni azt, amit elődeink pontosan tudtak: a körülöttünk élő csendes segítők nélkül nincs sikeres mezőgazdaság. Halkan, szinte észrevétlenül végzik munkájukat – de mi már nem halljuk meg a halk csodákat. Nem látjuk, nem tanuljuk, és már észre sem vesszük – pedig nélkülük valószínűleg sehol sem tartanánk.

 

Már követem az oldalt

X