Ökörbendőben sült hús és nyolc nyelven beszélő tök a Mesélő szakácskönyvben
Olvasási idő: 5 perc

Ökörbendőben sült hús és nyolc nyelven beszélő tök a Mesélő szakácskönyvben

Halász Zoltán nem egyszerű szakácskönyvben tálalja ételmeséit: valós tényeket és legendákat ötvöz a Mesélő szakácskönyvben. Csak peregnek szemünk előtt a levesekről, salátákról, tésztákról szóló történetek színes filmkockái. Miközben olvassuk, nagyokat nyelünk, majd rohanunk a konyhába, hogy elkészítsük Medici Katalin palacsintáját, a tökös ráklevest, a Sacher-tortát vagy azt a bizonyos, igazi görög salátát. Ahogy a mesék is boldog végkifejlettel érnek véget, úgy mi sem csalódunk: a könyvben megidézett ízek boldogsággal töltenek el.

Halász Zoltán nem volt sem szakács, sem cukrász, sem étterem-tulajdonos, sem pedig gasztronómiai szakember. Művelődéstörténész volt, író, újságíró, aki a fél világot bejárta. Széleskörű érdeklődése, mesélő stílusa magával ragadja az olvasót, legyen az ismeretterjesztő mű, útikönyv, fotóalbum szövege, a Gundel-történet vagy éppen egy mesélős szakácskönyv. Műveit, stílusát etalonnak tekinthetjük a gasztronómiai irodalom műfajában.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely

Nem véletlenül írta róla Esterházy Péter:

„Van, aki az irodalomhoz ért, más a történelemhez, van, aki a gasztronómiához, van, aki utazni tud, van, aki művelt – Ő, ezt együtt hozza, elegánsan és tárgyszerűen és mindig érdekesen: mesél, mesél. Aki ételről, étteremről, ízekről (satöbbi!) ír, az mindenki Halász-tanítvány.”

Amikor nekifogtam az 1985-ben kelt Mesélő szakácskönyv bevezetőjét olvasni, valami ismerős, jó érzés kerített hatalmába. Mintha csak ma írná, mintha megállt volna az idő kereke! „A technika fejlődött, az idő gyorsulni kezdett, s a változások közepette, melyek átalakították egész életünket, étkezési szokásaink is módosultak… a házikosztot helyezzük mindennek fölébe ma is… az édesanyánk főztje esik legjobban…” – olvashatjuk a könyvben. 

Van, ami örök: a tálban párolgó húsleves igézete, a jó magyar ízlés, az igazi ízek utáni vágy.
Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

„Ám de miközben agyam elfogadja a huszadik századvég hozta változásokat, a lelkemet csendes nosztalgia fogja el: a nézelődő, gusztálgató bevásárlások után a piacon, ahová cekkert cipelő kisinasként kísértem anyámat… a sütés-főzés sokféle izgalmas előkészületei… a forró lángosok, miket úgy ettünk, libazsírral megkenve hajnalszürkületben…” – szólnak elmélkedései.

A lapokon peregnek a történetek, és képzeletben

ott találjuk magunkat a főzés kezdeteinél, zsarátnokon sült mamutpecsenyét ízlelgetünk,

ökörbendőben sült húsra gondolunk. Arra, hogy a hűtő mélyén lapuló malaclapockából tűrhetően kinéző szeleteket fogunk vágni, nyársra húzzuk, közbe egy-egy szalonna-szelet és félbevágott hagyma kerül, és az ősi rítus szerint rakott tűz izzó parazsa felett fogjuk megsütni türelemmel, szép lassan –ahogyan Halász Zoltán javasolja, ötnegyed órát számítva rá.

Spárgaleves a Mesélő szakácskönyvből – Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely  

És aztán hamar a dél-francia tengerparton találjuk magunkat, azon a vidéken, ahol a legjobb borok teremnek, a legízesebb halat-rákot halásszák, és mint a történetből kitűnik, a legízesebb tököt termelik. A tököt, aminek még ma sincs túl nagy becsülete, legfeljebb a kapros-tejfölös tökfőzelékről zenghetünk ódákat. Akkor, ha nyáridőn kedvünkre való ez az egyszerű, ám jól elkészítve, éppen az egyszerűségében olyan zseniálisan finom főzelékféle.

De amivel Halász Zoltán találkozott a Riviérán, az rákleves volt, amelynek alapízét, finomságát a tök adta. Az a tök, ami csak ott terem,

„és a tök csak arra hallgat, aki nyolc nyelven szól hozzá. Mert ilyen finom tök sehol másutt nem terem, csak nálunk”.
Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely  

A tökös rákleveshez a tökből eltávolítják a puha belét a magokkal együtt, a húsát kis darabokra vágják, sóval, borssal ízesítik, és valamennyi felvágott zellert is raknak mellé egy vaslábosba. Háromnegyed liter forralt tejjel és fél liter húslevessel öntik fel, és addig főzik, amíg a tök meg nem puhul. Leszűrik, átpasszírozzák, majd az apróra vágott garnélát hozzáadják, majd ha megfőtt, vajjal teszik bársonyossá. A leves „fölséges volt, ám meglepő”  véli a szerző, és nemzetközi tökös recepteket kínál, amelyek közt a tök unokatestvérei is megjelennek.

Ilyen a nizzai módra készült cukkini, rizzsel, fokhagymával, parmezánnal, vagy a görögösen párolt tökspárga, amelyben nincs semmi extra hozzávaló, az elkészítési mód azonban egészen rendkívüli. A rácosan készített patisszonban a rácos ételekre jellemző ízeket találjuk, hagymát, paprikát, paradicsomot, és meglepően ebbe a díszem kompániába került a brokkoli öszvérhajcsár módra című recept is.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely   

„A brokkoli nem tökszármazék, ám mégsem állhatom meg, hogy ne írjak róla, mivel nálunk nem ismerik és fogyasztják eléggé” – vezeti be a spanyol ihletésű receptet Halász Zoltán. Azt ugyan neki sem sikerült kiderítenie, mitől tulajdonítják a zamatos szószban fürdő párolt brokkolirózsákat az öszvérhajcsároknak, de mindenképpen érdemes kipróbálni.

Mielőtt az összes ételmesét végigmeséltem volna magamnak, a végére lapoztam, az utolsó fejezethez, ahol a Sacher-torta történetét találtam. Különösen érdekelt, mert Bécs a szívemnek kedves, és néhány hete éppen Zselízben, a Sacher-házban jártam, ahol a híres torta születésének legendájával ismerkedhettem meg. A baracklekvárral töltött, csokoládémázzal leöntött, puha, csokoládés tésztából alkotott költemény íze ott a számban, míg olvasom újra a fordulatokban gazdag történetet. Szemem előtt újból ott a történet, Johann Strauss keringőinek a kora, Metternich villája a Rennwegen, a lelkes és szorgalmas cukrász, aki szabadnapján nem szórakozni ment egy grinzingi Heurigerbe, hanem a konyha sarkában, nagy titokban tortákat komponál. Látom a kancellár elegáns vendégeit, akiknek leesik az álluk a merőben szokatlan, ám lenyűgözően finom süteménytől. Hogy

a torta receptjének szabadalmi vitáját végül évtizedeken át zajló tortaper követte,

az a képzeletemet felülmúlja, ám az biztos, hogy maga a torta megőrizte a mai napig megalkotójának a nevét. Még az is lehet, hogy Ausztria és az osztrák főváros ikonikus süteményének fényét a köré fonódó, évszázadokon átívelő jogvitát és pereskedést sem nélkülöző történet teszi még patinásabbá és felejthetetlenné.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely   

Idézhetnék még számos receptet a Mesélő szakácskönyvből, de inkább arra biztatnék mindenkit: olvassa el maga! Kuporodjon be egy karosszékbe, dőljön hátra kényelmesen, és adja át magát a kulináris élvezetek olvasásának. Ha pedig közben ellenállhatatlan vágya ébred arra, vagy éppen a gyomra jelzi hangos korgással, hogy jó volna már az olvasottakat valósággá tenni, akkor nosza, lássunk neki a következő recept megformálásának! Egyikben sem fogunk csalódni, ahogyan a Mesélő szakácskönyvben sem.

Nyitókép: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Kapcsolódó tartalom
Egypercesek árnyékában született A család szakácskönyve
Halmos Monika | 2025. április 24

Egypercesek árnyékában született A család szakácskönyve

Nemzedékek sora olvasta a Nők Lapja hasábjain F. Nagy Angéla receptjeit, amelyekből tekintélyes gyűjtemény jelent meg kötetbe szerkesztve, A család szakácskönyvében. Megsárgulva, megtépázva bizonyosan ott van a könyv minden nagyi konyhai könyvespolcán. Mitől lett ez a könyv annyira népszerű, mitől lett oly sok család kedvence?