Zöldségpástétomok

Gasztro

Zöldségpástétomok

Borbás Marcsi receptje

Padlizsánpástétom

  • 1 padlizsán
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • rozmaring
  • 2 ek tejföl

Cukkinipástétom

  • 2 zsenge cukkini
  • 2 ek olívaolaj
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • menta ízlés szerint
  • 1/2 citrom héja
  • snidling

Zellerpástétom

  • 1 nagyobb zeller
  • zellerszár
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 ek tejföl
  • friss petrezselyem

A pástétomok elkészítése

Padlizsánpástétom

Előkészítjük a zöldségeket. A padlizsánt félbevágjuk és keresztirányban bevagdossuk. Alaposan be is sózzuk. Ha kiengedte a levét, sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 fokon megsütjük.
Ha elkészült a padlizsán, kikaparjuk a héjából, reszelünk hozzá egy gerezd fokhagymát, és rozmaringgal fűszerezzük. Sózzuk, borsozzuk, majd két evőkanál tejföllel krémesre kikeverjük.

Cukkinipástétom

A zsenge cukkinit héjastól fél centis karikákra vágjuk, majd besózzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 fokon megsütjük. Amint a cukkini elkezd pirosodni, vegyük is ki, nehogy megégjen. Érdemes egy szűrőben hagyni lecsepegni sülés után, hogy a pástétomunk ne legyen majd túl vizes.
Ha lecsepegett a leve, tegyük egy tálba a cukkinit, sózzuk meg, reszeljünk bele egy kevés vöröshagymát, adjunk hozzá borsot, citromhéjat, illetve néhány mentalevelet. 1 evőkanál olívaolajjal turmixoljuk össze. Ízlés szerint egy kis snidlinget is vághatunk a pástétom tetejére.

Zellerpástétom

A zellergumót meghámozzuk, és vékony hasábokra vágjuk. Egy serpenyőben vaj és olívaolaj keverékén elkezdjük megpirítani. Közben sózzuk. Ha a zellerdarabok már puhák, és szép aranybarna színük van, akkor öntünk rájuk egy kis tejszínt, és felforraljuk. Ízesítjük sóval, friss petrezselyemmel, majd egy kevés tejföllel krémesre leturmixoljuk. Közben olajon megfuttatunk egy adag zsenge, apróra vágott zellerszárat, és végül ezt is a pástétomhoz keverjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Manuka, a mézek királynője

Elsőre csak annyi tűnik fel, hogy szinte aranyárban mérik: egy kilogrammja akár százezer forint is lehet, és még így sem a legdrágább helyeken keresgéltünk. Egykor nem volt értékesebb egy csokor növénynél, ám amikor gyógyerejének legendái szárnyra kaptak, hirtelen luxuscikk vált belőle. Minek köszönheti megbecsültségét, és valóban tud-e annyit, amennyiért kínálják? A manukaméz varázserejéről….