Zöldséggel töltött kel
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.11.09.
Jól emlékszem arra, amikor először készítettem töltött kelt. Akkoriban kezdtem megbarátkozni a kelkáposztával, és már értettem, hogy a főzelék belőle lehet kedvelt, finom étel, nem muszáj, hogy a menzásra hajazzon. Óvatosan nyúltam a tölteni kívánt levelekhez, pontosan betartottam a recept utasításait, hogy mindenképpen kívánatos legyen, ne csupán finom. A kellevelek lefejtegetése, előkészítése volt a legnagyobb mumus, de rájöttem, hogy voltaképpen pofonegyszerű. A töltött kel jól sikerült, aztán készült barnarizses töltelékkel, árpakásával, és egy ideje a zöldséges-töltelékes lett a befutó. Nem csak vegetáriánusoknak való, jó kis őszi-téli fogás, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
- 1 kisebb kelkáposzta (kb. 60 dkg)
- 15 dkg burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg vegyes leveszöldség
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- só
- majoránna
- kakukkfű
- 2 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál búzakeményítő
Elkészítés
A kelkáposzta külső, nagyobb leveleiből 8 db-ot lefejtjük. A vaskos eret kivágjuk a levelekből, a kelkáposzta többi részével együtt felaprítjuk. A leveleket leforrázzuk, félretesszük. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított és káposztareszelőn lereszelt leveszöldséget, és 3-4 percig pirítjuk. Megsózzuk, majoránnával és kakukkfűvel ízesítjük.
A tűzről lehúzva hozzáadjuk a zabpelyhet, és hagyjuk összeérni, amíg a főzelék elkészül. Ehhez a felaprított kelt és a kockára vágott burgonyát annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Megsózzuk, majoránnával ízesítjük, majd gyönge fokhagymás rántással berántjuk. A zöldséges tölteléket nyolc részre osztjuk, kézzel gombóccá gyúrjuk, majd egy-egy kellevélbe csomagoljuk és 5-6 perc alatt készre pároljuk. A kelfőzelékkel együtt tálaljuk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Az év hagyományosan legnagyobb sátoros ünnepének szokás- és hiedelemvilága igen változatos képet mutat, ahogy az is, mit őriztünk meg a régiek gyakorlatából, és mi az, amire már csak kulturális kuriózumként emlékezünk. Húsvét a belső és külső feltámadás ünnepe, és bár manapság leginkább egyénre szabottan és szűkebb családi körben éljük meg, tágabb kontextusban sok értékes gondolatot, hiedelmet és hagyományt tartogat Kárpát-medencei közösségünk számára.