Zöldséggel töltött kel

Gasztro

Zöldséggel töltött kel

Jól emlékszem arra, amikor először készítettem töltött kelt. Akkoriban kezdtem megbarátkozni a kelkáposztával, és már értettem, hogy a főzelék belőle lehet kedvelt, finom étel, nem muszáj, hogy a menzásra hajazzon. Óvatosan nyúltam a tölteni kívánt levelekhez, pontosan betartottam a recept utasításait, hogy mindenképpen kívánatos legyen, ne csupán finom. A kellevelek lefejtegetése, előkészítése volt a legnagyobb mumus, de rájöttem, hogy voltaképpen pofonegyszerű. A töltött kel jól sikerült, aztán készült barnarizses töltelékkel, árpakásával, és egy ideje a zöldséges-töltelékes lett a befutó. Nem csak vegetáriánusoknak való, jó kis őszi-téli fogás, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

  • 1 kisebb kelkáposzta (kb. 60 dkg)
  • 15 dkg burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg vegyes leveszöldség
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál búzakeményítő

Elkészítés

A kelkáposzta külső, nagyobb leveleiből 8 db-ot lefejtjük. A vaskos eret kivágjuk a levelekből, a kelkáposzta többi részével együtt felaprítjuk. A leveleket leforrázzuk, félretesszük. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított és káposztareszelőn lereszelt leveszöldséget, és 3-4 percig pirítjuk. Megsózzuk, majoránnával és kakukkfűvel ízesítjük.

A tűzről lehúzva hozzáadjuk a zabpelyhet, és hagyjuk összeérni, amíg a főzelék elkészül. Ehhez a felaprított kelt és a kockára vágott burgonyát annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Megsózzuk, majoránnával ízesítjük, majd gyönge fokhagymás rántással berántjuk. A zöldséges tölteléket nyolc részre osztjuk, kézzel gombóccá gyúrjuk, majd egy-egy kellevélbe csomagoljuk és 5-6 perc alatt készre pároljuk. A kelfőzelékkel együtt tálaljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho