Halmos Monika| fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író
Jól emlékszem arra, amikor először készítettem töltött kelt. Akkoriban kezdtem megbarátkozni a kelkáposztával, és már értettem, hogy a főzelék belőle lehet kedvelt, finom étel, nem muszáj, hogy a menzásra hajazzon. Óvatosan nyúltam a tölteni kívánt levelekhez, pontosan betartottam a recept utasításait, hogy mindenképpen kívánatos legyen, ne csupán finom. A kellevelek lefejtegetése, előkészítése volt a legnagyobb mumus, de rájöttem, hogy voltaképpen pofonegyszerű. A töltött kel jól sikerült, aztán készült barnarizses töltelékkel, árpakásával, és egy ideje a zöldséges-töltelékes lett a befutó. Nem csak vegetáriánusoknak való, jó kis őszi-téli fogás, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
1 kisebb kelkáposzta (kb. 60 dkg)
15 dkg burgonya
3 gerezd fokhagyma
30 dkg vegyes leveszöldség
1 kisebb vöröshagyma
2 evőkanál olaj
só
majoránna
kakukkfű
2 evőkanál zabpehely
2 evőkanál búzakeményítő
Hirdetés
Elkészítés
A kelkáposzta külső, nagyobb leveleiből 8 db-ot lefejtjük. A vaskos eret kivágjuk a levelekből, a kelkáposzta többi részével együtt felaprítjuk. A leveleket leforrázzuk, félretesszük. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított és káposztareszelőn lereszelt leveszöldséget, és 3-4 percig pirítjuk. Megsózzuk, majoránnával és kakukkfűvel ízesítjük.
Hirdetés
A tűzről lehúzva hozzáadjuk a zabpelyhet, és hagyjuk összeérni, amíg a főzelék elkészül. Ehhez a felaprított kelt és a kockára vágott burgonyát annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Megsózzuk, majoránnával ízesítjük, majd gyönge fokhagymás rántással berántjuk. A zöldséges tölteléket nyolc részre osztjuk, kézzel gombóccá gyúrjuk, majd egy-egy kellevélbe csomagoljuk és 5-6 perc alatt készre pároljuk. A kelfőzelékkel együtt tálaljuk.
Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!
Halmos Monika fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író
A konyhában és a kertben érzem jól magam: gyógyító füvek, ragyogó zöldségek, jóízű gyümölcsök és szép virágok társaságában. Sütök-főzök a nekem kedveseknek és népes családom gyönyörűségére, természetes virágdekorációkat komponálok. 1991 óta publikálok magazinokban, írok ételről, italról, utazásokról, világunk apró csodáiról. Cikkeimet, megjelent könyveimet saját fotóimmal illusztrálom. Szeretem járni az ország zegzugait, gyűjteni élményeket, recepteket, ízeket, illatokat, kapcsolatokat. Tapasztalataimat, tudásomat élményszerű oktatás keretében osztom meg másokkal, növénysétákon, kóstolókon, közös örömfőzésen.