Hozzávalók
- 50 dkg sertéskaraj
- 2-3 ek olívaolaj
- 15 dkg húsos szalonna
- 3-4 szem burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 zeller
- 1 patisszon vagy padlizsán
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
Elkészítés
A karajról levágjuk a hártyát, majd 1-1,5 centiméteres vastagságú szeletekre daraboljuk. Közvetlenül sütés előtt enyhén sózzuk a szeleteket. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, hogy szinte füstöljön, majd hirtelen, nagy hőn elősütjük a karajszeletek mindkét oldalát. Így a hús rostjait lezárjuk, és a szaftok, ízek benne maradnak. Ha szeretnénk extra ízeket csempészni az ételbe, az elősütés során kenegessük az olajat egy rozmaringággal a karajra, így finom rozmaringos aromája is lesz az elkészült ételnek.
A sütésből megmaradt olajat egy magas falú tepsi aljába öntjük, majd elkezdjük rétegezni a hasábra vágott, megsózott burgonyát, a vékony csíkokra vágott sonkát vagy szalonnát, a sózott-borsozott patisszont vagy padlizsánt nagy szeletekben. Erre jöhet a vékonyra szeletelt zellergumó, a cikkekre vágott hagyma, a reszelt fokhagyma. A tetejét meglocsoljuk olajjal, majd pedig a húsokat is rátesszük szépen sorban. Ezekre rakjuk a vékony karikákra vágott sárgarépát, és még egy pici olajjal meglocsoljuk.
Körülbelül negyven perc alatt 180-200 fokon megsütjük. Ekkor kivesszük, és leöntjük a tejföl és a tojás keverékével, de ízlés szerint akár sajtot is tehetünk rá. Ezzel újabb 10 percig sütjük, hogy jól rápiruljon, és már tálalhatunk is.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: