Virágbonbonok

Gasztro

Virágbonbonok

Kertünk ehető virágai bonbonba komponálva igazi különlegességek! Régi szakácskönyvek tanúsága szerint a XVI. századra vezethető vissza a mézben főtt ibolyából készült, a marcipánhoz hasonlatos édesség története. Ahogyan a rózsával, mandulával készült, szárított rózsasziromban hempergetett vagy a levendulával és csokoládéval bolondított apró bonbonok leírásai is régi hagyományokat őriznek. Érdemes felidézni őket, mert természetesen különleges ízzel kecsegtetnek! Egy szép, régi, míves bonbonierben méltó helyre lelhetnek arra a néhány pillanatra, amíg el nem fogynak. Csinos kis dobozkába téve, vagy egy széles szájú befőttes üvegbe rakosgatva, szalaggal átkötve ajándékba is adhatjuk őket!

Rózsabonbon

Hozzávalók

  • 25 dkg cukor
  • 2 maréknyi szárított rózsaszirom
  • 30 dkg tejpor
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 3 evőkanál rózsalikőr
  • 10-15 dkg hámozott, őrölt mandula

 

Tovább olvasok

Rózsabonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A cukor egy részét a szárított szirmok felével együtt megdaráljuk. Az így kapott színes cukorból és a többi cukorból a vízzel szirupot főzünk. A tűzről levéve beletesszük a rózsalikőrt, majd a vajjal, a darált mandulával és a tejporral összedolgozzuk. Legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűvös helyre tesszük. A masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, apróra tördelt rózsasziromban meghempergetjük.

A rózsa színétől függően készíthetünk piros, rózsaszínű vagy fehér bonbonokat!

Rózsabonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ibolyabonbon

Hozzávalók

  • két nagy csokor ibolya
  • 4 evőkanál virágméz
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg mandula
  • 2 evőkanál ibolyalikőr
  • 5 dkg szárított ibolyavirág
  • 5 dkg cukor

Ibolyabonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A virágok szárát letépjük, a virágfejeket mézben 2-3 percig főzzük. Lassú tűzön gondosan kevergessük, mert könnyen odaég! A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a puha vajjal, az egészen finomra őrölt mandulával meg az ibolyalikőrrel összedolgozzuk. Jól záródó edényben néhány órára hűtőbe tesszük. Azután a masszából vizes kézzel másfél-két cm átmérőjű kis golyócskákat formálunk és a cukorral elvegyített szárított ibolyavirágok keverékében megforgatjuk.

Marcipános-levendulás bonbon

Hozzávalók

  • 20 dkg marcipánmassza
  • 8-10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál levendulavirág
  • 2 dkg reszelt csokoládé

Marcipános-levendulás bonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A marcipánmasszát porcukorral meghintett edényben a levendulavirágokkal összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a reszelt csokoládét is. Az így kapott levendulás marcipánmasszákból másfél cm átmérőjű kis golyókat formálunk, és porcukorba – esetleg levendulás porcukorba – hempergetve tálra tesszük. Ha még gazdagabban szeretnénk kínálni, szúrjunk minden kis bonbonba egy-egy szál kandírozott levendulát! A marcipános bonbonok jól záródó dobozban hosszú ideig eltarthatóak. A bonbonokat levendulás cukorral is elkészíthetjük!

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.