Rózsabonbon
Hozzávalók
- 25 dkg cukor
- 2 maréknyi szárított rózsaszirom
- 30 dkg tejpor
- 25 dkg vaj
- 1 dl víz
- 3 evőkanál rózsalikőr
- 10-15 dkg hámozott, őrölt mandula
Rózsabonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A cukor egy részét a szárított szirmok felével együtt megdaráljuk. Az így kapott színes cukorból és a többi cukorból a vízzel szirupot főzünk. A tűzről levéve beletesszük a rózsalikőrt, majd a vajjal, a darált mandulával és a tejporral összedolgozzuk. Legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűvös helyre tesszük. A masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, apróra tördelt rózsasziromban meghempergetjük.
A rózsa színétől függően készíthetünk piros, rózsaszínű vagy fehér bonbonokat!
Rózsabonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ibolyabonbon
Hozzávalók
- két nagy csokor ibolya
- 4 evőkanál virágméz
- 5 dkg vaj
- 15 dkg mandula
- 2 evőkanál ibolyalikőr
- 5 dkg szárított ibolyavirág
- 5 dkg cukor
Ibolyabonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A virágok szárát letépjük, a virágfejeket mézben 2-3 percig főzzük. Lassú tűzön gondosan kevergessük, mert könnyen odaég! A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a puha vajjal, az egészen finomra őrölt mandulával meg az ibolyalikőrrel összedolgozzuk. Jól záródó edényben néhány órára hűtőbe tesszük. Azután a masszából vizes kézzel másfél-két cm átmérőjű kis golyócskákat formálunk és a cukorral elvegyített szárított ibolyavirágok keverékében megforgatjuk.
Marcipános-levendulás bonbon
Hozzávalók
- 20 dkg marcipánmassza
- 8-10 dkg porcukor
- 1 evőkanál levendulavirág
- 2 dkg reszelt csokoládé
Marcipános-levendulás bonbon – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A marcipánmasszát porcukorral meghintett edényben a levendulavirágokkal összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a reszelt csokoládét is. Az így kapott levendulás marcipánmasszákból másfél cm átmérőjű kis golyókat formálunk, és porcukorba – esetleg levendulás porcukorba – hempergetve tálra tesszük. Ha még gazdagabban szeretnénk kínálni, szúrjunk minden kis bonbonba egy-egy szál kandírozott levendulát! A marcipános bonbonok jól záródó dobozban hosszú ideig eltarthatóak. A bonbonokat levendulás cukorral is elkészíthetjük!
Ajánljuk még: